PODCAST Željko Mavrović: Da sam konzumirao crveno meso, pobijedio bih Lennoxa

Utorak, 05. svibnja 2020. 15:55 Napisao/la  SC
Željko Mavrović i Lennox Lewis u meču za svjetskog prvaka 1998. godine
Željko Mavrović i Lennox Lewis u meču za svjetskog prvaka 1998. godine

Iznimno zanimljiv razgovor imao je Neven Cvijanović s legendarnim hrvatskim boksačom, Željkom Mavrovićem .Prisjetila se 'Šaka sa Srednjaka' kako je to bilo boksati s Lewisom za svjetski naslov i posebno sedme runde gdje je bio u velikom naletu. O tome i o cjelokupnom životnom razvoju od boksačkih početaka do danas, pročitajte u tekstu koji slijedi.

Kako provodiš dane u koroni?

- Osjećam se odlično, vrijeme u izolaciji mi je dalo vrijeme da upoznam bolje i sebe i svoju obitelj. Sve što želiš kao obiteljski čovjek, u ovoj situaciji možeš dobiti.

Je li ovo dovoljan odmak za razgovor o meču s Lewisom?

- Razgovaram o njemu svakodnevno. Ljudi se sjećaju meča i pitaju za 7. rundu pa se krene u širi razgovor. Meč koji je moj najznačajniji i najveći u karijeri. Tada sam preforsirao svoje tijelo i u 29. godini nisam više bio sposoban vratiti se boksu. Lewis me spominjao i kasnije i nikad nije podcjenjivao ono što sam u tom meču napravio. Samim tim mogu bit zadovoljan tim mečom.

Jeste li se susretali poslije?

- Jesmo, nekoliko puta u prolazu, ali ne na duže vrijeme. Odmaknuo sam se od boksa odmah i u poduzetničkim vodama se izolirao od sporta i boksa. Nije me bilo u tim krugovima.

Ta sedma runda gdje si ga imao, misliš li da sad, kad bi se vratio, da bi napravio nešto drugačije?

- Boksački bih napravio drugačije, znao bih to iskoristiti i završiti meč. No, sve postoji s nekim razlogom za tvoj osobni rast, rast kao čovjeka. Pitanje je što bi bilo da sam ga nokautirao i da sam bio prvak. Kako bih se ponašao, bih li bio nešto što sad nisam, teško je reći. Mnogima je žao koji su navijali za mene i meni samom još više, ali vjerujem da je sve s razlogom.

Je li prehrana i nedostatak mesa utjecao na ishod meča?

- Da sam bio prilagođeniji, da sam konzumirao crveno meso, bolje bih prošao na tom meču. Trebala mi je sirovost i gruba eksplozivnost, no nisam je tada imao i to me koštalo i pobjede. Lennox je pričao pohvalno o tom meču, a i jedan njemački novinar je rekao da braćI Kličko ne bi bilo da je Željko ostao u ringu. Znam da zvuči prepotentno, ali takav je osjećaj da to možeš. O tome je govorio i Muhammad Ali.

Cijeli razgovor pogledajte     OVDJE

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.