POVIJESNI USPJEH Robert Kišerlovski peti u 12. etapi Tour de Francea!

Petak, 13. srpnja 2012. 16:56 Napisao  Marko Babić

- Zadnjih deset kilometara vozio sam s probušenom prednjom gumom, rekao je Kišerlovski. Ovo je najbolji rezultat jednog hrvatskog biciklista u jednoj etapi na tri velike trotjedne utrke, Vuelti, Giro d'Italiji i Tour de Franceu

Riječanin Robert Kišerlovski, član Astane, osvojio je sjajno peto mjesto u 12.  etapi od Saint-Jean-de-Mauriennea do Annonay Davézieuxa u dužini od 226 kilometara! To je ujedno povijesni uspjeh za hrvatski biciklizam, najbolji rezultat jednog hrvatskog biciklista u jednoj etapi na jednoj od tri velike trotjedne utrke, Vuelti, Giro d'Italiji i Tour de Franceu. Najbolji plasman u jednoj etapi dosad je držao također Kišerlovski devetim mjestom lani na Giro d'Italiji. Pobjeda je otišla u ruke Britancu Davidu Millaru (5;42:46 sati), a Kišerlovski je zaostao samo pet sekundi. Millaru je to bila četvrta pobjeda u karijeri u jednoj etapi na Tour de Franceu.

- Ovo je bila najduža, a ujedno i najteža etapa. "Rasturali" smo se cijelo vrijeme, glavna skupina je "pukla", a na kraju je nedostajalo malo sreće, ustvrdio je Robert Kišerlovski nakon sjajnog uspjeha, a u glasu se mogao očitati umor, ali i zadovoljstvo.

- Zadnjih deset kilometara vozio sam s probušenom prednjom gumom. Znam da to ovako izvana ne izgleda kao da je bilo problema, ali dok sam stigao do cilja prednja guma je bilo u potpunosti ispumpana. Da je sve bilo u redu, vjerujem da bi se plasirao koje mjesto više, dodao je Kišerlovski.

Riječki biciklist ujedno je osvojio najviše bodova (10) u poretku penjača i trenutno drži četvrto mjesto sa 37 bodova, dok je vodeći u ovom poretku njegov klupski kolega Fredrik Kessiakof sa 66 bodova. O odličnoj vožnji svjedoči da je u ovoj etapi bio pobjednik tzv. combative kategorije, u kojoj pobjeđuje onaj vozač koji je najaktivniji u etapi i koji najviše puta pokuša pobjeći skupini.

- Normalno je da sam umoran, moram se dobro odmoriti i regenerirati. Ma svi su umorni nakon ovakvih etapa, barem se nadam da jesu. Još su na rasporedu tri teške brdske etape, nadam se da će biti snage za dobar rezultat. Nije bilo lako napraviti ono što mi je uspjelo u četvrtak i petak, dobro odvoziti ovako dvije teške etape, zaključio je Robert Kišerlovski.

Nakon iscrpljujuće etape u četvrtak Kišerlovski je smogao snage za još jedan odličan nastup. Deset kilometara prije kraja etape Kišerlovski je bio u skupini koju su činili: Cyril Gautier  (Team Europcar), David Millar (Garmin-Sharp), Jean-Christophe Peraud (AG2R La Mondiale) i Egoi Martinez De Esteban (Euskaltel-Euskadi). Vodeća petorka imala je čak 11 minuta prednosti ispred glavne skupine.

Nekoliko kilometara prije kraja uslijedio je lagani uspon, Kišerlovski je pokušao pobjeći, ali nije uspio. Ono što nije uspjelo hrvatskom predstavniku, pošlo je za rukom Millaru i Peraudu koji su se riješili pratnje i tako ušli u međusobni dvoboj u završnom sprintu.

Inače, nakon dva uspona i 120 kilometara prije kraja gore spomenuta petorka imala je 2:15 minute ispred glavne skupine, no prednost je pomalo počela rasti. U ukupnom poretku u vodstvu je i dalje Britanac Bradley Wiggins (Sky Procycling), a Kišerlovski je skočio na 23. mjesto sa 20:54 minute zaostatka. Da nije bilo pada u šestoj etapi, zaostatak bi bio i puno manji.

U subotu je na rasporedu 13. etapa od Saint-Paul-Trois-Châteauxa do Le Cap d'Agde u dužini od 217 kilometara.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.