UEFA i HNS u Opatiji organizirali kongres o upotrebi pirotehnike na nogometnim utakmicama

Ponedjeljak, 01. listopada 2018. 20:26 Napisao/la  SC
Marijan Kustić i Miroslav Marković
Marijan Kustić i Miroslav Marković

U kongresnom centru hotela 4 opatijska cvijeta, a u organizaciji Europske nogometne federacije (UEFA) i Hrvatskog nogometnog saveza, započeo je seminar Pyrotechnics Masterclass, o upotrebi pirotehnike na nogometnim utakmicama.

- Problema ima diljem Europe, a rješenje je razvoj strategije u skladu s hrvatskim potrebama. Na ovoj konferenciji pokušat ćemo dati smjernice i ukazati na koja se područja usredotočiti. Imamo debate, znanstvena istraživanja, nužna je edukacija - primjer je i posljednji slučaj ozlijeđenog vatrogasca u Splitu - a upotrebu pirotehnike treba prema pravnim obvezama tretirati kao opasnu, kriminalnu radnju. UEFA će pružiti podršku, a ključ mora biti zaštita navijača. Vlast treba omogućiti raznim tijelima da odrade svoj dio posla, kao što je primjerice bio slučaj sada na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a treba početi s prevencijom. Ulogu trebaju odigrati i klubovi pri organizaciji navijača na pojedinim tribinama i odgovarajućoj kontroli, sažeo je Uefin savjetnik za sigurnost David Bohannan.

Uefu je predstavljao i dr. Tom Smith, autor nezavisnog istraživanja o upotrebi pirotehnike, koji je naglasio:

- Oni koji koriste pirotehniku jednostavno ne znaju što sve može poći po krivu. Ne postoji 'sigurna upotreba pirotehnike' unutar stadiona, te su naprave previše nepredvidljive.

Ivan Merćep, načelnik policijske uprave Splitsko-dalmatinske, vjeruje da posao koji odradi policija treba biti uklopljen u cjelokupno djelovanje:

- Policija poduzima sve mjere kako bi spriječila upotrebu pirotehnike, daje sve od sebe, ali ne može policija sama - trebaju se uključiti i sportski savezi, disciplinski suci i organi, zaštitari, klubovi, čak i prekršajni sudovi jer ugrožava se sigurnost navijača i djelatnika. Policijski se resursi, osim toga, troše i na provjeru mjesta boravka osoba koje su predmet zaštitnih mjera.

O statistikama je govorio voditelj Odjela za sprječavanje nereda pri Ministarstvu unutarnjih poslova, Dubravko Perec:

- Posljednjih se godina opet bilježio porast upotrebe pirotehnike, no s uvođenjem sustava identifikacije ponovno dolazi do pada. Veći je broj prijavljenih počinitelja i veći broj slučajeva otkrivanja pri pokušaju unosa na stadion.

U ime Hrvatskog nogometnog saveza govorili su Marijan Kustić, HNS-ov direktor natjecanja i infrastrukture te povjerenik za sigurnost Miroslav Marković.

- Hvala Uefi na pomoći pri organizaciji seminara. Više od stotinu sudionika seminara potvrđuje koliko ovakvi seminari doprinose napretku, a moraju se uključiti svi koji se bave borbom protiv svih oblika nasilja na tribinama. Svi osuđujemo posljednji slučaj u Splitu, ali nećemo ništa prejudicirati, imamo tijela koja će donijeti odgovarajuće sankcije. HNS i klubovi već su platili milijunske kazne Uefi, iako taj iznos na reprezentativnim utakmicama pada nakon Europskog prvenstva 2016. godine, no na klupskoj razini brojke su ostale vrlo velike, rekao je Kustić.

- Povratne su informacije dobre, i nastavit ćemo s dosadašnjim načinom rada. UEFA nas podržava i bit će još HNS-ovih seminara na temu raznih aspekata organizacije utakmice. Naša suradnja s MUP-om traje, oko svih složenih poslova, a postoji mogućnost napretka i u suradnji sa zaštitarskim tvrtkama. Ne vjerujem u teorije zavjera, pomoć zaštitara pri unošenju pirotehnike, a huligani svakodnevno pronalaze nove načine unosa i kroz međusobnu komunikaciju diljem Europe, uključujući i dostavljanje prije utakmice. Osim toga, reakcija zaštitara i policije u trenutku masovne upotrebe pirotehnike može izazvati još teže posljedice te će i to biti jedna od tema ove konferencije. Podižemo kvalitetu sigurnosti i infrastrukture. Značajan doprinos mogu dati i mediji, zaključio je Marković.