UEFA poput Slavka Linića: Uvodi se financijska disciplina u poslovanju najvećih europskih klubova

Srijeda, 06. veljače 2013. 15:22 Napisao/la  SC

Kada smo o toj temi prvi puta razgovarali imali smo u vidu Chelsea, Manchester City i PSG. Naša je odgovornost da uspostavimo sustav koji funkcionira za više od 630 klubova, kaže tajnik UEFA-e Infantino

Kuća europskog nogometa (UEFA) upozorila je bogate arapske vlasnike Manchester Cityja i Paris Saint-Germaina da im neće dozvoliti "varanje" i izigravanje financijskog fair playa. Prema posljednjem izvješću u kojemu je kumulativni gubitak nogometnih klubova diljem Europe u razdoblju 2007-2011 sa 0,52 bilijuna funti narastao na rekordnih 1,7 bilijuna funti UEFA je objavila da čak 46 klubova u posljednje tri godine nisu u kategoriji solventnih. Od tih 46 čak ih 20 imaju gubitke veće od 45 milijuna funti, a za dva od tih 20 klubova vjeruje se da su Chelsea i Manchester City.

U eri Romana Abramoviča Chelsea je u plusu završio tek sezonu 2011/12 zahvaljujući sretnom osvajanju Lige prvaka, ali dijelom i zbog podjele dividendi. Već ove godine očekuje se da će "penzioneri" godinu završiti u "crvenom", a posljednje brojke iz Cityja pokazuju gubitak od 97,9 milijuna funti.

Financijski fair-play o kojemu pričaju u UEFA-i u praksi bi značio transparentnost ,odnosno u svakom trenutku bio bi dostupan i jasan ulaz i izlaz financija, jer ovo što rade šeici u Engleskoj i Francuskoj nema nikakve veze sa zdravim poslovanjem. Teško je poslovno obrazložiti svrhu da se Manchester Cit uloži 400 milijuna funti u 10 godina. Taj novac nikada se neće vratiti, baš kao što se neće vratiti niti investitorima u PSG, Turističkoj zajednici Katara, koja godišnje izdvaja 200 milijuna funti po sezoni. Bez obzira na Zlatana Ibrahimovića ili sada nogometnog penzionera Davida Beckhama, koji je u 37 godini došao u Grad svjetlosti da bi njegova plaća bila donirana u dobrotvorne svrhe.

Generalni tajnik UEFA-e uvjeren je da će se prve sankcije za "varalice" moći početi primjenjivati od sezone 2014-15. Klubovi u kojima se primijete "znakovi upozorenja" bit će istraženi od povjerenstva kojemu je na čelu bivši belgijski premijer Jean-Luc Dehaene, a sankcije će im izreći odvojeno, neovisno povjerenstvo.

- Kada smo o toj temi prvi puta razgovarali imali smo u vidu Chelsea, Manchester City i PSG. Naša je odgovornost da uspostavimo sustav koji funkcionira za više od 630 klubova, a ne da se bavimo jednim klubom i zanemarimo ostale. Ova dva povjerenstva vrlo pozorno će razmotriti svaku pojedinačnu situaciju, rekao je Gianni Infantino dodavši kako činjenica da je UEFA iz svojih natjecanja do sada prema važećim propisima isključila 34 kluba među kojima su Malaga i Besiktas dokazuje da se neće ustručavati djelovati ukoliko to bude potrebno i u budućnosti.

- PSG će morati poštovati propise i njegovi vlasnici govore nam da žele poštovati propise. Ti su propisi napravljeni kako bi pomogli klubovima, UEFA ne želi sankcionirati klubove, želi im pomagati, ali ponekad moraš nekoga sankcionirati kako bi drugome pomogao, rekao je Infantino.

Prema novim pravilima postupat će od proljeća ove godine UEFA-in tim od 15 računovođa koji nadzirati financijsko poslovanje u sezonama 2011-12 i 2012-13. Klubovima će za to dvogodišnje razdoblje biti dozvoljena prihvatljiva devijacija do 45 milijuna funti ako se s time slože njihovi mecene.

Prema UEFA-inim izračunima klubovi koji se ove sezone natječu u europskim natjecanjima imaju zbirni gubitak u 2011 godini od 480 milijuna funti.

Pozitivan primjer dobrog poslovanja Infantino je pronašao u londonskom Arsenalu, Borussiji iz Dortmunda i minhenskom Bayernu, koji su prikazali svoje prihode na održiv način.

- Način na koji su ova tri kluba to napravila puno je zdraviji i održiviji od onoga da netko dođe, puno toga obeća i sutra klub bankrotira. Pogledajte što se dogodilo Glasgow Rangersima. Druga stvar koju moramo imati na pameti je ta da se nikada neće promijeniti činjenica da su postojali veliki klubovi, ali u 20 godina postojanja Ligu prvaka niti jedan klub nije osvojio dvije godine zaredom. Nekada se najviše zarađivalo od gledatelja, pa onda od komercijalnih i televizijskih prava, a sada je došlo vrijeme da UEFA postane treća strana u vlasništvu nad igračima, kao što je već slučaj u engleskoj Premierligi, poručio je Infantino.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.