Sudac objasnio zašto zbog rasizma nije prekinuo utakmicu u Udinama

Ponedjeljak, 22. siječnja 2024. 11:19 Napisao/la  SC
Maignan i Maresca
Maignan i Maresca

Sudac Fabio Maresca našao se u središtu pozornosti talijanske javnosti nakon što je vratar Milana Mike Maignan demonstrativno izašao s terena usred utakmice u Udinama zbog rasističkog vrijeđanja.

Maignan je već otišao u tunel, kada su ga suigrači nagovorili da se vrati, utakmica je nastavljena nakon duže stanke kao da se ništa nije dogodilo:

- Pravila su jasna, smjernice AIA-e (Udruga talijanskih sudaca) i šefa sudaca Gianluca Rocchi ne ostavljaju manevarski prostor. Držao sam se protokola, što mi je i dužnost. Četvrti me sudac obavijestio o prvom incidentu, pokušao sam umiriti Maignana na ljudskoj razini i na razini suca. Vrijeđanje se ponovilo i prekinuli smo utakmicu. Sudac ima mogućnost odlučiti da momčadi napuste teren, ali to se nije dogodilo. U najtežim slučajevima mogli smo prekinuti utakmicu, ali ni to nije bilo potrebno. U tim trenucima osjećao sam se grozno zbog igrača, ali i zbog cijele situacije. Svakoga tko voli ovaj sport, igrače, suce ili navijače, boli kada nekolicina pojedinaca prekida utakmice ovakvim bezobrazlukom. Važno je zapamtiti da se radi o samo nekolicini ljudi i ne smijemo generalizirati, objasnio je Maresca.

- Ponašao sam se prema Maignanu kao veliki brat, osjećao sam iskrenu tugu zbog njega, očito je bio emocionalno povrijeđen, istaknuo je sudac.

Tablice omogućuje Sofascore