FIFA dobila što je htjela: Švicarski savez Sionu oduzeo 36 bodova!

Petak, 30. prosinca 2011. 14:02 Napisao  Marko Babić

Odluka je donesena dva tjedna nakon što je FIFA zaprijetila  Švicarskom nogometnom savezu suspenzijom ako ne kazni Sion što bi ujedno značilo izbacivanje Basela iz osmine finala Lige prvaka

Švicarski nogometni savez kaznio je Sion oduzimanjem čak 36 bodova zbog dovođenja igrača u ljetnom prijelaznom roku za vrijeme kada je FIFA kaznila klub zabranom dovođenja igrača. Odluka je donesena dva tjedna nakon što je FIFA zaprijetila  Švicarskom nogometnom savezu suspenzijom ako ne kazni Sion što bi ujedno značilo izbacivanje Basela iz osmine finala Lige prvaka. Švicarski klub odlučio je prkositi vrhovnim nogometnim organizacijama pa će tako svoja prava i dalje tražiti na civilnom sudu.

- Oduzimanje bodova je kazna za ponašanje čelnika Siona i kršenje pravila, statuta i zakona dovođenjem igrača za vrijeme zabrane - ustvrdio je Michel Platini, predsjednik UEFA-e.

Švicarski savez pojasnio je kaznu ustvrdivši da je za svaku utakmicu, u kojoj je nastupio jedan od igrača koji nije imao pravo, oduzeo po tri boda, a ukupno je bilo 12 utakmica. Sion je tako završio na posljednjem mjestu ljestvice sa minus pet bodova i gotovo sigurno će ispasti u niži rang natjecanja.

Cijeli slučaj započeo je nakon što je Sion doveo Stefana Glarnera, Josea Goncalvesa, Marija Mutscha, Pascala Feindouna, Billyja Ketkeophomphonea i Gabrija unatoč zabrani nakon što ih je FIFA kaznila zbog "otimanja" igrača iz jednog egipatskog kluba 2008. godine.

Šestorica igrača podnijelo je žalbu civilnom sudu koji je donio odluku da smiju igrati i čelnici Siona su im dali priliku. Neki od igrača su igrali protiv Celtica u Europskoj ligi kada je Sion slavio, ali ih je UEFA naknadno izbacila. Civilni sud ponovo je poništio odluku UEFA, no cijeli slučaj je završio na Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu (CAS) koji je dao za pravo UEFA-i. U međuvremenu Viši civilni sud u Švicarskoj promijenio je odluku prema kojoj šestorica igrača imaju pravo igrati za Sion.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.