EUROPSKA UNIVERZIJADA U RIJECI

Pavletić: Vjerujem da ćemo povećati broj sportova

Ponedjeljak, 15. srpnja 2013. 09:01 Napisao/la  SC

Razgovarao sam s članovima Izvršnog odbora EUSA-e,  većina članova reagirala je pozitivno, kaže Haris Pavletić

Haris Pavletić, Marko Žunić i Nikola Vincetić tijekom 27. ljetne Univerzijade u Kazanu na svakom koraku promovirali su Europsku univerzijadu 2016., koja će se održati u Rijeci i Zagrebu. Dvojica Riječana, Pavletić i Žunić, zadovoljno su se vratili kućama:

 Hrvatska delegacija u Kazanu

- Što se tiče promocije Europske univerzijade 2016. godine, zadovoljniji sam nego što sam mislio da ću biti. Uspjeli smo napraviti puno više posla nego što smo planirali, mislim da smo na dobrom putu. Najviše smo razgovarali s predstavnicima najvećih država, koje sudjeluju s najviše sportaša. To su Rusija, Njemačka, Poljska, Portugal… Njima smo predstavili projekte i oni su nam potvrdili da će doći u što je moguće većem broju. To nam jamči da ćemo imati veći boj sudionika nego što smo planirali. Razgovarao sam s članovima Izvršnog odbora EUSA-e, krajem listopada dat ćemo zahtjev za povećanjem broja sportova i većina članova reagirala je pozitivno. Vjerujem da ćemo uspjeti povećati broj sportova. Dat ćemo zahtjev za još šest sportova, vidjet ćemo što ćemo dobiti. Za sada smo dobili 12 sportova i vaterpolo, koji je demonstracijski, kaže Haris Pavletić, član Izvršnog odbora EUSA-a i dopredsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza.

 

Hoćete li moći organizacijski podnijeti još šest  sportova?

 

- Naš je bid bio baziran na 20 sportova tako da imamo prostora. Na kraju smo se morali odlučiti na 12 plus 1, jer su tako tražili iz EUSA-e. Sada ćemo mi tražiti još bridž, ragbi 7s, košarku 3x3, karate i golf.

 

 

 

Koliko sportova imaju ljetne Univerzijade?

 

- Taj broj varira, ova u Kazanu imala je najviše, 28 sportova. Prije dvije godine u Senzenu imala je 24 sportova. Oni su obavezni održati natjecanja u 14 sportova, sve preko tog predlaže domaćin.

 

 

Igre u Kazanu izgledale su impresivno?

 

- Stvarno fantastično! Svečano otvaranje bilo je na razini olimpijskih igara. Evo jedne brojke, samo otvaranje i zatvaranje domaćina stoji ukupno 40 mil. eura! Otvaranje je stvarno bilo spektakularno, jedino je malo predugo trajalo. Da su skratili za sat vremena bilo bi savršeno, ovako je ipak trajalo malo predugo, oko 4 sati.

 

Usporedbe radi, organizacija Europske univerzijade 2016. godine stajat će isto 40 milijuna, ali kuna?

 

- Tako je! Mislim da je razina igrača u Kazanu bila čak malo previsoka. Rusi su demonstrirali moć, što se vidjelo po Kazanu. Izgrađeno je više od 50 novih objekata, stvarno impresivnih. Stadion Kazan Arena za 45.000 ljudi izgleda fantastično, dva nova bazena… Grad živi univerzijadu na svakom koraku.

 

 

Uskoro predstoji formiranje Organizacijskog odbora Europske univerzijade 2016. godine?

 

- Organizacijski je odbor predložen, njega bi ovih dana trebala potvrditi Vlada. Odmah iza toga trebao bi biti održan prvi sastanak, što ovisi o obvezama premijera Zorana Milanovića i predsjednika Ive Josipovića. Da, obojica su članovi Organizacijskog odbora, što mi je izuzetno drago jer pokazuje jaku političku volju da se ova projekt izvede na najbolji mogući način

 

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.