UEFA dobila prvu bitku, predsjednik Twentea podnio ostavku zbog suradnje s agencijom Ante Ćorića

Srijeda, 25. studenog 2015. 20:01 Napisao/la  SC

Doyen Sports je investicijski fond sa sjedištem na Malti iza kojeg stoji više bogatih i anonimnih biznismena, koji mešetare dionicama na tržištu nogometaša


Predsjednik Twentea Aldo van der Laan podnio je ostavku zbog sumnja da je s agencijom Doyen Sports Investments oštetio klub za nekoliko milijuna eura.

Predsjednik Twentea navodno je pristao da Doyen plati 5 milijuna eura za 10 do 50 posto prava na transfere sedmorice igrača. Twenteu zbog toga prijeti oduzimanje bodova, ali i gubitak licene za igranje u prvoj nizozemskoj ligi, dok Van der Laanu prijeti doživotni izgon iz nogometa.

Reakcija nizozemskog saveza najavljena je kao prva bitka koju je UEFA dobila protiv tzv. trećih strana u transferima. Pod pojmom "treća strana" krije se privatni ili kapital različitih fondova, koji stječu prava od transfera igrača. Doyen Sports je jedan od najpoznatijih primjera.

Doyen Sports zapravo je investicijski fond iza kojeg stoji više bogatih i anonimnih biznismena, koji mešetare dionicama na tržištu nogometaša. Doyen ne posreduje izravno u transferima nego ulaže u igrače ili posuđuje novac klubovima kada kupuju nekog igrača. Ulog naplaćuju od transfera u dogovoru s klubom i/ili igračem. Doyen Sports najčešće se pojavljuje kao suvlasnik igrača, što je UEFA zabranila.

Tko se krije iza Doyen Sportsa, investicijskog fonda sa sjedištem na Malti?

- Naši su partneri neke svjetski eminentne odvjetničke kuće, financijski savjetnici, sportski konzultanti i nogometni menadžeri, što našoj tvrtki daje povjerenje i zaštitu u odlukama o ulaganju, stoji na službenoj web-stranici.

Najeksponiraniji partner je 35-godišnji Nelio Lucas, portugalski poduzetnik i izvršni direktor Doyen Sportsa. Tvrtka je osnovana na njegovu inicijativu i danas radi s igračima poput Neymara, Morate, Falcaa, Marcosa Roja, Defoura, Brahimija, Coutinha, Tadića, Mangale, Kondogbije...

U igrače tvrtka je uložila više od 100 milijuna eura, Doyen tvrdi da je rizik u poslu zajednički:

- To je dobro, jer ako igrač ne uspije, klub ne gubi baš sve, rekao je Miguel Angel Gil, direktor Atletica koji tijesno surađuje s Doyen Sportsom.

Dok u Španjolskoj blagonaklono gledaju na takav način poslovanja, u Engleskoj nisu skloni suradnji s tzv. trećom stranom.

Iz Doyena uvjeravaju da njihov model poslovanja ne utječe na klubove, dok vlasnici klubova Premierlige tvrde da klubovi moraju plaćati penale ako se igrač ne proda. Ukratko, svaki igrač koji dolazi u Premierligu prvo mora prekinuti sve veze s tzv. trećim stranama.

Doyen Sports surađuje i jednim hrvatskim igračem, mladi Ante Ćorić nedavno je postao klijent tvrtke s kojom ni jedan igrač nije izgubio na vrijednosti... Tako barem tvrde u Doyenu.

UEFA tvrdi suprotno!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.