SIMON ROŽMAN Odlučio sam kako ćemo igrati, igrači znaju strategiju

Srijeda, 23. rujna 2020. 15:22 Napisao/la  SC

Kada pogledaš njihovih zadnjih sedam utakmica u kojima su dobili Dynamo Kijev i izgubili samo od Šahtara, vidi se o čemu se radi, kaže trener Rijeke o momčadi Kolosa Kovalinke

Simon Rožman
Simon Rožman

Rijeka u četvrtak (20.45) na Rujevici igra jednu utakmicu 3. pretkola protiv ukrajinskog Kolosa Kovalinke, pobjednik susreta u play-offu igra jednu utakmicu protiv pobjednika para Kopenhagen (DAN) - Piast Gliwice (POLJ).

- Ispred nas su dvije utakmice poput polufinala i finala svjetskog prvenstva, tako razmišljamo i tako se spremamo. Vratili smo fokus u ovih deset dana, sretan sam da dolaze utakmice u kojima možemo pokazati sve što znamo. Imamo dovoljno iskusnih i kvalitetnih igrača, koji znaju o čemu se radi u ovakvim utamicama. S druge strane imamo dovoljno mladosti i želje za dokazivanjem na ovoj razini. Bit će to neizvjesna utakmica, odlučivat će sitnice. Oni su na papiru outsajder, ali daleko su od toga. U zadnjih sedam utakmica šest su pobijedili, nije mala stvar dobiti Aris u Grčkoj. Najviše razmišljamo o sebi, o tome kako da se sprotstavimo. Nije sve idealno, ali ne tražimo alibi. Prihvaćamo ulogu favorita, vjerujem da ćemo to na terenu dokazati. Daleko od toga da će nam nešto biti darovano, sve ćemo morati zaraditi na terenu. Uvijek kada smo u bitnim utakmicama iskazali inat, na kraju smo se veselili. To su moja očekivanja za ovu utakmicu, kazao je trener Rijeke Simon Rožman.

Momčad Kolosa Kovalinke može podcjenjivati samo onaj tko nije gledao kako igra ukrajinska momčad, Rožman ima itekakvih razloga upozoravati igrače na sljedeće:

- Kada pogledaš njihovih zadnjih sedam utakmica u kojima su dobili Dynamo Kijev i izgubili samo od Šahtara, vidi se o čemu se radi. Radi se o jako dobroj momčadi, koja ne popušta, drže devedeset minuta svoj fokus, jako su dobro organizirani, opasni su u protunapadima, imaju iskusnu ekipu, posebice u zadnjoj liniji. Najveći adut im je ekipni duh, posebice nakon pozitivnih rezultata u zadnjem razdoblju. Imaju snagu, mlad su klub u kojemu se neprestano ulaže. Nemaju iskustva kao mi u europskim natjecanjima, ne bih htio moje igrače previše opterećivati s njima. Pokušali smo igračima ukazati na njihove mane, uvjereni smo da smo bolji. Mislim da smo u zadnjih desetak dana vratili fokus na ono što čega smo prošle godine bili jako dobri. Imamo svoju strategiju, neće govoriti na što ćemo obratiti pažnju, moramo biti koncentrirani do samog kraja. Fizička sprema će biti bitan faktor. Odlučio sam kako ćemo igrati, igrači znaju strategiju, imamo fiksan sastav. Znamo kako želimo igrati, a svaka utakmica pokaže nešto novo na što moramo reagirati. Nedostaju nam naši navijači, nadam se da će biti na brdu iznad stadiona, govori Rožman koji nije neiskusan u europskim utakmicama:

- Imam već 18 utakmica u Europi, svaka je imala svoje čari. Najvažnije je europske utakmice igrati u optimalnom stanju, zato sam i rekao da igramo polufinale i finale svjetskog prvenstva. Igramo samo dvije utakmice, vidim tu našu šansu da napravimo velike stvari. Iskoristili smo deset dana za dobru pripremu, bilo je puno razgovora, utakmica će pokazati što smo napravili. Čim igramo ovakvu utakmicu, znači da smo nešto dobro napravili. Radili smo cijelu sezonu da bismo napravili iskorak u Europi što daje dodatnu energiju, smatra Rožman.

Momčad je ostala bez Antonija Čolaka:

- Kada sam došao u klub, znao sam ciljeve. Pripremamo se za utakmicu, ne gledamo unazad. Igrači koji su bili u drugom planu imaju sada priliku koju trebaju iskoristiti, morat ćemo se prilagoditi. Malo nas je iznenadilo da se transfer dogodio par dana prije utakmice, ali znali smo da će se transfer dogoditi. Imali smo pričuvni plan, sljedeće će utakmice pokazati je li bio dobar. U top-utakmicama morali bismo raditi automatizirane stvari, toga će sigurno malo faliti. Došla je svježa krv, svi smo zadovoljni s igračima koji su došli, pokazali su kvalitetu. Imali smo peh s Arsenićem, koji se ozlijedio pa ga nema. Znate i sami da proces rada traje određeno vrijeme, volio bih imati momčad na okupu godinu dana da bismo ostvarili automatizme. Od ožujka se stalno prilagođavamo novim okolnostima vezanim za koronu, promjenama u momčadi... Nije to alibi, nego realno stanje, naglašava Rožman kojemu protiče godina dana na klupi Rijeke:

- Puno smo toga prošli dobrog i lošeg zadnju sezonu, više je bilo dobrih stvari. Ispred nas je utakmica kojoj se veselimo. Rekao sam kada sam došao da bih volio da momčad ima sve odgovore, da se znamo braniti u niskoj zoni, da imamo brze tranzicije, da možemo napadati protivnika koji se zatvori, prekidi često odlučuju... U godinu dana dosta smo toga uigrali... Moramo se prilagođavati strategiji igre, jer imamo samo tri izmjene i 18 igrača na klupi. Pravila se stalno mijenjaju. Ovi koji budu igrali sigurno će biti maksimalni u pristupu, kvalitetni samo pojedinačno i kao momčad. Zanimaju me samo igrači koji će ginuti za momčad, naglašava Rožman.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.