NOVI ZAKON O SPORTU

Ministar Jovanović predstavio zakon protiv Mamića

Petak, 18. svibnja 2012. 15:16 Napisao/la  Igor Vranić

Izmijenjeni Jovanovićev zakon u mnogočemu zadire u ljudska prava što su Englezi davno shvatili

Promjene Zakona o sportu imale su samo jednu svrhu, ministar Željko Jovanović nekoliko je mjeseci dragocjenog vremena potrošio da bi pronašao zakonski način na koji će derogirati Zdravka Mamića. Novi Zakon je napokon pripremljen za pažljivo čitanje saborskih zastupnika većina kojih će ruku dignuti a da ni prvi član novog zakona neće pročitati.

Predstavljajući novi Zakon o sportu ministar Jovanović  iznio je ključne promjene u četirima točkama, novi zakon regulira: status sporta u Hrvatskoj kao djelatnost od posebnog državnog interesa,  ustroj, prava i obveze sportskih inspekcija,  status vrhunskih sportaša i mjesto menadžera u sportu.

Jasno, javnosti je najzanimljivija zadnja točka koja regulira položaj svih koji (ne)legalno dobivaju profite od kupoprodaje igrača. Da se zakon smjerano pripremao zbog Mamića ukazuje važan dodatak koji definiciju menadžera proširuje na sve osobe koje imaju sklopljene ugovore o tzv. ulaganju u fizičke osobe u sustavu sporta i koji od njih potražuju dio sadašnjih ili budućih prihoda.

To nije sve,  Jovanović je naglasio da zamrzavanje menadžerskih licencija ništa neće značiti ako je već dokazan sukob interesa. Budući da je Zdravko sin Mario nedavno zamrznuo menadžerski status, sportska inspekcija treba samo dokazati sukob interesa i Zdravko Mamić je bivši djelatnik Dinama.

Jovanovićeve su namjere dobronamjerne bezmalo koliko i naivne. Odmah treba reći da hrvatsko ministarstvo kasni za engleskim savezom (FA) najmanje deset godina, dovoljno je prisjetiti se dokumentarnog filma "Fergie and Son" u kojem je BBC daleke 2004. godine razotkrio sukob interesa Sir Alexa Fergusona i njegova sina Jasona. Sin Jason prestao je prodavati "tatine" igrače  iz Manchester Uniteda, a Fergusonu se dogodilo isto što se će dogoditi Mamiću. Ništa!

 Izmijenjeni Jovanovićev zakon vrlo diskutabilno tumači tzv. ulaganje u igrače, te u mnogočemu zadire u ljudska prava što su Englezi davno shvatili. Ako se Fergusonov sin nastavio baviti  menadžerstvom, zašto se Mamićev sin ne bi mogao baviti menadžerskim poslom ako ne posluje s Dinamom? Kakve veze ima pozajmnica ovjerena kod javnog bilježnika sa sportom uopće, a onda i sa Zakonom o sportu?   Mamić je regulirao odnose sa igračima (Balaban, Edurado, Modrić…) u koje je ulagao kroz tzv. građanske ugovore. Jesu li takvi ugovori lihvarski ili nisu ni u jednoj zapadnoeuropskoj državi ne regulira Zakon o sportu.

U konačnici, Jovanovićev komentar o promjenama unutar HNS-a dovoljno govori sam za sebe:

- Promjene u HNS-u došle su prekasno. Nadam se da će HNS raditi po Zakonu i da u njihovoj Skupštini ljudi misle svojom glavom i da će nadolazeći izbori biti demokratski, zaključio je Jovanović.

Isto kao što će demokratski biti izbori u Jovanovićevu SDP-u, gdje je jedni kandidat za predsjednika Zoran Milanović.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.