Svjetski veslački kup prvi put u Hrvatskoj na zagrebačkom Jarunu

Srijeda, 31. ožujka 2021. 16:17 Napisao/la  SC
Damir Martin
Damir Martin

U Hrvatskoj se prvi put u povijesti održava Svjetski veslački kup.

Riječ je o godišnjoj seriji od tri regate koje djeluju kao predvodnik Svjetskog veslačkog prvenstva, a koje se održava tijekom tri dana s ubrzanim sustavom napredovanja od kvalifikacija do finala.

- Ponosni smo što se prvi put u povijesti Svjetski veslački kup održava na zagrebačkom Jarunu. Ovo natjecanje ne promovira samo sport, već je bitno za cjelovitu promociju Hrvatske i Zagreba kao povijesnog i kulturnog središta, turističke destinacije i suvremene europske metropole. Naši sportaši ostvarili su izvanredne sportske rezultate, ispisali veslačku povijest i zaslužuju nastup na domaćem terenu. Svojim rezultatima privukli su i mlađe uzraste da se krenu baviti veslanjem, tako da u budućnosti možemo očekivati još puno vrhunskih rezultata, naglasio je predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza Branimir Bašić.

Na zagrebačkom Jarunu okupit će se najpoznatije svjetske posade koje će predvoditi olimpijski, svjetski i europski pobjednici, braća Martin i Valent Sinković u dvojcu bez kormilara i Damir Martin u samcu.

Za Hrvatsku će nastupiti i sestre Ivana i Josipa Jurković u disciplini dvojac bez kormilara, David Šain i Goran Mahmutović u dvojcu na pariće te Ivan Piton, Marko Ukropina, Anton i Patrik Lončarić u četvercu bez kormilara.

Svima njima ovo će biti prvi 'svjetski nastup' na domaćem terenu i s ponosom čekaju dolazak svojih svjetskih konkurenata.

Pripreme za Svjetski veslački kup u punom su jeku, a sanacija sportskih objekata na zagrebačkom jezeru Jarun trebala bi biti gotova desetak dana uoči održavanja veslačkog spektakla.

- U ova teška vremena događa se nešto lijepo na Jarunu, preuređenje nakon više od 30 godina. Napokon se obnavlja naš drugi dom, veslačka staza, a sve to povodom održavanja Svjetskog kupa prvi puta u Hrvatskoj. Cijela svjetska elita doći će ovdje, vidjeti gdje gradimo naše karijere i uživati na našem jezeru, a svi zajedno ostavljamo nešto generacijama iza sebe. Mislim da je to jedna lijepa prigoda i nadamo se da će nas naši navijači zbog sigurnosti i epidemioloških pravila bodriti putem malih ekrana te nam pružiti podršku na društvenim mrežama, rekao je proslavljeni olimpijac Damir Martin.

Svjetski veslački kup je najveće veslačko natjecanje nakon Svjetskog prvenstva, a očekuje se nastup oko 1000 najboljih svjetskih veslača.

Oko 50 zemalja osigurale su direktne TV prijenose.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.