ISTRAGA EUROPOLA

Pod sumnjom i dva susreta Lige prvaka!

Ponedjeljak, 04. veljače 2013. 12:15 Napisao/la  SC

- Ovo je djelo organizirane zločinačke organizacije koja namješta utakmice diljem Europe, ustvrdio je Rob Wainright

Prema pisanju europskih medija agencija Europol (Europska policija) objavila je da je 380 nogometnih utakmica diljem Europe pod istragom zbog sumnje u namještanje. Nakon duge istrage izdvojeni su susreti koji su se našli pod lupom, dok je 425 igrača, trenera i pojedinaca vezanih uz nogomet pod istragom za udruživanje u organizaciju koja se bavila namještanjem, a sjedište je bilo u Aziji.

Rob Wainright, direktor Europola, izjavio je da su pod istragom i dvije utakmice Lige prvaka, a jedna je igrana u Engleskoj prije tri godine. U pitanju su i ogledi kvalifikacija Lige prvaka, te kvalifikacijskih utakmica za Svjetsko prvenstvo. Imena klubova i pojedinaca nisu otkrivena.

Guardian navodi da je ukupno isplaćeno dva milijuna eura, a najveća pojedinačna isplata bila je 140 tisuća eura. Utakmice su namještane u 15 zemalja, a Guardian prenosi da je već uhićeno 50 ljudi. Istražitelji su izrazili zabrinutost da su prvi rezultati istrage, koliko god bili zastrašujući, samo vrh sante leda.

- Ovo je djelo organizirane zločinačke skupine koja namješta utakmice diljem Europe.  Ovo je najveća istraga u povijesti u namještanje utakmica u Europi. Istraga donosi rezultata i otkrili smo mnoge probleme za integritet nogometa u Europi, ustvrdio je Wainright.