EUROPSKA LIGA

Hajduk minimalno poražen u Liberecu

Četvrtak, 20. kolovoza 2015. 20:45 Napisao/la  SC

Prvi susret playoff runde: Slovan Liberec - Hajduk 1:0

Europska liga - prvi susret playoff runde

SLOVAN LIBEREC - HAJDUK 1:0

Stadion U nisy. Gledatelja 7.000

Sudac: David Fernandez Borbalan (Španjolska) 6

Strijelac: 1:0 Pokorny (80)

Žuti kartoni: Folprecht, Coufal, Šural (Slovan), Jefferson, Milić, Bilij (Hajduk)

SLOVAN: Koubek 6 - Coufal 6.5, Hovorka 6, Pokorny 6.5, Bartosak 6 - Folprecht 6.5 - Pavelka 5.5, Bakos 6 (62 Rabušic 6), Shala 5.5 (79 Sackey -), Delarge 6 (90 Kerbr -) - Sural 6.5

HAJDUK: Kalinić 7 - Juranović 6.5, Milović 6, Bilij 6.5, Milić 6 - Jefferson 5.5 - Sušić 6, Balić 5.5 (66 Maloku -), Caktaš 6, Vlašić 6 - Ohandza 5

Minimalan poraz od 1:0 pretrpio je Hajduk u prvoj utakmici playoff runde kvalifikacija za Europsku ligu protiv Slovana u Liberecu. Pogodak odluke zabio je domaći stoper Lukas Pokorny nakon kornera i gužve u kaznenom prostoru ispred Lovre Kalinića. Vratar Hajduka tri je puta tijekom susreta spašavao svoju momčad, Česi su u većem dijelu prijetili, pokušavali doći do pogotka kojeg su na kraju i postigli. Ipak, minimalan poraz daje Hajduku dobre izglede za nadoknadu na Poljudu i plasman u grupnu fazu Europske lige.

Hajduk je mogao zabiti doslovce u prvom napadu na utakmici. Čim se krenulo s centra Ohandza se odlučio uzeti sve stvari u svoje ruke. Probio se do dobre pozicije ispred Koubeka ali je u odsudnom trenutku uputi prejak udarac pa je lopta završila preko gola. Mogli su i Česi do ranog pogotka, igrala se treća minuta kada je stoper Hovorka pucao glavom nakon ubacivanja iz prekida, no njegova je lopta pogodila Hajdukovog Maxima Bilija.

Splićani su dobro krenuli u susret, držali raspored igre, stvorili pokoju izglednu priliku. U 14. minuti Sušić s desne strane dobro vidi Vlašića kako utrčava u prazan prostor ispred Koubeka. Vlašić je imao dobru ideju, lob-udarcem htio je prebaciti domaćeg vratara no ovaj je odboksao u korner. Nakon dvadeset minuta igre inicijativu polagano kreću preuzimati domaći. Nagovještaj toga bila je prilika za Delargea (18) koju je lagano pokupio Kalinić.

Prvu pravu priliku Slovan je imao u 22. minuti. Folprecht se lijepo oslobodio pratnje Caktaša i sa kakvih dvadeset i pet metara od vrata silovito pucao te natjerao Kalinića na prvu ozbiljniju intervenciju. Dvije minute kasnije probao je i Bartosak, no pucao je pored gola. U 28. minuti domaći imaju najbolju priliku prvog dijela. Šural je ubacio iz slobodnog udarca, a Milović je u pokušaju izbijanja lopte umalo pogodio vlastitu mrežu pa je Hajdukov vratar morao spašavati.

U trenucima kada su još trajale prijetnje domaćina Hajduk je pogodio gredu. Točnije bio je to Tino-Sven Sušić, okvir gola pogođen je s dvadesetak metara nakon što se povremeni BiH-reprezentativac oslobodio svojih čuvara. Isti je igrač bio blizu pogotka i dvije minute kasnije, no nakon soliranja u šesnaestercu Slovana nije uspio loptu na pravi način poslati prema okviru gola.

Hajduk je u dobroj mjeri umrtvio igru početkom nastavka, zbog čega je domaća momčad izgubila na silini. Imao je Slovan kroz čitav susret blagu premoć u posjedu lopte, lopta je uglavnom boravila na polovici Hajduka koji se to više koncentrirao na kontranapade što je utakmica išla prema kraju. U obrambenoj formaciji Hajduka gosti su samo jednom uspjeli doći u izravnu šansu za postizanje pogotka.

U 64. minuti Lovre Kalinić zaradio je status igrača utakmice bez obzira na to što je do kraja utakmice ipak primio pogodak. Tek nakon što je ušao u igru, Radušic se našao sam ispred Hajdukovog vratara nakon upošljavanja, no Kalinić je skratio kut i nogom obranio njegov udarac. Lopta se potom odbila do Shale - Kalinić je i tada obranio.

Splićani su se nadali da će do kraja utakmice izdržati bez golova, no deset minuta prije kraja ipak su kapitulirali. Jedini pogodak na utakmici pao je iz prekida. Novi je korner s desne strane izveo Folprecht, lopta se nakon udarca Šurala odbila na vrh peterca te dovela stopera Pokornyja u čistu situaciju. Iz blizine Pokorny nije propustio matirati Kalinića - 1:0.

Obrana Hajduka djelovala je vrlo sinkronizirano tijekom utakmice, uspjeli su odoljeti većini čeških prijetnji no u posljednjim minutama dogodio im se pad u ritmu što Slovan nije dodatno kaznio. Ostalo je do kraja na semaforu svjetliti u korist domaćih, minimalno i dostižno za sedam dana.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.