Rijeka - Aberdeen (21): Derek McInnes naglašava da njegova momčad uvijek igra na pobjedu

Srijeda, 15. srpnja 2015. 20:19 Napisao/la  P. M.

Nećemo se protiv Rijeke unaprijed predavati, nemamo za to razloga. Idemo probati, pa što bude, rekao je McInnes

Kao što je već ranije bilo najavljivano, Škoti punim plućima žive svoju europsku priču. Momčad Aberdeena misli da može ponoviti lanjski učinak u Europskoj ligi i doći do trećeg pretkola. Prvu prepreku jedva su prošli, makedonska Skhendija zaslužila je barem produžetke u škotskom uzvratu ali do njih nije došlo, domaćin se na svom Pittodrie stadionu provukao posredstvom pravila gola u gostima. Po dolasku u Rijeku, a brojna je škotska delegacija ovdje stigla oko 15 sati nakon smještanja u Opatiji brzo su već momci u crvenim majicama morali natrag. Najprije je pred novinare izašao Shay Logan, 27-godišnji branič, inače izdanak nogometne škole Manchester Cityja. Logan je za penzionere sa Etihada upisao tri nastupa, u karijeri ima devedeset premierligaških minuta dok u Ligakupu na kontu zasad stoje dvije utakmice.

- Rijeka je favorit ovdje, mi smo u uzvratu. Čimbenici su isti - domaći teren, publika, na vašoj strani će u četvrtak biti i temperatura, ovdje su uvjeti mnogo teži za igranje nego u Škotskoj. Što se uzvrata tiče mislim da smo mi favoriti, najbitnije je biti bolji u dvije utakmice pa onda tko prođe, prođe, rekao je Logan.

Sličnog su razmišljanja škotski igrači bili i za vrijeme prvog pretkola i dvomeča protiv Skhendije. Ne brine igrače previše to što se nisu iskazali kao favoriti, pogotovo na svom stadionu gdje je makedonska momčad bila bolja, gdje se lako moglo ispasti.

- Ne bih rekao da je Skhendija bila bolja. Ako i jest, rezultat to ne pokazuje. Igraju se dvije utakmice koje će i u ovom slučaju b iti potpuno različite jedna od druge. Znamo da će u četvrtak biti jako teško, znamo što nas očekuje ovdje i na nama je da se kvalitetno pripremimo i pokušamo napraviti dobar rezultat. Možemo napraviti posao jedino ako budemo čvrsti i ako prikažemo zavidnu dozu samopouzdanja, rekao je Logan.

Zanimljivo je da je škotsku novinarsku ekipu više zanimalo stanje Loganove obitelji koja je prije tri dana dobila prinovu. Pitali su ga je li sve u redu nakon poroda i jesu li djetetu dali ime... Sve je u početku igračevog obraćanja novinarima izgledalo poput kakvog sastanka šire obitelji, tako su djelovali škotski novinari koji inače ne vole sjediti na stolicama u press-centrima već su bili gotovo zakovani za stol za kojim su, jasno, prema pravilima sjedili Logan i glasnogovornici Rijeke i Aberdeena.

Malo je ozbiljnije postalo tek kada je nakon nekoliko minuta za isti stol sjeo Derek McInnes, trener Aberdeena. On je u maniri menadžera kakvog engleskog premierligaša lopticu favorita prebacio na domaću stranu u obje utakmice. On je pak rekao kako je vrijeme faktor hrvatskim klubovima u ovim mjesecima te kako će se njegova momčad morati dodatno potruditi kako bi se prilagodila temperaturi u rangu 28-30 Celzijevih stupnjeva.

- Bez obzira na svojevrsni temperaturni šok kojeg smo doživjeli u relativno kratkom roku mislim da će uvjeti na terenu biti isti za sve aktere. Aberdeen uvijek igra na pobjedu, to smo pokazali igrama u domaćem prvenstvu. Završili smo drugi i znali smo da će za nas ova sezona početi ranije od uobičajenog za škotski nogomet. Naši su navijači koji od nas traže (i očekuju!) novi prolaz jako zahtjevni. Aberdeen može proći ali samo ako u oba dvoboja da sto posto svojih mogućnosti, rekao je McInnes.

Škotski novinari pitali su ga da komparira tri momčadi iz jakosnog ranga Rijeke s kojima se susretao lani. Njegova je momčad u drugom pretkolu prošla tadašnjeg osvajača nizozemskog Kupa (Groningen), da bi se na kraju puta u trećoj rundi poskliznula na imenu Real Sociedada. Gdje je Rijeka u odnosu na ekipe iz Nizozemske i Španjolske?

- Tu su negdje, moram to reći. Sve te momčadi imaju izraženu individualnu kvalitetu koja je nama nedostajala da bismo primjerice prošli Real Sociedad. Nećemo se protiv Rijeke unaprijed predavati, nemamo za to razloga. Idemo probati, pa što bude, rekao je McInnes.

Sastav za utakmicu nije otkrio, rekao je samo kako se nada da će mu napadači konačno doći u listu strijelaca. To se u obje utakmice sa Skhendijom nije dogodilo, Kantirda je stadion na kojem će se Rooney, McGinn i društvo iz vrška Aberdeenovog napada teško proslaviti.

Fotogalerija Niko Matejčić

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.