Muška šahovska reprezentacija osvojila zlato na Zimskim olimpijskim igrama gluhih

Utorak, 12. ožujka 2024. 16:26 Napisao/la  SC
Muška šahovska reprezentacija osvojila zlato na Zimskim olimpijskim igrama gluhih

Muška šahovska reprezentacija gluhih postigla je nezapamćeni sportski uspjeh na Zimskim olimpijskim igrama gluhih, osvojivši prvo olimpijsko zlato u povijesti za našu zemlju u klasičnom šahu!

U finalnom dvoboju protiv Njemačke, naša ekipa je demonstrirala nevjerojatnu odlučnost i vještinu, osiguravši remi rezultatom 2-2.

Velemajstor Zlatko Klarić, međunarodni majstor Branko Vujaković, FIDE majstor Bogdan Božinović, te majstorski kandidati Toni Vujčić i kapetan reprezentacije Goran Cechi ostvarili su odlične rezultate kroz cijelo natjecanje i pokazali razvijenu strategiju u svakoj partiji. Tijekom turnira naši šahisti upisali su pobjede protiv Kazahstana, Srbije, Poljske, Italije i Mađarske, dok su remizirali s reprezentacijama Ukrajine i Njemačke.

- Izuzetno smo ponosni što smo osvojili zlatnu olimpijsku medalju, što predstavlja prvo zlato za Hrvatsku na Zimskim olimpijskim igrama gluhih. Želio bih zahvaliti svim članovima naše ekipe, kao i vodstvu i osoblju Hrvatskog sportskog saveza gluhih na njihovom izvanrednom doprinosu i podršci tijekom ovih 13 nevjerojatnih dana u Turskoj, gdje smo ostvarili naš sportski san, istaknuo je Goran Cechi, kapetan reprezentacije nakon povijesne pobjede.

Podsjetimo, hrvatski gluhi sportaši nastupaju na 20. Zimskim olimpijskim igrama gluhih, koje se održavaju u turskom Erzurumu. Hrvatska je već osigurala medalju u disciplini brzopoteznog šaha (blitz). Bogdan Božinović, FIDE majstor i član hrvatske muške šahovske reprezentacije gluhih, osvojio je srebrnu medalju gdje je nakon 11 kola imao omjer 7 pobjeda i 4 remija, bez poraza.

U prilogu se nalazi poziv na doček Hrvatske šahovske i curling reprezentacije gluhih. S obzirom na značaj ovog sportskog uspjeha, bila bi nam iznimna čast kada bi nam se pridružili na dočeku naših gluhih sportaša po njihovom povratku u Zagreb.

Svečani doček planiran je u srijedu, 13. ožujka, u 19.15 sati u Zračnoj luci Franjo Tuđman.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.