SP - UTAKMICA ZA 3. MJESTO

Nizozemska i sudac dotukli Brazilce

Subota, 12. srpnja 2014. 22:59 Napisao/la  SC

Utakmica za treće mjesto: Brazil - Nizozemska 0:3. Brazilci su još jednom iskazali nemoć

Svjetsko prvenstvo - utakmica za treće mjesto

BRAZIL - NIZOZEMSKA 0:3

Estadio Nacional, Brasilia. Gledatelja 70.000

Sudac: Djamel Haimoudi (Alžir)

Strijelci: 0:1 Van Persie (3-11m) 0:2 Blind (17) 0:3 Wijnaldum (90+1)

Žuti kartoni: Thiago Silva, Fernandinho, Oscar (Brazil) Robben, De Guzman (Nizozemska)

BRAZIL: Julio Cesar - Maxwell, David Luiz, Thiago SIlva, Maicon - Luiz Gustavo (46 Fernandinho), Paulinho (57 Hernanes) - Willian, Oscar, Ramires (73 Hulk) - Jo

NIZOZEMSKA: Cillessen (90 Vorm) - Blind (70 Janmaat), Martins, Vlaar, De Vrij, Kuyt - Clasie (90 Veltman), Wijnaldum, De Guzman - Robben, Van Persie

Oranje slave novu medalju na Svjetskom prvenstvu. Nakon srebra otprije četiri  godine, izabranici Louisa Van Gaala na nacionalnom stadionu u brazilskoj prijestolnici uzeli su broncu iz ruku ponovno nemoćne domaće momčadi koju je katastrofalnim suđenjem dotukao alžirski sudac Haimoudi. Unatoč tome, porazom 0:3 stavljena je točka na i ove generacije brazilske reprezentacije i pokrenut novi val zvižduka, tuge, optužbi i koječega lošteg što se događa nogometnu najtrofejnije reprezentacije svijeta.

Sve je mirisalo na katastrofu jer je već nakon sedamnaest minuta rezultat na semaforu bio grozomornih 0:2. Prvi je put Julio Cesar loptu iz svoje mreže morao vaditi nakon nepune tri minute igre. Robben je u prvoj akciji na utakmici prošao kroz sredinu, za rame ga je izvan kaznenog prostora povukao kapetan Selecaa Thiago Silva. Umjesto da dosudi prekršaj izvan kaznenog prostora i pokaže crveni karton Thiagu Silvi, sudac je dosudio kazneni udarac.

Van Persie je postigao vodeći nizozemski pogodak, svoj četvrti na ovom Svjetskom prvenstvu. Ponovo je prvim pogotkom protivnika Brazil bio umrtvljen, pa je nova porcija tuge za tribine došla četrnaest minuta kasnije. Opet su suci pogriješili! Clasie je zakasnio, uposlio je Kuyta koji je loptu primio u zaleđu, ubacio pred vrata gdje loptu zakratko odbija David Luiz. Na nju natrčava Blind i zabija pod prečku za vrijeme dok Julia Cesara na vratima nije niti bilo. Veliko vodstvo, na sreću za domaće nije postalo još veće prije početka sudačke nadoknade.

Prvi iole ozbiljniji, i jedan od rijetkih takvih pokušaja Brazila dogodio se u 22. minuti. Oscar je dugo vukao loptu u solo-akciji, pucao je s ruba kaznenog prostora, ali nedovoljno jako da bi značajnije ugrozio Cillessena. Mogu se prilike momčadi Felipea Scolarija nabrojati na prste jedne ruke, iako su kroz dobar dio nastavka Brazilci vukli i pokušavali, sve je to mahom bilo nekonkretno. Ono što su uspjeli zapucati događalo se nakon slobodnih udaraca i Oscarovih ubačaja. Jedan takav (38) preletio je sve skakače u kaznenom prostoru.

Nastavak susreta nije donio odviše zanimljivosti. Nizozemci su mudro, kroz posjed lopte čuvali rezultat, bez značajnije brazilske prijetnje. Točku na i u prvoj minuti sudačke nadoknade stavio je Wijnaludum, pogotkom na dodavanje Janmaata. Četvero brazilskih braniča stajalo je kao ukopano pored veznjaka dok je Julio Cesar bezuspješno pokušavao obraniti njegov udarac.

Nizozemci se kući vraćaju s broncom, potpuno zasluženo. Iako je Louis Van Gaal govorio kako njegovoj momčadi nije važna utakmica za treće mjesto, na najbolji se mogući način oprostio od izborničke klupe nizozemske reprezentacije. Za Brazilce slijedi razdoblje velikih preinaka, to je sasvim sigurno.

A alžirski sudac još je dvaput drastično pogriješio, kada nije dosudio kaznene udarce nakona prekršaja nad Oscarom i Robbenom.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.