×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 50

Oba Manchestera ispali iz UEFA lige, potpuni europski krah engleskog nogometa

Četvrtak, 15. ožujka 2012. 20:50 Napisao/la 

Vodeći dvojac Premierlige, Manchester United i Manchester City, oprostili su se od UEFA Lige, potvrdivši katastrofalnu europsku formu Engleza u ovoj sezoni. Presudili su im Athletic Bilbao i Sporting

 

Šlager večeri igran je na stadionu San Mames u Bilbau. Manchester United je na baskijsko tlo stigao s nadom da može okrenuti 3:2 iz prve utakmice. Nažalost po Alexa Fergusona i njegove igrače, Athletic Bilbao nije mislio tako...

Već u 23. minuti je Llorente sjajno reagirao na ubačenu loptu, koju je iz prve poslao u mrežu, nemoćni De Gea je reagirao, ali presporo i domaćin je poveo 1:0, dodatno podebljavši rezultat iz prve utakmice. Zanimljivo, Alex Ferguson je na klupi bio miran "poput mumije", dok je Marcelo Bielsa, trener Athletica u nekoliko navrata "podivljao", jer su njegovi nogometaš u vjetar slali izgledne prigode.

Ipak, De Marcos je u 65. minuti povećao na 2:0 za Baske i tada je postalo jasno da se Manchester United oprašta od Europe. Velikan s Old Trafforda je lani igrao finale Lige prvaka s Barcelonom na Wembleyu, a ove sezone nisu uspjeli stići ni među osam u Ligi UEFA.
Postali su, definitivno, "smiješni" na euro pozornici. Imaju tri poraza za redom (Ajax, dva puta Bilbao), a ovaj posljednji je mogao biti i katastrofičan, da su Baski bili malo prisebniji. Makar, i ovako je to za Engleze i te kako sramotno... Bez obzira što je Wayne Rooney zabio briljantan pogodak za 1:2. Baskijski je ponos nakon 35 godina izborio četvrtfinale nekog od europskih kupova.


Frustracije Engleza u europskom nogometu dodatno su narasle kada je na travnjak istrčao Manchester City. Iako je Roberto Mancini papagajski ponavljao "bolji smo, bili smo bolji i u prvoj utakmici, možemo nadoknaditi sve", lisabonski Sporting ga je ekspresno demantirao. Istina, prvih pola sata su "Građani" prividno dominirali, iako gosti nimalo nisu bili impresionirani napadom domaćina. Baš suprotno...

U 33. minuti je Mario Balotelli potpuno nepotrebno napravio prekršaj na 25 metara iskosa s lijeve strane. Fernandez je namjestio loptu i fantastično izveo "slobodnjak", Hart je krenuo "malo desno" i više nije bilo šanse da stigne loptu, koja je odsjela u lijevom kutu njegova gola - 0:1. Da ne ispadne kako je ovakav pogodak slučajnost, pobrinuo se sedam minuta kasnije van Wolfswinkel, koji je ubačaj Izmailova rutinirano pretvorio u 0:2.

Tada je postalo jasno da je engleski nogomet bačen "van ringa". Iako je City "pao" daleko ponosnije od Uniteda. Uspjeli su, naime, u drugom dijelu preokrenuti rezultat, sa dva pogotka Aguera i jednim Balottelija (nakon jedanaesterca na Agueru) stigli su u predvorje prolaza, ali dalje nije išlo. Premalo je, naime, bilo jedno dobro poluvrijeme za plasman u četvrtfinale. Roberto Mancini će se, baš kao i Alex Ferguson, morati fokusirati isključivo na domaće probleme.


Udinese je ispao od AZ Alkmaara iako je utakmicu na Friuliju talijanska momčad otvorila savršeno. Već u 2. minuti Viergever je skrivio jedanaesterac i zaradio isključenje. Antonio Di Natale je penal pretvorio u vodstvo, a već u 15. minuti je najbolji strijelac Udinesea doveo svoju momčad u vodstvo od 2:0, čime su nadoknadili gubitak iz prvog susreta. Ipak, uporni Nizozemci su u 31. minuti, iako s igračem manje, smanjili preko Falkenburga. Čak su u 61. gosti imali i jedanesterac, ali ga je Šveđanin Elm promašio.


Drugi nizozemski predstavnik, PSV na svom Philips stadionu nije uspio uloviti prednost Valencije, koja je u prvom susretu slavila sa 4:2. Završilo je 1:1, što je "šišmišima" naravno osiguralo plasman u četvrtfinale. Tamo će igrati i njemački Hannover 96, koji je s čistih 4:0 svladao belgijski Standard Liege. Ovu će utakmicu definitivno cijelog života pamtiti 27-godišnji Brazilac Kanu, koji je zabio dva - autogola! U 21. i 73. minuti je brazilski branič pogodio vlastitu mrežu, što se ne događa baš često...


Madridski Atletico nije Besiktasu dopustio ni mrvicu mogućnosti za iznenađenje. U 26. minuti je Adrian na asistenciju Turčina Turana zabio gol za 0:1. Besiktas, koji u posljednjih pet kola ne zna za pobjedu, nije imao snage za preokret. Štoviše, primili su dva gola, kojima su Španjolci potvrdili dominaciju.

Schalke 04 je prvu utakmicu u Nizozemskoj izgubio od Twentea 1:0, gubili su Nijemci i kod kuće istim rezultatom. Ali, na krilima sjajnog Nizozemca Huntelaara (tri pogotka) Schalke je preokrenuo sve i otišao u četvrtfinale. Olympiakos je savim nenadano izgubio kod kuće od ukrajinskog Metalista, iako je vodio 1:0. Ukrajinci su na kraju odjurili dalje, postigavši dva pogotka u posljednjih devet minuta.

LIGA UEFA, OSMINA FINALA, UZVRATNE UTAKMICE: Hannover 96 - Standard Liege 4:0 (1:0 Abdellaoue 4', 2:0 Kanu (ag), 3:0 Kanu (ag), Sergio Pinto 90'+3), PSV - Valencia 1:1 (0:1 Rami 47, 1:1 Toivonen 64'), Udinese - AZ Alkmaar 2:1 (1:0 Di Natale 3' (11m), 2:0 Di Natale 15', 2:1 Falkenburg 31'), Athletic Bilbao - Manchester United 2:1 (1:0 Llorente 23, 2:0 De Marcos 65', 2:1 Rooney 80'), Olympiakos - Metalist 1:2 (1:0 Marcano 14, 1:1 Vilagra 81', 1:2 Dević 86'), Manchester City - Sporting 3:2 (0:1 Fernandez 33', 0:2 van Wolfswinkel 40', 1:2 Aguero 60', 2:2 Balotelli 75' (11m), 3:2 Aguero 82') , Schalke 04 - Twente 4:1 (0:1 Janssen 14', 1:1 Huntelaar 29', 2:1 Huntelaar 57' (11m), 3:1 Jones 71', 4:1 Huntelaar 81), Besiktas - Atletico Madrid 0:3 (0:1 Adrian 26, 0:2 Falcao 83', 0:3 Salvio 90'+4)

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.