Novi 'El Pibe': James Rodriguez je punopravni nasljednik Carlosa Valderrame

Nedjelja, 29. lipnja 2014. 02:47 Napisao  Patrik Mršnik

Lijevo ili desno krilo, iza napadača, svejedno je. James Rodriguez je kreativac, 'desetka', igrač s vizijom i jedan od izdržljivijih na travnjaku

Ono što je u 28. minuti susreta osmine finala Svjetskog prvenstva napravio James Rodriguez spada u red najboljih poteza u posljednjih nekoliko festivala globalnog nogometa. Pogodak za vodstvo Kolumbije od 1:0 nad Urugvajem rijetko se viđa na stadionima u svijetu, potezi poput tog pravi su mamac za gledatelje, navijače, ali i potencijalno zainteresirane klubove. Nekolicina južnoameričkih nogometaša već je našla svoje europske angažmane zahvaljujući izvrsnim predstavama u Brazilu. Junak ove priče skrasio se lani u bogatom francuskom društvu.

Valderrama: On je taj!
- Nacija više ne treba novog 'El Pibea' jer je upravo nađen. James Rodriguez je taj dečkić koji je reprezentaciji nedostajao u proteklo vrijeme kada nije bila u vrhu svjetskog nogometa. On je nevjerojatno uporan i talentiran, jedan je od najstrastvenijih igrača koje sam vidio u cijeloj mojoj igračkoj i dosadašnjoj trenerskoj karijeri. On ne samo da ima potencijal biti najbolji kolumbijski nogometaš svih vremena, nego i najbolji od najboljih, rekao je Carlos Valderrama na pitanje o tome što misli o Rodriguezu kao svom 'nasljedniku' u domovini.

James Rodriguez predodređen je za velike stvari. Momak će 12. srpnja, na dan utakmice za treće mjesto napuniti dvadeset i tri godine, a već je u karijeri napravio podosta, već je osvojio nekoliko trofeja, prošao sito i rešeto kolumbijskih mladih reprezentacija i tamo bio vođa. Sve je spremno, James je, nakon onih u klubu, izostankom Radamela Falcaa dočekao i svojih pet reprezentativnih minuta. Dok se jednom smrknulo - drugom je sinulo.

Krenuo je Rodriguez u svojem Envigadu još kao 4-godišnji mališan. Prošao je cijeli omladinski pogon tog omanjeg kolumbijskog kluba, ne bi li ga u sezoni 2006/07 vratio u prvoligaško društvo i odnje ostao do kraja sljedeće sezone. Zahvalio je tako Envigadu, klubu koji ga je lansirao među zvijezde u naciji. Jer već je tada, na isteku sezone u kojoj je klub zavrijedio promociju u viši rang Rodriguez bio pozvan u U-17 reprezentaciju u čak dvije akcije. Najprije su na proljeće momci izborili drugo mjesto na Južnoameričkom prvenstvu U-17 u Ekvadoru, pa su potom otišli na Mundijal u Koreju gdje ih u osmini finala zaustavlja kasniji pobjednik Nigerija.

Udinese, Manchester United, Inter...
Rodriguez je, kako i ne bi, svojim predstavama uoči prelaska u Porto zadivio nnoge trenere i skaute brojnih najboljih europskih klubova. Stigle su tako pohvale od Sir Alexa Fergusona prije četiri godine, no portugalski je div bio brži pri njegovu dovođenju. Nije to tada uspjelo niti talijanskim klubovima - Interu i Udineseu.

U ljeto 2008. godine James Rodriguez prelazi u argentinski Banfield iz Buenos Airesa. Klasičan je to put mlade zvijezde, kojeg su dobra sezona u Envigadu i kadetsko Svjetko prvenstvo vinulo u Argentinu. Debitira u pobjedi svoga kluba (3:1) nad Rosario Centralom, zabivši tada i prvi pogodak u novom klubu. Ubrzo postaje standardni prvotimac i član momčadi koja će u sezoni 08/09 osvojiti argentinsku Aperturu. Bio je to prvi i zasad jedini naslov nacionalnog prvaka u povijesti. 

Zimski prijelazni rok u sezoni 09/10 umalo je ponudio prelazak mladog asa u Udinese. Ponudili su s Friullija pet milijuna eura, no iz Banfielda su poručili da tako mala ponuda neće proći. Do kraja sezone zaradio je i nadimak 'Banfieldov James Bond', nakon što ga je lokalni novinar opisao kao domaću verziju Cristiana Ronalda. Nastavio je zabijati i asistirati u dresu Banfielda, a s druge strane Atlantika već se spremala ponuda za njegov novi transfer.

U srpnju 2010. Rodriguez je za (tada dovoljnih) pet milijuna eura potpisao za Porto. Već je u prvoj sezoni ostvario 31 nastup uz 6 postignutih pogodaka, zabio je i hat-trick u finalu domaćeg kupa protiv Vitorije. Bila je to njemu najplodonosnija sezona što se tiče trofeja. Porto je osvojio domaće prvenstvo, kup, superkuo i Europsku ligu. Potpisao je tada mladi Kolumbijac novi petogodišnji ugovor, uz klauzulu na 45 miloijuna eura. Toliko je zainteresirani kupac morao ponuditi za njegove usluge. Zanimljivo, u reprezentaciji ga nije bilo od kadetskog Mundijala 2007, sve do te 2011. godine, tada je pak bio na sva tri eminentna turnira za uzrast do 20 godna. Kolumbija je te godine osvojila prestižni turnir u francuskom Toulonu, a Rodriguez je bio dio momčadi na kontinentalnom i svjetskom U-20 prvenstvu, koje se održavalo baš na njemu domaćem terenu a on je bio kapetan te generacije.

Kroz sve tri portugalske sezone Rodriguez je osvajao naslove domaćeg prvaka s Portom. U posljednjoj je, nakon odlaska Hulka u redove ruskog Zenita dobio dres s brojem 10. Uz Hulka, otišli su mu i sunarodnjaci, Guarin i Falcao, pa se James nametnuo kao vođa momčadi. Nije ga u tome bila omela niti nezgodna ozljeda zadnje lože uoči nastavka prvenstva nakon zimske stanke. Konačna bilanca kampanje 'Porto' glasila je - osam trofeja u tri sezone. Izjavio je na kraju sezone da je spreman za novi izazov, a na novog kupca nije trebao dugo čekati.

Već krajem svibnja prošle godine udicu je zagrizao ruski tajkun Dimitrij Ribolovljev i doveo ga u Monaco, s kojim je nakanio graditi šampionsku momčad, baš poput arapskih šeika u konkuretnskom mu PSG-u. Ribolovljev nije uspio u nakani da s Falcaom i Rodriguezom preotme naslov Parižanima, ali nije bio problem odriješiti kesu i isplatiti Portu odštetu određenu ugovornom kauzulom - 45 milijuna eura. Iako bez trofejam izabran je u najbolju momčad Ligue 1 prošle sezone, bio je najbolji asistent lige, a mnogi mu tepaju kako je zavrijdio i titulu MVP-a francuskog Le Championnata zbog strahovitog napretka kojeg je iskazao od dolaska iz Porta.

Rodriguez je za reprezentaciju debitirao još 2011. godine, a zanimljivo, i u premijernom nastupu za reprezentaciju protiv Bolivije bio igrač utakmice. Prvi je pogodak zabio usred Lime, kada je presudio Peruu pogotkom odluke za pobjedu 1:0, u jednom od ključnih trenutaka za kolumbijski put kroz kvalifiakcije za SP. Postao je neizostavan dio momčadi argentinskog stručnjaka Josea Pekermana, a svu raskoš svoje forme pokazao je na aktualnom Svjetskom prvenstvu. Pogodio je u sve četiri utakmice svoje reprezentacije pa trenutno s pet pogodaka samostalno drži vrh ljestvice strijelaca. 

James Rodriguez u punom je smislu riječi nasljednik legendarnog Carlosa Valderrame, najboljeg kolumbijskog nogometaša svih vremena. Novi 'El Pibe', dečkić, jednako je kvalitetan na svim pozicijama u vrhu veznoga reda. Lijevo ili desno krilo, iza napadača, svejedno je. James Rodriguez je kreativac, 'desetka', igrač s vizijom i jedan od izdržljivijih na travnjaku. Nastupima na SP-u istaknuo je kandidaturu za najboljeg strijelca ali i igrača turnira. Od Envigada do Monaca bio je vođa, a još mu nisu niti dvadeset tri godine.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.