Utjeha u malom El Clasicu: Atletico i Athletic u Bukureštu brane španjolski ponos

Petak, 27. travnja 2012. 11:58 Napisao  Luka Variola

Momčad sa Vicente Calderona pet je puta nastupala u finalima natjecanja pod ingerencijom UEFA-e, osvojivši dva trofeja, dok Baski imaju samo jedan, poraz u finalu Kupa UEFA od Juventusa 1977.

Nakon što je u finalu Lige prvaka ostala bez "El clasica", nogometna Španjolska utjehu je našla u ogledu Atletico Madrida i Athletic Bilbaoa koji će 9. svibnja na velebnoj Areni u Bukureštu odlučiti o pobjedniku ovogodišnjeg izdanja UEFA lige. Pirineji su u polufinalima UEFA-inih natjecanja imali čak pet predstavnika, ostavši na kraju na dva slova. 

Iako rivalstvo klubova gotovo identičnih imena i boje dresova nije opjevano poput onog Barce i Reala, ogledi Madrižana i Baska također imaju bogatu tradiciju. Sve je počelo davne 1921. godine kada su se suprostavili u finalu španjolskog Kupa Kralja. Baskijski ponos odnio je tada 4:1 pobjedu, započevši rivalstvo koje će kulminirati 9. svibnja u glavnome gradu Rumunjske.

U Europi Madrižani imaju osjetnu bogatiju tradiciju. Momčad sa Vicente Calderona pet je puta nastupala u finalima natjecanja pod ingerencijom UEFA-e, osvojivši dva trofeja. Prije točno pola stoljeća u finalu Kupa UEFA Madrižani su nadvisili Fiorentinu, dok su 2010. godine slavljem nad Fulhamom podigli trofej pobjednika Europske lige. S druge strane, Baski su jedini europski finale dohvatili 1977. godine kada su u odlučujućem ogledu Kupa UEFA poraženi od talijanskog Juventusa. No, iako ima manji europski rejting, momčad fenomenalnog argentinskog stručnjaka Marcela Bielse glasno sanja svoj europski san.

- Iznimno sam sretan, ali najviše zbog igrača. Cijelu sezonu igrali su sjajno, pokazali su ogromno zalaganje i zaista su zaslužili finale ovog natjecanja. Mislim da svi moramo biti zadovoljni ovim ogromnim uspjehom. Llorente je tijekom cijele sezone sjajan. Što uopće mogu reći o njegovim asistencijama i pobjedonosnom golu, objasnio je trener kojega zbog osebujnog stila vođenja zovu "Loco" ili "Luđak".

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.