Što je trener bez igrača?! Robben i Ribery znače za Bayern isto što Messi i Suarez znače za Barcelonu

Četvrtak, 07. svibnja 2015. 17:06 Napisao  I. V.

 Enrique je postao veliki trener tek kada je Messi ulovio formu iz razdoblja kada je Barcelonu vodio Guardiola i kada je Suarez počeo zabijati golove

Leo Messi dokazao je svjetsku klasu dvama potezima u tri minute utakmice protiv Bayerna, dva pogotka najboljega igrača današnjice prelomila su utakmicu taman kada je Bayern počeo izgledati kao momčad koja bi mogla ostvariti aktivan rezultat u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka. Treći pogodak Barcelone ide na dušu treneru Pepu Guardioli, koji do zadnjih sekundi nije odustao od svog načina igre.

Cijelu utakmicu Guardiola se pokušavao nadigravati kroz pas-igru i tvrdoglavo uspio u namjeri da ostvari veći posjed lopte (52%). Uspio je! Bayernova momčad prva je nakon 422 službene utakmice ostvarila veći posjed lopte od Barcelone zbog čega je primila pogodak u 94. minuti (Neymar) iz klasične kontre nakon čega je uzvratna utakmica postala formalnost. Barcelona nije Porto, koji je Bayern uspio čudesno eliminirati nakon poraza (1:3) u prvoj utakmici četvrtfinala. Porto je na Allianz Areni primio pet pogodaka do odmora...

Nema sumnje da je Guardiola igrao vrlo smiono    s obzirom na objektivne mogućnosti oslabljene momčadi Bayerna. Postaviti onako visoko obranu protiv momčadi u kojoj igra Leo Messi ravno je nogometnom samoubojstvu. Svi treneri koji su zadnjih godina uspjeli eliminirati Barcelonu u Ligi prvaka, prvo su morali eliminirati Messija. To su radili kombinacijom dupliranja ili čak tripliranja zone u kojoj se kreće Messi i prekidom dotoka lopte. Drugačije ne ide kada je Messi u ovakvoj formi. Jednostavno, Guardiola je Messiju ostavio previše slobode u međuprostoru uzdajući se u kvalitetu svojih igrača.

Boateng je sigurno jedan od najboljih stopera na svijetu, ali je u 80. minuti svejedno završio na travi s vrtoglavicom bez trajnih posljedica. Nema u njemačkom nogometu takvog desetobojca kakav je bio Hans-Peter Briegel, nekada jedini igrač na svijetu koji je sirovom snagom mogao zaustaviti Maradonu u igri "jedan na jedan". Maradona nekada, Messi danas... Teško je odlučiti tko je najbolji na svijetu svih vremena!

Činjenica da je Guardiola mogao drugačije postaviti igru Bayerna ne umanjuje nevjerojatnu moć Lea Messija i uspjeh Barcelone nego skreće pažnju na prave uzroke debakla bavarske momčadi. Bayern bez Arjena Robbena i Francka Ribberyja na ovakvoj razini nema šanse uspostaviti ravnotežu među zvijezdama.

Koliko god Guardiola trpio kritike u završnici sezone, nogomet ipak igraju igrači, a ne treneri. Robben i Ribery u optimalnoj formi znače za Bayern isto što Leo Messi i Luis Suarez znače za Barcelonu. A kako Barcelona izgleda bez Messija, dovoljno je prisjetiti se kako je momčad izgledala početkom sezone, kada je trener Luis Enrique bio pred izlaznim vratima Barcelone. Enrique je postao veliki trener tek kada je Messi ulovio formu iz razdoblja kada je Barcelonu vodio Guardiola i kada je Suarez počeo zabijati golove.

Šteta za završnicu Lige prvaka što Bayern nije više ona momčad, koja je sredinom sezone igrala vjerojatno najbolji nogomet na svijetu. Djelomičnom zaslugom trenera, ali najviše zbog igrača kojih nema. Ostao je samo nemoćni trener!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.