SP u plivanju: Kombinirane štafete na 4x100 mješovito triput u jednom danu srušile svjetski rekord

Srijeda, 05. kolovoza 2015. 18:01 Napisao/la  SC

Najprije su Rusi pobijedili u svojoj kvalifikacijskoj skupini s najboljim vremenom 3:45.87, a onda je američka štafeta u drugoj kvalifikacijskoj skupini popravila njihov rekord za tri i pol sekunde.

Svjetski rekord u štafeti na 4x100 m mještovito, koju čine dva plivača i dvije plivačice, srušen je u srijedu na Svjetskom prvenstvu u plivanju u Kazanu dva puta u razmaku od samo nekoliko minuta, a kasnije i treći puta u posljepodnevnom finalu.

Najprije su Rusi pobijedili u svojoj kvalifikacijskoj skupini s najboljim vremenom 3:45.87, a onda je američka štafeta u drugoj kvalifikacijskoj skupini popravila njihov rekord za tri i pol sekunde. Američka četvorka Ryan Murphy, Kevin Cordes, Kendyl Stewart i Lia Neal, koji su nastupili u četvrtoj od tri kvalifikacijske skupine, preplivali su dionicu za rekordnih 3:42.33. U finalu je britanska štafeta taj rezultat popravila na 3:41.73.

Ovo je prvi put da se plivači i plivačice natječu u ovoj disciplini na svjetskom prvenstvu, Prije toga su se natjecali na Europskom prvenstvu u Berlinu 2014. To nije olimpijska disciplina. Prije današnjeg dvostrukog rušenja rekorda, najbolji rezultat u ovoj disciplini ostvarila je ekipa Australije u siječnju 2014. u Perthu i on je iznosio 3:46.52.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.