Europska liga: Hrvatski odbojkaši pobijedili Izrael i osigurali nastup u Final Fouru

Petak, 05. srpnja 2013. 21:48 Napisao/la  SC

Europska liga: Hrvatska - Izrael 3:0

Pobjedom nad Izraelom 3:0 (25:23, 21:10, 21:14) hrvatska reprezentacija otklonila je svaku moguću kalkulaciju o tome tko će iz skupine C Europske lige sudjelovati na Final Fouru.

Ekipa Igora Šimunčića koja je na mala vrata ušla u Europsku ligu, od koje nitko nije ništa očekivao,  niti je se itko posebno pribojavao, osigurala je nastup među četiri najbolje ekipe Europske lige.

Hrvatska je ušla u meč odlučna da odmah sve riješi, najavljivalo se to posljednjih dana iako ih uvjeti koji su ih dočekali u hotelu Mogilev nisu mazili. Početna  šestorka Tsimafei Žukovski, Matija Sabljak, Darko Nojić, Ivan Raič, Goran Išek i libero Sven Šarčević  za četiri su minute nanizali 5:1. Zavaljujući lošem servisu s hrvatske strane početna razlika se topi, pa u 21 minuti Izrael ima +1.  Do samog kraja seta, bod razlika šeće s jedne na drugu stranu mreže. Na 23:23,  Peterlin poentira za vodstvo, a onda odličnom akcijom Hrvatska uzima prvi set 25:23.

Kao i na prethodnim turnirima u drugom setu hrvatski reprezentativci dominiraju i ponižavaju  protivnika. Set otvaraju sa 6:0, što se uz odlične servise kapetana Žukovskog povećava na 9:1. Darko Nojić upisuje as servis te na tehnički time out Hrvatska odlazi sa 12:3.  Do kraja seta naša reprezentacija igra koncentrirano i uvjerljivo, pa je i rezultat takav, 21:10.

U trećem setu bilo je manjka koncentracije, naš servis išao je isključivo na Ohana koji ga je bez problema  hvatao, ali kad dođe do bloka Žukovski – Ćosić, Raičeve dijagonale, Peterlinova i Šarčevićeva prijem, Ćosićeva zakucavanja, kad Matija Sabljak servira as i kad sve to još zdušno prati navijanje svih ostalih, onda našoj reprezentaciji ne može ništa Izrael, ali ni mnogi drugi. 21:14  za treći set, ali i 3:0 protiv Izraela, te miran put u Marmaris na završnicu Europske lige.

- Da mi je netko kad smo krenuli u Europsku ligu rekao da ćemo dvije utakmice prije kraja osigurati Final Four naravno da mu ne bih vjerovao, iskren je bio izbornik Šimunčić.

- Mirno, tiho i ponizno ušli smo u natjecanje i ovo nam je nagrada, ali i još jedna prilika da vidimo koliko vrijedimo. Nema ništa bolje za jednu reprezentaciju od toga.

Nastupom u Europskoj ligi hrvatska reprezentacija svakako je privukla pažnju. Trenutno je upravo ta reprezentacija top tema europskih odbojkaških krugova.

- Što više pobjeda, to više pažnje protivnika. Bili smo svjesni da rastemo iz utakmice u utakmicu, no limite ove reprezentacije ćemo vidjeti kad krenemo gubiti. Ovo je ponovno ulaz u visoko društvo, a ova generacija uz još neka pojačanja ima izgleda da bude dio tog društva.
Ivan Raič, pokazao je to posebno nastup u Europskoj ligi, izrastao je u velikog igrača. Ni on, kao ni mnogi nije puno očekivao od nastupa u ovom natjecanju.

- Kad smo 01.05. krenuli nitko nije ništa očekivao, posebno ne ovakav rezultat. Stabilna smo ekipa s timskim duhom i osobno me iznenadila činjenica da se uopće nije osjetio odlazak Galića i Zimakijevića. Danas  smo osjećali malo pritisak. Sad smo sretni, mirno čekamo druge dvije tekme – raspoloženo je rezimirala hrvatska šestica.

Osim na terenu, reprezentativci su i vrsni pjevači. Odličan dan završili su uz „Sretan ti rođendan“ povodom 18. rođendana Nikole Ščerbakova.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.