SP: Mario Gotze pogotkom u drugom produžetku Njemačkoj donio četvrti naslov svjetskog prvaka

Nedjelja, 13. srpnja 2014. 20:55 Napisao/la  SC

Finale: Njemačka - Argentina 1:0 (nakon produžetaka). Elf je slavio pogotkom Maria Gotzea u 113. minuti, nakon izvrsnog ubacivanja Schurrlea. Nakon 1954., 1974. i 1990. Nijemci su ponovno svjetski prvaci

Svjetsko prvenstvo - finale

NJEMAČKA - ARGENTINA 1:0

Estadio do Maracana, Rio de Janeiro. Gledatelja 79.000

Sudac: Nicola Rizzoli (Italija)

Strijelci: 1:0 Gotze (113)

Žuti kartoni: Schweinsteiger, Howedes (Njemačka) Mascherano, Aguero (Argentina)

NJEMAČKA: Neuer - Howedes, Hummels, Boateng, Lahm - Schweinsteiger, Kramer (31 Schurrle) - Ozil (120 Mertesacker), Kroos, Muller - Klose (88 Gotze)

ARGENTINA: Romero - Rojo, Garay, Demichelis, Zabaleta - Lavezzi (46 Aguero), Biglia, Mascherano, Perez (86 Gago) - Messi, Higuain (77 Palacio)

Njemačka je uzela četvrti naslov svjetskog prvaka. Treći put zaredom u finalima svjetskih prvenstava igrali su se produžeci, Elf je slavio pogotkom Maria Gotzea u 113. minuti, nakon izvrsnog ubacivanja Schurrlea. Nakon 1954., 1974. i 1990. Nijemci su ponovno svjetski prvaci.

Oba izbornika u finale su, jasno poslala svoje najbolje početne postave. Alejandro Sabella u prvih jedanaest vratio je Roja, krenuo je s Bigliom i Mascheranom na pozicijama iza ofanzivaca, a na klupi je ponovo ostavio Sergia Aguera a pretpostavio mu Gonzala Higuaina. Joachim Low izvršio je jednu promjenu u odnosu na početni sastav koji je 'sedmicom' ispratio Brazilce, Cristoph Kramer je odmjenio ozljeđenog Khediru. Thomas Muller bio je spreman uhvatiti zlatnu kopačku, a Miroslav Klose podebljati svoj povijesni učinak od sedamnaest pogodaka na svjetskim prvenstvima. Njemačka je krenula u lov na četvrtu, Argentina na treću krunu najbolje reprezentacije svijeta.

Prvi puta su Argentinci zaprijetili u četvrtoj minuti. Brzim otvaranjem Roja i Higuaina po desnoj strani stvoren je višak, no udarac Napolijevog napadača nije bio odveć precizan, pa vratar Neuer nije bio ugrožen. Visoko su u početnim minutama stajali Sabellini izabranici pa Elf nije imao puno prostora od sredine terena prema golu Argentine. U dva navrata su preko Messija i zabalete ponovno po lijevoj strani, bilo je prostora da se pored nedovoljno prisutnog Howedesa prođe u uvodnim minutama. Sve njemačke pokušaje, koji su se u prvom periodu događali isključivo putem ubacivanja za Klosea čistili su argentinski stoperi.

Velika pogreška Kroosa dogodila se u 21. minuti. Na visoku loptu naletio je veznjak Bayerna i u pokušaju povratka prema braničima idealno uposlio Higuaina. Odlučio se napadač na brzi udarac, no otišlo je pored gola. Bilo je to prvo veće uzbuđenje na susretu, mogao se Higuain lako obračunati s njemačkim vratarom, no brzopleto je reagirao i upropastio najbolju priliku u dotadašnjem tijeku utakmice. Mreža se međutim zatresla u tridesetoj minuti, ali iz nedozvoljene pozicije. Messi je lijepo proigrao Pereza na desnoj strani, ovaj izvrsno ubacuje dijagonalu u kazneni prostor, a Higuain matira Neuera. Pomoćnik Nicole Rizzolija opravdano je dosudio zaleđe. Njemci su u tom trenutku ostali bez Kramera, a budući da se Khedira bio ozljedio na zagrijavanju, odmjenio ga je Andre Schurrle. Upravo je on prvi puta zaprijetio Sergiju Romeru, nakon ubacivanja Mullera (37), argentinski je vratar obranio njegov pokušaj, a suđeno je zaleđe jer se ispred gola u trenutku udarca našao Klose. Po jednu priliku do poluvremena imali su jedni i drugi. Najprije je Messi (40) prošao sam, nisu ga uspjeli zadržati njemački braniči pri ulasku u kazneni prostor, ali na dodavanju ispred vrata nije bilo njegovih suigrača. Tri minute kasnije probao je Kroos s dvadesetak metara nakon što su ga uposlili suigrači iz veznog reda, obranio je ponovno Romero.Pogotka nije bilo ni nakon kornera u sudačkoj nadoknadi za Njemce, Howedes je pogodio stativu pa se na predah otišlo bez pogodaka.

Samo dvije minute trebale su Argentincima da slože prvu opasnost za Neuera u nastavku. Uposlio je Mascherano Messija, zakasnio je Boateng presjeći ali najbolji nogometaš svijeta pri gađanju daljnjeg kuta promašuje vrlo izglednu priliku. Izbornik Sabella je u nastavku umjesto Lavezzija uvrstio spremnog Aguera u pokušaju hvatanja pogotka odluke. Dalo im je to novu snagu, pokušavali su preciznim, dubinskim loptama prema Agueru i Messiju stvoriti priliku. Zaiskrilo je u 57. minuti kada je Neuer naletio na Higuaina u pokušaju izbijanja lopte, sudio je Rizzoli tada kontraprekršaj argentinskog napadača iako je njemački vratar neoprezno koljenom startao na Higuaina. Do produžetaka je za Gaučose probao Messi (75), sam si je iskreirao prostor za udarac, no nije bio odveć precizan. Nije bio ni Kroos u 80. minuti kada ga je Lahm idealno uposlio s desnog boka, pucao je Kroos u naletu, bez potrebe za intervencijom Romera. Njemci su u posljednjih deset minuta malo podignuli ritam igre, no pobjednika u devedeset minuta nije bilo.

Već nakon pola minute u nastavku Schurrle je propustio izvrsnu priliku pucavši izravno u Romera, uspijeli su nakon njegove intervencije iznijeti Argentinci. Nakon Schurrlea zicer je propustio i Palacio. Sam ispred Neuera, odlučio se na lob poslije ubacivanja Aguera, Neuer je već bio svladan ali lopta nije našla pit prema okviru vrata. Produžeci su obilovali grubim startevima, nekoliko je puta na travnjaku završio Bastian Schweinsteiger, a Aguerov start u 108. minuti prouzročio je krvarenje ispod oka. Konačno, pogodak je pao u 113. minuti. Schurrle je prodro po lijevoj strani, nadmudrio dvojicu igrača i ubacio u sredinu gdje je loptu na prsa primio i zatim zabio Gotze. Odgovora Argentinaca nije bilo, Njemačkoj je pripao četvrti naslov svjetskog prvaka

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.