SUPER BOWL XLVII Baltimore Ravensi pobijedili San Francisco 49erse u epskoj utakmici

Ponedjeljak, 04. veljače 2013. 02:35 Napisao/la  M. B.

Baltimore Ravens - San Francisco 49ers 34:31. Baltimore je prije prekida od 36 minuta zbog nestanka struje vodio 28:6. Uslijedio je veliki povratak San Francisca što bi bio najveći preokret u povijesti da su 49ersi uspjeli pobijediti. Joe Flacco MVP finala

 

 

 

Baltimore Ravensi pobjednici su Super Bowla! Ravensi su u finalu pobijedili San Francisco 49erse 34:31 u još jedinoj epskoj bitci koja je još jednom pokazala zašto je američki nogomet toliko popularan. John Harbaugh, trener Baltimorea, nadmudrio je mlađeg brata Jima Harbaugha na klupi 49ersa. San Francisco doživio je prvi poraz u povijesti u Super Bowlu u šestom nastupu, dok su Ravensi u drugom nastupu stigli do druge titule. Ray Lewis, legenda Baltimorea, jedan od najboljih obrambenih igrača, oprostio se tako titulom. Nakon 17 godina u NFL-u i 12 godina nakon što je osvojio prvi naslov. Ravensi su i u zadnjem nastupu u Super Bowlu postigli 34 poena, a San Francisco je postao tek druga momčad, nakon Dallas Cowboysa, koja je izgubila u finalu, a da je postigla preko 30 poena.

PRVACI
Baltimore Ravens (2013.), New York Giants (2012.), Green Bay Packers (2011.),  New Orleans Sanits (2010.),  Pittsburgh Steelers (2009.),  New York Giants (2008.),  Indianapolis Colts (2007.),  Pittsburgh Steelers (2006.),  New England Patriots (2005.),  New England Patriots (2004.),  Tampa Bay Buccaneers (2003.), New England Patriots (2002.), Baltimore Ravens (2001.), St. Louis Rams (2000.).

Dvije minute prije kraja San Francisco je bio na pet jardi od touchdown sezone uz pet poena zaostatka (29:34). Iskorstili su sva četiri pokušaja, potrošili i jedan time out, ali nisu uspjeli povesti. Baltimore je dobio loptu natrag i dovoljno je dugo sačuvali da 49ersi nisu dobili drugu priliku. Odigrali su zanimljivu akciju na kraju. Nisu ispucali loptu već su čekali da netko sruši igrača s loptom u zoni touchdowna. San Francisco je dobio dva boda, ali Baltimore je potrošio dovoljno vremena.

U zadnju četvrtinu Baltimore je ušao s pet poena prednosti (28:23) i na 20 jardi od touchdown zone u  trenutku kada je San Francisco bio u naletu. Ravensi su stigli na jard od touchdowna, ali su se na kraju morali zadovoljti s tri boda (31:23).

Na drugoj strani Kaepernick je odveo svoju momčad niz teren, a onda sam sjajnom trkačkom dionicom odveo San Francisco do novog touchdowna. Kaepernick je pretrčao 15 jardi što je najdulji touchdown probijanjem od strane quarterbacka u Super Bowlu. Prije njega rekord je držao Joe Montana. Probali su 49erse izjednačiti rezultat, te su umjesto field gola probalu unijeti loptu u touchdown zonu, ali nisu uspjeli (29:31). Ravensi su pomalo krenuli u napad trošeći vrijeme, a stigli su do field gola Tuckera i vodstva 34:29 četiri minute prije kraja.

Kada je Jacoby Jones na otvaranju drugog poluvremena ulovio kick off San Francisca i pretrčao cijelo igralište za novi touchdown za 28:6 činilo se da za 49erse nema povratka. Ujedno taj  touchdown Jonesa bio je najdulji nakon kick off-a, igrač Baltimorea pretrčao je 108 jardi.

Ubrzo je uslijedila pauza zbog nestanka struje i onda je krenula "luda" igra 49ersa. Kada su se reflektori upalili, kao da je netko za Ravense ugasio svijetlo. San Francisco je prvo preko Crabtreea uspio smanjiti (13:28). Vrlo brzo su uspjeli zaustaviti napad Baltimorea i našli su se u prilici koju je realizirao Frank Gore i San Francisco je bio opet u igri 20:28. Ravensi su se počeli raspadati, Rice je u idućem napadu izgubio loptu i predao je suparniku. Iako nisu ostvarili touchdown, San Francisco je realizirao field gol. Akers je promašio prvi pokušaj, ali suci su dosudili prekršaj, koji nije postojao, i iz drugog prekrašaja kicker 49ersa je bio precizan (23:28).

Ravensi su odlično otvorili utakmicu. Flacco je pronašao Baldwina za prvi touchdown na utakmici nakon četiri minute utakmice i quarterback Ravensa pokazao je da se odlično snalazi u tzv. red zoni. Bilo je to deveti put zaredom da su Ravensi ostvarili šest poena kada su se našli u dvadeset jardi na suparničkoj strani.


U idućoj akciji Kaepernick je na kraju akcije pronašao Daviesa i 49ersi su stigli na deset jardi od zone za touchdown. Ravensi su zatvorili puteve i San Francisco se morao zadovoljiti s tri boda. Iako je Flacco nastavio s nekoliko sjajnih dodavanja, 49ersi uspjeli su usporiti napad Ravensa. S  druge strane Colin Kaepernick je izluđivao obranu Ravensa, a Ray Lewis, legenda Baltimorea, nije se najbolje snašao na otvaranju i 49ersi su preko njega osvajali najviše jardi. Prvi napad San Francisca u drugoj četvrtini upropašten je nakon što je James izgubio loptu i Ravensi su dobili novu priliku uz vodstvo 7:3.

Nestalo struje
Jedan zanimljiv detalj dogodio se na otvaranju drugog poluvremena kada je na stadionu u New Orleansu nestalo struje. Kamera s boka najbolje je pokazala kako se u jednom trenutku ugasilo pola reflektora. Prekid je trajao 36 minuta.

Ravensi su to kaznili sjajnim nizom akcija na drugoj strani što je rezultiralo dodavanjem nepogrešivog Flaccoa koji je pronašao Pittu za novi touchdown (14:3). San Francisco se mučio, već u prvoj akciji novog napada Colin Kaepernick je bacio jednu lošu loptu koju je presjekao Ed Reid. Uslijedilo je naguravanje, ali loptu su dobili Ravensi koji su ubrzo došli u priliku da field golom povećaju prednost na 14:3 Baltimore se tada odlučio na jednu iznenađujuću akciju, umjesto sigurna tri poena, Tucker je pokušao  trčanjem osvojiti potrebne jarde za nova tri pokušaja za deset jardi, ali nisu uspjeli.

49ersi su počeli gubiti nadu kada je dvije minute prije kraja prvog poluvremena Flacco sjajno bacio jednu dugu loptu s polovice terena koju je još bolje uhvatio Jacoby Jones, riješio se obrane i  novim touchdownom donio prednost 20:3. Imao je San Francisco priliku da smanji zaostatak prije poluvremena, u posljednje dvije minute uspjeli su doći u  izglednu priliku, ali morali su se  zadovoljiti s tri boda.

Sva razlika iz prvog dijela mogla se svesti na jedan podatak. Ravensi su kroz zrak osvojili 187, a San Francisco 129 jardi. Kada se na sve dodaju dvije izgubljene lopte 49ersa dobije se razlika od 15 poena na poluvremenu (21:6). Inače, Flacco je postao prvi igrač koje bacio tri touchdowna u jednom poluvremenu u Super Bowlu nakon 1995. godine i Stevea Younga.


 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.