WMRT: Hrvatska posada saznala protivnike na atraktivnom jedriličarskom natjecanju u Poreču

Četvrtak, 18. svibnja 2017. 16:45 Napisao/la  SC

Croatia Match Racing Team, koji predvode zlatni olimpijci iz Rija Šime Fantela i Igor Marenić, čine još Patrik Damijan, Rajko Kujundžić i Mihovil Fantela


World Match Racing Tour održava se u Poreču od 25. do 28. svibnja, poznati su sudionici atraktivnog jedriličarskog natjecanja.

  Croatia Match Racing Team, koji predvode zlatni olimpijci iz Rija Šime Fantela i Igor Marenić, čine još Patrik Damijan, Rajko Kujundžić i Mihovil Fantela.
 
Među devet preostalih posada nalaze se dvije ženske, a dolazi i zlatni iz Pekinga u klasi 49er, Danac Jonas Warrer, koji je odličje osvojio zahvaljujući našim jedriličarima Pavli Kostovu i Petru Cupaću koji su kolegama nakon puknuća jarbola samoinicijativno posudili svoj brod.

Teško je prognozirati koji su dosezi naše posade budući da Fantela i  Marinić prvi put jedre na WMRT regati na katamaranu M32. Fantela  je skiper, a  Marenić trimer.

-  Katamaran je dosta različit od našeg 470 gdje sve radimo sami, a razlikuje se i od broda od 80 stopa na kojem se također trenutno natječemo, a gdje je svaka uloga dosta „uska“ i specijalizirana. Ovdje se jedri na dinamičnoj i fizički zahtjevnoj jedrilici gdje se uloge ponekad i isprepliću te je timski rad presudan, izjavio je Marenić.

Pobjednika prvog porečkog World Matcg Racing Tour-a saznat ćemo nakon finalnog okršaja u nedjelju 28. svibnja, kojem će prethoditi dva dana izlučnih dvobojskih utrka u petak 26. te u subotu 27. svibnja.

Evo posada

1. Šime Fantela (Hrvatska)

Nakon što je zajedno s Igorom Marenićem prošle godine u Riju osvojio olimpijsko zlato u klasi 470, 31-godišnji Zadranin i njegov vršnjak s Malog Lošinja nominirani su i za najbolje jedriličare svijeta prema izboru Rolex World Sailor of the Year. U Poreču oboje debitiraju u klasi M32 zajedno s ostatkom posade Croatia Match Racing Teama koju čine Rajko Kujundžić, Patrik Damijan i Mihovil Fantela. Uz pomoć domaće publike mogli bi daleko dogurati.

2. Quentin Delapierre (Francuska)

Francuska posada predvođena skiperom Quentinom Dealpierreom u Poreč dolazi direktno s priprema. Nekoliko dana provedenih u zajedničkim treninzima  uvijek je najbolje zagrijavanje za utrku.

3. Anna Östling (Švedska)

Najuspješnija ženska predstavnica prošlogodišnjih utrka u dvobojskoj jedrenju. Anna je ujedno i vlasnica WIM titule te ženska svjetska prvakinja. Sa svojom peteročlanom posadom koju čine samo djevojke za utrku u Poreču pripremala se u Valenciji.

4. Joachim Aschenbrenner (Danska)

Iako ima samo 23 godine, Joachim je ove sezone već ostvario niz sjajnih rezultata na regatama WMRT-a. Jedan je od favorita utrke u Poreču.

5. Pieter-Jan Postma (Nizozemska)

Bivši olimpijac u klasi Finn, Postma sa se sa svojom posadom tek u veljači pridružio WMRT obitelji. Nemojte da vas zavara njihov nizak trenutni "ranking", jer Postminu ekipu čine redom vrsni olimpijci i svjetski prvaci.

6. Markus Edegran (SAD)

Prvu profesionalnu utrku u dvobojskom jedrenju ovaj je mladi skiper odradio u travnju u Miamiju kada je odmah, i to u iznimno jakoj konkurenciji, osvojio četvrto mjesto. Njegova je ekipa brza i snažna što će zasigurno zadavati nevolje iskusnijim kolegama u Poreču.

7. Jonas Warrer (Danska)

Olimpijski pobjednik iz Pekinga u klasi 49er zahvaljujući hrvatskom brodu kojeg su nakon puknuća njihovog jarbola Dancima posudili naši jedriličari Pavle Kostov i Petar Cupać.

8. Olivia Mackay (Novi Zeland)

Srebrna s prošlogodišnjeg finala Svjetskog kupa.  Ova 31-godišnja Novozelanđanka u Poreč dolazi sa ženskom posadom nakon što se natjecala na gotovo svim morima.

9. Lukasz Wozinski (Poljska)

Najviše rangirani dvobojski jedriličar u Poreču, zajedno s hrvatskom posadom imat će premijerni nastup u uvali Peškera. 2016. tri se puta penjao na podij Polish Match Toura, a pobjednik je i Energa Sopot Match Racea.

10. Måns Holmberg (Švedska)

U klasi M32 natječe se od 2016. godine. Pobjednici su prvih ovosezonskih kvalifikacija u Švedskoj.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.