Philipp Lahm, njemački kapetan: Ovo je bio moj san, kruna je zasluga cijele momčadi

Ponedjeljak, 14. srpnja 2014. 00:49 Napisao/la  SC

Nismo igrali onako lepršavao kao protiv Brazila, ali ne možete očekivati da ćemo na svakoj sljedećeoj utakmici voditi 5:0 nakon pola sata igre, rekao je Lahm u mix-zoni Maracane

Njemačka je postala svjetski prvak četvrti puta u svojoj povijesti. Potpuno zasluženo, jer u finalu protiv Argentine momčad Joachima Lowa ostavila bolji dojam, bila konkretnija i opasnija. Ne u tolikoj mjeri u kojoj su s turnira u poluzavršnici ispratili Brazil, ali - koliko su im to Gaučosi dopustili. Role koje su odradili ponajprije Mascherano i Garay u obrani Argentine spadaju u najbolje izvedbe na cjelom turniru kada su u pitanju obrambeni igrači, ne čudi stoga što je novo finale odlučeno u produžecima. Jedanaest je susreta nokaut-faze u Brazilu završeno kroz produžetke ili raspucavanje jedanaesteraca, Njemačkoj je i za prolaz u osmini finala trebalo sto i dvadeset minuta pri čemu su slomili Alžir. 

Najsretniji čovjek na svijetu nakon utakmice bio je njemački kapetan Philipp Lahm. Bio je dijete kada je Elf prevođen Lottharom Matthausom osvojio Mundijal 1990. godine, kaže, sanjao je takav rasplet u svojoj karijeri.

- Prvo Svjetsko prvenstvo kojeg se sjećam bilo je te 1990. godine. Vidio sam kako ga Njemačka osvaja, bio je to moj san. On se evo, danas ostvario na ovom mitskom mjestu, znao sam da možemo doći do cilja. Bili smo mirni kroz cijelu utakmicu, znali smo da će naša prilika za pogodak doći i iskoristili je. Bilo nam je važno ostati mirnima u fazi obrane, bili smo svjesni toga koliko su Argentinci iz nekih situacija opasni, i otvorilo nam se. Nismo igrali onako lepršavao kao protiv Brazila, ali ne možete očekivati da ćemo na svakoj sljedećeoj utakmici voditi 5:0 nakon pola sata igre, rekao je Lahm u mix-zoni Maracane.

Argentinci su nakon finala ostali 'kiselih faca'. Prilikom progašenja pobjednika izbornik Sabella i Lionel Messi nisu bili previše raspoloženi, izbornik je ipak morao prozboriti koju za novinare.

- Izgubili smo od bolje momčadi. Sigurno je da možemo žaliti za nekim svojim prilikama, nismo uspjeli. Hvala svim navijačima koji su nas u velikom broju došli podržati kroz čitavo trajanje Svjetskog prvenstva. Predstavili smo se u dobrom izdanju, nemamo zbog čega nezadovoljni naspustiti Brazil. Čestitam Nijemcima na pobjedi, rekao je Sabella.

Lionelu Messiju pripala je nagrada za najboljeg igrača turnira, slaba će to biti utjeha za igrača kojem će svjetski naslov i dalje nedostajati kako bi ga se smatralo najboljim igračem svih vremena. 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.