Luis Suarez s klupe gledao debakl Urugvaja, Tabarez procjenio da je bio nespreman za ulazak

Subota, 14. lipnja 2014. 23:00 Napisao  Patrik Mršnik

Želio je igrati, no procjenio sam da još uvijek nije dovoljno spreman. Poslao sam ga na zagrijavanje vrlo rano, požalio mi se u jednom trenutku na bol u koljenu i rekao sam mu da je bolje da ne igra, rekao je urugvajski izbornik

Urugvaj je teško poražen od Kostarike (1:3), pa je nakon slavlja Brazila, Meksika. Čilea i Kolumbije izostao nastavak serije pobjeda momčadi s američkog kontinenta uoči utakmica Argentine i SAD-a. Kostariak je zasluženo odnijela prvi set bodova u skupini D, a glavno je pitanje za urugvajskog izbornika Oscara Tabareza bilo usmjereno ka njegovoj udarnoj igli Luisu Suarezu. Počeo se zagrijavati početkom drugoga poluvremena, mislilo se da će ući u igru posebice nakon drugog primljenog pogotka u ranoj fazi nastavka, no za njega u Fortalezi očito nije bilo dovoljno mjesta.

- Želio je igrati, no procjenio sam da još uvijek nije dovoljno spreman za najveće napore. Poslao sam ga na zagrijavanje vrlo rano, požalio mi se u jednom trenutku na bol u koljenu i rekao sam mu da je bolje da ne igra. Htio je pomoći svojim ulaskom, nisam htio riskirati njegovim uvođenjem. Iako smo izgubili utakmicu i važnog igrača zbog crevenog kartona (Maxi Pereira op.a.) izgubili bi još više da je Suarez obnovio svoju ozljedu koljena zbog koje je morao na operaciju, rekao je Tabarez neposredno nakon utakmice.

Kostarika slavi, nacija po stanovništvu identična Hrvatskoj učinila je skupinu sa Engleskom i Italijom do kraja zanimljivom, njihov će međusobni ogled u Manausu možda i ostaviti Kostarikance na vrhu skupine D uoči prvih sto i osamdeset minuta. Jose Luis Pinto u drugom je poluvremenu znao kako stati na kraj nedorečenoj momčadi Urugvaja, prekidi su za nebeskoplave bili kobni.

- Znao sam da možemo uspjeti, vjerovali smo jedni u druge i samo s jednim ciljem izašli na teren u drugo poluvrijeme. Uputio sam svoje igrače na Muslerinu nesigurnost, malo smo se podignuli u fazi napada. Pucali smo iz svih pozicija znajući da je Muslera jači u dvobojima jedan na jedan ili pak u bliskim situacijama. Nije bilo lako držati tempo, ali sada možemo biti ponosni.

Kostariki slijedi dvoboj s Italijom. Svjetski prvaci otprije osam godina imaju pritisak na sebi, kako veli izbonik Pinto. 

- Mi smo napravili veliku stvar pobjedom u prvom kolu. Znamo da smo u podređenoj ulozi na papiru i u odnosu na Italiju i na Englesku. Napravit ćemo sve što možemo kako bi stanje u skupini dodatno zakomplicirali. Nemamo što izgubiti, to smo pokazali dobrom i atraktivnom igrom protiv Urugvaja. 

Susret Kostarike i Urugvaja pokazao je da na Mundijalu u Brazilu nema favorita. Tabarez je iznenadio neuvođenjem Suareza i ostajanjem na samo jednoj kasličnoj špici (Cavani) u zadnjih pola sata kada je trebalo poravnati rezultat. Klasična trenerska pogreška u procjeni trenutka mogla bi polufinaliste prošlog Svjetskog prvenstva skupo stajati.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.