Europska liga: Split slavio protiv favoriziranog Černomoretsa i stigao na prag play-off runde

Četvrtak, 31. srpnja 2014. 22:07 Napisao/la  SC

Prvi susret 3. pretkola: Split - Černomorets 2:0

Europska liga - Prvi susret trećeg pretkola

SPLIT - ČERNOMORETS 2:0

Stadion u Parku Mladeži. Gledatelja 1.200

Sudac: Marcin Borski (Poljska)

Strijelci: 1:0 Rog (25) 2:0 Belle (48)

Žuti kartoni: Bagarić, Rugašević (Split) Sivakov, Aržanov (Černomorets)

SPLIT: Vuković, Radotić, Galović, Glumac, Rugašević, Dujmović, Vidović, Belle (65 Bagarić), Rog, Glavina (74 Erceg), Bilić (88 Roce)

ČERNOMORETS: Bezotosnij, Kutas, Sivakov, Adolphe, Opanasenko, Kovalčuk (76 Grečiškin), Aržanov, Šinder (41 Didenko), Gai, Balašov (37 Dančenko), Fomin

Split je napravio pravu senzaciju u Parku mladeži pobijedivši golovima Roga i Bellea Černomorec iz Odese, petu momčad Ukrajine iz prošle sezone, u prvoj utakmici 3. prekola Europske lige. Splićani su pokazali veliku hrabrost, želju, ali i kvalitet u meču sa Ukrajincima koji su važili za papirnate favorite, ali na terenu se pokazalo da Split ima igru, momčadsku snagu i pobjednički duh.

Ovog puta iskočio je 19-godišnji Marko Rog, dojučer anonimni mladi dečko iz Nedeljanca koji se polako ali sigurno dokazuje na europskoj sceni. Ovo je veliki rezultat Splita i dobra zaliha za revanš koji se igra za tjedan dana u Odesi. Split je na pravu malog čuda, na korak do ulaska u doigravanje za Europsku ligu. Po viđenom u prvoj utakmici Splićani imaju kvalitet da naprave taj podvig.  
 
Zbog rata u Ukrajini, Černomorec su napustili stranci, a u sastavu se pojavio samo kamerunski stoper Adolphe. Ostatak momčadi činili su ukrajinski nogometaši, najpoznatije ime je ofenzivni veznjak, 31-godišnji Oleksij Gai koji je u svojim najboljim danima igrao u Šahtjoru iz Donjecka.

Rog je mladi igrač kojeg je Split pronašao u Varaždinu, a već se pokazao kao otkriće. Sad je zabio europrvijenac poslije lijepe akcije na asistenciju Rugaševića. Napadač Splita imao je još jednu dobru situaciju kad je za malo tukao pored stative, a Ukrajinci su najopasniju priliku napravili preko Opanasenka, ali ni on nije uspio pogoditi okvir vratiju.

Split je i u nastavak ušao sa napadačkim gardom, odmah je na startu priliku imao Glavina, ali je vratar Bezotosnij ušao u njegov udarac. Crveni su vrlo brzo okrunili svoju dobru igru drugim golom. U 49. minuti strijelac je bio Henri Belle, sjajno je reagirao udarcem glavom nakon idealnog centaršuta Radotića. Split nije tu stao nego je i daje napadao. Mogao je već riješiti sve dvojbe već u prvoj utakmici da su Glumac i Belle zabili iz stopostotnih prigoda. No i nakon ovih 2-0 ostao je sjajan dojam. 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.