Riješeno pitanje prvaka Hrvatske u klasama 470, Finn, Laser Radial i daska

Subota, 10. ožujka 2012. 17:07 Napisao/la  SC

Pravi su postali Šime Fantela i Igor Marenić (470), Ivan Kljaković Gašpić (finn), Tina Mihelić (laser radial) i Luka Mratović (daska). Neizvjesno u Zvijezdi i Laseru

Dan prije kraja Prvenstva Hrvatske i Split Olympic Sailing Weeka poznati su prvaci Hrvatske u četiri discipline, dok će se u jedinom plovu u nedjelju odlučivati o osvajačima medalja u klasama Zvijezda i Laser.  Jaka bura je dostizala i 35 čvorova u splitskom akvatoriju, pa su suci odlučili pričekati malo i odgoditi start za oko sat vremena. Odluka se pokazala dobrom, jer je vjetar malo oslabio i omogućio da po 20-ak čvorova sve klase danas odjedre dva plova, odnosno daskaši i tri.

Ivan Kljaković Gašpić očekivano je osigurao naslov prvaka Hrvatske u Finnu, s još dvije pobjede danas, ispred mlade nade Josipa Olujića. Treći je u poretku hrvatskih kormilara Tudor Bilić (ukupno peti).

-  Super dan, regatni odbor je odradio odličan posao, ja sam očekivano bio dva puta prvi, s jako velikom razlikom. Ispunio sam svoj cilj na ovoj regati, mislim da je sve pod kontrolom, sve je zadovoljavajuće. Još sutra zadnji plov i pomalo se spremiti za Europsko prvenstvo u Italiji za desetak dana – kaže Kljaković Gašpić.

Za Šimu Fantelu i Igora Marenića u 470 nikad nije bilo ni tračka sumnje da će pobijediti u Splitu, oni su ipak van konkurencije i toliko dominantno pobjeđuju da ih je pravi užitak gledati. Među domaćim posadama drugi su Lovro Ivanov i Marko Carić, ispred Enie Ninčević i Romane Župan (ukupno četvrti i pete).

U Laser Radialu na prvom mjestu je i dalje Tina Mihelić. U ženskoj konkurenciji Tina je neprikosnovena, prva sljedeća kormilarka je tek na 20. mjestu, Ana Sandrić. U otvorenom dijelu poretku drugi je Dušan Bogdanović iz Crne Gore, a treći Dino Sindik.

Luka Mratović sigurno pobjeđuje na dasci

U Zvijezdi dva boda dijele Matu Arapova i Antu Šitića na prvom mjestu od drugoplasiranih Marina i Dana Lovrovića. Obje posade su u subotu upisale po jednu pobjedu, no razliku je stvorio zadnji plov dana u kojem su Arapov/Šitić pobijedili, a Lovrović/Lovrović ušli treći u cilj. Na trećem mjestu su Marin Mišura i Tonko Barač. Vrlo zanimljiv tromeč hrvatskih posada koje za dva mjeseca očekuju kvalifikacije za Olimpijske igre, na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

U Laseru najbolje plasirani hrvatski predstavnik je Tonči Stipanović na četvrtom mjestu, s tri boda prednosti ispred Milana Vujasinovića na petom mjestu, tako da će se između ova dva kormilara u nedjelju voditi bitka za naslov prvaka Hrvatske. Trećeplasirani Ivan Taritaš će pokušati iznenaditi vodeću dvojicu. Taritaš zaostaje 14 bodova za Stipanovićem i 11 za Vujasinovićem, nalazi se na šestom mjestu. Međutim, ta se situacije može još promijeniti, jer se još uvijek razmatra prosvjed u kojem sudjeluju Vujasinović, Taritaš i Cipranin Pavlos Kontides. Zasad je jedino sigurno da će Stipanović ostati najbolji hrvatski kormilar, bez obzira na ishod prosvjeda. U otvorenom dijelu poretka vodi Austrijanac Andreas Geritzer.

-  Bio sam četvrti i peti i zasad mi je najvažnije da se dobro osjećam, da mogu izdržati cijeli dan na moru, da se ne umorim. Da se jedrio i treći plov imao bih snage i to mi je u ovom trenutku najvažnije – razmišlja Stipanović.

.


 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.