SP u jedrenju klase RC44: Nakon tri plova vodi Team Aqua s Cameronom Appletonom

Petak, 05. listopada 2012. 09:03 Napisao/la  Valentina Prokić

Ruski Team Nika na kojem je kormilar Tomislav Bašić, a u posadi je i riječki jedriličar Darko Hajdinjak, dan je završio s 2., 13. i 5. mjestom



Britanski Team Aqua s novozelandskim kormilarom Cameronom Appletonom vodeća je posada nakon tri plova na Svjetskom prvenstvu klase RC44 u Rovinju. Aqua je pobjedila prvi plov, a u sljedeća dva, bila je treća i četvrta.

- Bilo je lukavo. Jedan od onih dana kada odlučiš biti svoj, zaravo ne obraćati pažnju na ono što drugi rade i što se zbiva oko tebe, nego si usmjeren na sebe i ono što radiš. Baš smo zadovoljni, Chris je odradio fantastičan posao, dečki također, održavali su nas brzima i uspjeli smo nekoliko puta sjajnim potezima napraviti dobre stvari. Bilo je dosta struje i nekoliko puta mislili smo da smo uspjeli napraviti pravu stvar, a onda vidimo da nismo. Do kraja tjedna želja nam je zadržati ovo što smo danas napravili, jedan je dan iza nas, imamo još tri ispred, rekao je Cameron Appleton nakon prvog dana svjetske smotre.

Drugi je u ukupnom poretku slovenski Team Ceeref Igora Laha, a treći britanski Peninsula Petroleum Johna Bassadonea na kojem je taktičar poznati talijanski jedriličar Vasco Vascotto.

- Dobro smo jedrili. Šteta za drugo jedrenje koje je bilo prekinuto, ali odlični startevi i rezultat je super. Uvjeti su bili vrlo promjenjivi, ali rad na brodu je odličan i dečki i djevojka rade pravi posao. Mislim da je sve išlo odlično. Zacrtali smo neke ciljeve uoči početka Svjetskog prvenstva. Istina je da se šest sedam, brodova može natjecati za prvo mjesto sigurno i ako završimo u poretku među prva tri bit ćemo vrlo zadovoljni, poručio je slovenski jedriličar Igor Lah.

Lagani vjetar natjerao je jedriličare na puno taktiziranja, a regatni odbor na pune ruke posla s premještanjem regatnog polja. Vjetar je bio promjenjiv, u jednom trenutku drugog plova ga je gotovo bilo nestalo, jedan plov je čak bio i prekinut zbog nagle promjene smjera vjetra, startevi su se ponavljali, ukratko puno akcije za suce, a vrlo teško jedrenje za posade.

Prvi plov vjetar nije bio toliko slab, no nakon što su posade ušle u cilj, a prva među njima Aqua, vjetra je nestalo, pa je valjalo pričekati oko sat vremena da se stanje na polju stabilizira. Drugi plov pobijedio je ruski Synergy s Valentinom Zavadnikovim, a treći nizozemski Now way Back Pietera Heerema, koji je imao dva vrlo loša prethodna plova. Ruski Team Nika na kojem je kormilar Tomislav Bašić, a u posadi je i riječki jedriličar Darko Hajdinjak, dan je završio s 2., 13. i 5. mjestom.

- U drugom plovu peti smo okrenuli bovu od orce, bila je totalna gužva, barke su okretale, vjetar je pao, u jednom izbjegavanju, ni nama nije bilo jasno, ali smo dobili penal. Morali smo se iskupiti, spustiti genaker, kada smo ga ponovno digli bili smo zadnji. Do kraja smo uspjeli odbiti tri mjesta i u principu možemo biti zadovoljni, čak i s tom regatom jer nismo završili zadnji. U zadnjoj regati smo bili naprijed, oko četvrtog mjesta, završili peti, sve u svemu izvrstan dan. Žao nam je tog penala što smo dobili, izgubili to peto mjesto koje smo držali jer kad se gledaju bodovi i lista, naravno da bi onda bili među prva tri, rekao je Darko Hajdinjak.

RC44 prvenstvo posjetili su hrvatski jedriličarski olimpijci te su jedrili prvi plov na jedrilicama, no kao gosti na brodu nisu smjeli ništa pomagati ili sugerirati.

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.