×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 50

Zvjezdani rat na San Siru, Ibrahimović protiv Messija; Bayern već "prošao" OM

Srijeda, 28. ožujka 2012. 09:34 Napisao/la 

Večeras se igraju dva spektakularna susreta u četvrtfinalu Lige prvaka. Milan na San Siru dočekuje Barcelonu, dok će Olypmique Marseille ugostiti Bayern. Naravno, u fokusu je dvoboj Talijana i Španjolaca, koji bi mogao ponuditi vrhunski užitak

Nakon dvoboja Benfice i Chelsea, odnosno APOEL-a i Real Madrida, srijeda donosi dva spektakla u četvrtfinalu Lige prvaka. Milan na San Siru dočekuje Barcelonu, dok će Olympique Marseille ugostiti Bayern.

MILAN - BARCELONA (20.45)

{jb_blackbox-right}Zanimljivosti

Milan i Barcelona su do sada igrali 13 puta u UEFA-inim natjecanjima. Španjolci su slavili pet puta, Talijani četiri, četiri utakmice završile su bez pobjednika. Barcelona je zabila 19 golova u međusobnim susretima, Milan jedan manje.

Barcelona je u posljednja dva susreta na San Siru svladala Milan. Nedavno u skupini 2:3, odnosno u polufinalu Lige prvaka 18. travnja 2006 1:0 (strijelac Ludovic Guily). Tada su u dresu Barcelone na San Siru nastupila dva sadašnja člana Milana, Mark Van Bommel i Maxi Lopez.

Milan je do sada četrnaest puta igrao u četvrtfinalu Lige prvaka i nikada nisu u ovoj fazi natjecanja izgubili na San Siru. Imaju deset pobjeda i četiri remija. Barcelona je posljednjih šest gostujućih utakmica u Ligi prvaka dobila.

Daniele Bonera, stoper Milana i trener Barcelone Guardiola igrali su zajedno u Bresciji u sezoni 2001./2002. Guardiola je u dresu Brescije 10. svibnja 2003. igrao protiv Milana, za koji su nastupili Ambrosini i Abbiati, koji i danas igraju.{/jb_blackbox-right}

U Italiji uglavnom zazivaju - sreću. Treću sreću. Milan je ove sezone dva puta igrao protiv Barcelone, jednom je izvukao remi na Camp Nou (2:2), dok je na San Siru "Blaugrana" slavila sa 3:2. Treća sreća? Malotko vjeruje, jer Barcelona je vjerojatno najjača momčad današnjice, iako u domaćem prvenstvu gleda u leđa Real Madridu...

Kad već nemaju previše aduta u sadašnjosti, navijači "rossonera" traže utjehu u prošlosti. Mitski 18. svibnja 1994. je u "svakoj drugoj rečenici", jer tada je Milan u atenskom finalu Lige prvaka slavio jednu od najvećih pobjeda u povijesti. Otputovali su u Grčku pod plaštom sumnji, a na kraju su pregazili Barcu sa 4:0 (Massaro 2, Savičević, Desailly).

Danas? Barcelona je aklamacijom proglašena "favoritom svih favorita", pa je Milanu, zapravo "lako", jer ionako nema što izgubiti. Premda, riječ je o klubu koji je bio i ostao ikona Lige prvaka i talijanskih uspjeha...

- Ne, nemamo grčeve u želucu, dapače, mirni smo i jedva čekamo susret. Ušli smo među osam posljednjih momčadi Europe, a to nismo uspjeli u posljednje četiri godine. Imamo pravo vjerovati. Znamo koliko je Barcelona snažna, ali ne bojimo se. Spremni smo!, rezolutno je poručio Massimiliano Allegri, trener Milana. A Zlatan Ibrahimović, koji će još jednom na suprotnoj strani imati svoj bivši klub, prvo se osvrnuo na svoj odnos s Josepom Guardiolom. Ako odnos uopće postoji...

- Ne znam hoćemo li se rukovati, ali to na kraju krajeva nije ni važno.Važan je Milan. Da, spremni smo, apsolutno! Barca je vjerojatno najjača na svijetu, ali mi smo Milan, ovaj klub je uvijek bio pravi u Ligi prvaka, ostavio je dubok trag.To želimo ponoviti. I napast ćemo Barcelonu, nemamo se čega bojati!, poručio je Ibrahimović.

Guardiola, koji inače izuzetno respektira Milan i talijanski nogomet (igrao je, uostalom, za Romu i Bresciju), tvrdi kako dvije utakmice u skupini jednostavno treba zaboraviti.

- Kad za protivnika imate Milan, onda ili morate biti vrhunski ili vas - nema! Znam da će biti agresivni, da će nas napasti, igramo na stadionu koji je, barem za mene, jedan od najboljih na svijetu, atmosfera će biti paklena i nemamo pravo na grešku. Ibrahimović? Strašan igrač, ako mu dopustite da vam se previše primakne šesnaestercu, "pokopat" će vas. Kako ćemo ga zaustaviti? A ništa, stavit ću sedmoricu u obranu, ha, ha... Moramo biti spremni za teška vremena večeras, zaključio je Guardiola.

Trener Barcelone je mudar tip, zna da ne smije podcijeniti Milan. Iako, zna, kao što znaju i svi ostali, kako je njegova momčad konačni favorit. Uostalom, u Milanu su već krenule humoristične najave samosvjesnih navijača. Pitanje kako zaustaviti Messija (pogotovo ako se zna da zbog ozljede ne igra Thiago Silva) uglavnom se svodi na dva odgovora. Može, ali samo na Playstationu. Ili, može, ako ga netko zaključa u hotelu...

OLYMPIQUE MARSEILLE - BAYERN MÜNCHEN (20.45)

Nijemci su nakon ždrijeba uglavnom tražili "šampanjac, čaše i led". Jer, francuska momčad, koja je nakon 19 godina dohvatila mjesto među posljednjih osam momčadi u Ligi prvaka možda nije idealan izbor, ali nije ni daleko. Uostalom, Olympique je posljednji puta pobijedio Inter u Ligi prvaka. A igralo se 22. veljače, dakle, više od mjesec dana nekadašnji prvak Europe ne zna za pobjedu. Usput su gubili od "velikana" poput Bresta, Eviana, Ajjacia...

Arjen RobbenArjen RobbenZato nije ni čudo da su Bavarci, pogotovo nakon što su "razvaljali" Basel, Hoffenheim i njima slične, zaplivali u potpunu euforiju. OM? Budite ozbiljni, njih doživljavaju kao usputnu stanicu prema - finalu Lige prvaka. Koje se igra na "Allianz Areni" u Muenchenu...

- Možda ne bismo trebali previše pričati o finalu Lige prvaka, ali kada se igra na vašem stadionu, onda je to zaistanešto ekstra specijalno. Za klub, ako bismo se plasirali u finale, to bi bilo nešto spektakularno veliko. Naravno, prije toga moramo napraviti nešto u četvrtfinalu i polufinalu, najavio je Arjen Robben. Olympique, naravno, nije ni spomenuo, jer u Bayernu ionako nitko ne vjeruje da im Franzuci mogu "spustiti rampu". Uostalom, za najveću zvijezdu francuske momčadi su proglasili Didiera Deschampsa, trenera OM-a. Što je najgore, nisu daleko od istine...

Francuzi su mudro prihvatili ulogu "podređene stranke"u ovom "sporu". Logično,jer momčad Juppa Heynckesa je u posljednjih pet susreta zabila 22 pogotka, dok OM zabija uglavnom slučajno. Ipak, Francuzi još nisu u potpunosti "razdužili nadu", a kao i uvijek u kriznim trenucima poslali su poruku - tribinama.

- Trebaju nam naši navijači, sada više nego ikada. Razumijemo njihove frustracije, jer u domaćoj ligi proživljavamo iznimno teške trenutke, ali možda je Mathieu ValbuenaMathieu Valbuenaupravo sudar s Bayernom mogućnost za okretanje nove stranice. Trebamo navijače i njihovu podršku do samoga kraja, bez obzira kako će to izgledati na travnjaku, neka budu iz nas. Možemo izbaciti Bayern, ali samo uz njihovu pomoć, "zaplakao" je Mathieu Valbuena, napadač Olympiquea.

Ono što diskretno puni samopouzdanjem momčad Didiera Deschampsa je činjenica da su u natjecanju po skupinama "namlatili" Borussiju Dortmund. Na Velodromeu je bilo 3:0 za Francuze, koji su slavili i u Njemačkoj sa 3:2. Naravno,od tada je iscurilo previše vremena, a forma Olympiquea je uglavnom u silaznoj putanji.

- U komparaciji s Borussijom, Bayern ima daleko više iskustva. Da, Nijemci su favoriti, to nije sporno. Pokušat ćemo odigrati veliku utakmicu i izboriti mjesto u povijesti. Fizički i psihički ćemo biti spremni, bez obzira na sve probleme koji nas prate. Trebat će nam dvije vrhunske partije protiv Bayerna i nastojat ćemo to napraviti, najavio je Deschamps.

Kolega sa suprotne klupe, Jupp Heynckes, također tvrdi kako je njegova momčad potpuno spremna.

- Igramo praktički svaka tri dana, ali utorak sam "uzeo" za analizu igre Olympiquea, time sam se bavio cijeli dan. Oni su velika momčad, sa sjajnim trenerom, kojega i te kako dobro poznajem. Igraju "emocionalan" nogomet i uvjeren sam kako će biti 100% motivirani. Znamo da nas čeka težak posao, vruća atmosfera, ali imamo samopuzdanje koje nam daje za pravo vjerovati u konačni uspjeh, poručio je Heynckes.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.