SJAJ I BIJEDA LIGE PRVAKA

Kako je Dinamo postao najslabiji klub Lige prvaka?!

Četvrtak, 25. listopada 2012. 12:56 Napisao  I. V.

Ljude ne zanima nižerazredna zabava u kojoj se Ibrahimović iživljava na raznim "puljićima"

Dinamo po svemu sudeći ni ove godine neće osvojiti prvi bod u natjecanjima po skupinama Lige prvaka. Jedina šansa je utakmica protiv kijevskog Dynama, premda je vrlo teško prognozirati ishod utakmice objektivno neravnopravnih protivnika. Razlike između Dynama i Dinama treba tražiti u jednom slovu i vrijednostima momčadi od bezmalo 100 mil. eura. Dynamova momčad vrijedi oko 130 mil. eura, Dinamova oko 45 mil. eura. U utakmicama protiv Porta i PSG-a zagrebački Dinamo nema nikakve šanse.

Dinamovi nastupi u Ligi prvaka frustriraju ljubitelje nogometa i tjeraju iz Maksimira velik broja navijača Dinama koji ne bojkotiraju utakmice zbog sukoba s klupskom upravom, kako se to najčešće medijski potencira u točno određene svrhe. Najvećem broju neopterećenih Dinamovih navijača Zdravko Mamić zacijelo nije kandidat za osobu godine, što nije razlog zbog kojega nisu došli vidjeti Zlatana Ibrahimovića. Slabo zanimanje za nastupe Dinama i reprezentacije u metropoli sigurno ima sociološku pozadinu, ali na utakmice Dinama u europskim natjecanjima nekada se putovalo iz svih krajeva Hrvatske.

Danas ljudi ne žele gledati Dinamo u Ligi prvaka ni u televizijskom prijenosu, jer ih ne zanima nižerazredna zabava u kojoj se Ibrahimović iživljava na raznim "puljićima"… Uz dužno poštovanje prema stoperu Dinama Anti Puljiću, koji je utakmicu protiv PSG-a odigrao na očekivanoj razini! Što znači daleko ispod razine Lige prvaka!

Dva su razloga zbog koji je Dinamo drugu sezonu zaredom uvjerljivo najslabija momčad koja je ikada igrala u skupinama Lige prvaka:

1. SPORTSKA POLITIKA

Prema poslovnom obrascu Zdravka Mamića zadnjih šest, sedam godina Dinamo se bavi isključivo prodajom igrača. Zahvaljujući takvoj sportskoj politici Dinamo je u istom razdoblju zaradio više od 100 milijuna eura po čemu se nalazi u europskom vrhu. Koliko je Mamić osobno zaradio u ovom kontekstu nije važno. Ako je uzeo 10 posto, malo je uzeo! Zaslužio je i više jer je u izrazito nesklonim uvjetima od Dinama stvorio financijski stabilan klub, koji je neovisan od društveno-političkih utjecaja. Međutim, takav poslovni obrazac u Ligi prvaka pokazuje drugu stranu lica!

Sportska politika kojoj se prihodovna strana Lige prvaka računa samo u eurima, podrazumijeva da su ulaganja u rezultate Dinama nepotrebni rashodi. Od 32 sudionika Lige prvaka na prste jedne ruke mogu se nabrojati klubovi koji iskazuju plus u završnim računima. U elitni nogomet ulaže se zbog raznih razloga među kojima je financijska dobit na zadnjem mjestu. Katarski monarh Hamad Al-Thani ne ulaže svake godine 100 mil. eura u PSG da bi zaradio ako osvoji Ligu prvaka! Mamić ulaže da bi zaradio od sudjelovanja u Ligi prvaka!

Dinamo ne igra Ligu prvaka zbog sportskih nego lukrativnih motiva, poslovni cilj nije osvajati bodove nego prodavati igrače! Navijačima Dinama teško pada spoznaja da je Alen Halilović već postao bivši igrač Dinama. Najmlađeg hrvatskog debitanta u Ligi prvaka, Mamić će prodati čim stigne prva nemoralna ponuda! Dinamo je jedini europski klub koji najbolje igrače (Badelj) prodaje čim uđe u Ligu prvaka.

2. DOMAĆA LIGA

Od 32 sudionika Lige prvaka samo Celtic igra slabiju nacionalnu ligu od Dinama. Prva HNL nalazi se prema koeficijentima na 21. mjestu u poretku 53 europska nacionalna saveza, škotska liga je na 26. mjestu. Čak i rumunjski predstavnik Cluj dolazi iz jače lige, koja je rangirana jedno mjesto ispred Prve HNL.

Kada se sportski valoriziraju ulaganja u klubove, manje ulaganje u jačim ligama uvijek donosi veću sportsku korist. Drugim riječima, Dinamov godišnji budžet od 20 mil. eura u HNL-u nema takvu sportsku vrijednost kakvu bi imao u nekoj jačoj ligi. Nordjaelland je odigrao neodlučeno (1:1) protiv Juventusa iako danski klub ima momčad dvostruko manje vrijednu od Dinamove (45 mil. eura). Zato je danska liga višestruko vrednija od hrvatske lige budući da se nalazi na visokom 13. mjestu u europskom poretku. Kada je hrvatska liga zadnji put bila 13., Dinamo je igrao neodlučeno (0:0) protiv europskog prvaka Manchester Uniteda na Old Traffordu.

Dinamov problem je što velika ulaganja nemaju nikakvog sportskog smisla u domaćoj ligi budući da se prvak zna već nakon desetak kola. Sve dok bude postojao tako velik financijski jaz između Dinama i ostalih prvoligaških klubova, koji svi zajedno ne troše kao Dinamo, nacionalna liga neće postati kompetitivna ni na prosječnoj europskoj razini.

Na prosječnoj razini završnice Lige prvaka hrvatski klubovi moći će igrati samo ako jednog dana netko u Hrvatskoj pronađe naftu. Liga prvaka odavno je postalo elitističko natjecanje u kojemu hrvatski prvak nastupa zato jer su bogataši iz UEFA-e zadnjih godina odlučili podijeliti mrvice klubovima iz siromašnih nacionalnih saveza.

Zato Dinamo izgleda ovako bijedno u utakmicama protiv PSG-a, Porta…

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.