Liga prvaka: Počinje elitno natjecanje u kojemu bogati postaju još bogatiji

Utorak, 13. rujna 2016. 10:00 Napisao  I. V.

Dinamo je samo od ulaska u skupinu Lige prvaka zaradio cca 15 mil. eura, što je ekvivalent zbroja godišnjih budžeta Rijeke i Hajduka


U utorak počinje natjecanje u Ligi prvaka, medijski najatraktivnije sportsko natjecanje na Starom kontinentu počinje prvim utakmica po skupinama. Počinje elitno natjecanje nogometnih bogataša, koji se sve više udaljuju od baze kako rastu prihodi UEFA-e.

U elitnom nogometnom društvu drugu sezonu zaredom našao se hrvatski prvak, Dinamo u srijedu igra u Lyonu. Dinamo je samo od ulaska u skupinu Lige prvaka zaradio cca 15 mil. eura, što je ekvivalent zbroja godišnjih budžeta Rijeke i Hajduka.

{jb_blackbox-right}Europski prvak bogatiji za 100 mil. eura!
U razdoblju 2015. - 2018. Liga prvaka vrijedit će čak 1,9 milijardi eura, prema istoj projekciji europski prvak na kraju ove sezone trebao bi biti bogatiji za čak 100 milijuna eura!
Plasman u skupinu Lige prvaka donosi 12 milijuna eura, pobjeda je milijun i pol eura, a remi 500.000 eura!
Plasman u osminu finala LP-a honorira se s 5,5 milijuna eura, plasman u četvrtfinale donosi 6 mil. eura, plasman u polufinale 7. mil. eura!
 Ukratko, prvak samo od nagrada treba zaraditi cca. 55 mil. eura, još najmanje toliko treba zaraditi od televizijskih prava.{/jb_blackbox-right}

Budući da je igrati Ligu prvaka najmanje stvar sportskog prestiža, od sezone 2018/19 prvaci slabijih liga poput HNL-a neće tako lako ulaziti u završnicu Lige prvaka. Pod pritiskom bogatih, UEFA je najavila promjenu sustava:

U Ligu prvaka od sezone 2018/19 ulaze:
16 klubova iz najjačih liga (Španjolska, Njemačka, Engleska i Italija)
4 kluba iz liga koje su na 5. i 6. mjestu (2+2)
4 kluba iz liga od 7. do 10. mjesta (iz svake lige po jedan)
2 kluba osvajači LP i EL iz prethodne sezone
6 klubova kroz kvalifikacije (4 put prvaka, 2 put neprvaka)

Prema novom sustavu prvak HNL-a morat će proći puno teži kvalifikacijski put.

UEFA će do kraja godine detaljno razraditi kvalifikacijski sustav, ali je već sada jasno da će prvaci nacionalnih prvenstava sa slabijim koeficijentima ulaziti u završnicu kroz puno uži filter. Da bi udovoljila potrebama siromašnijih, kojima su dovoljne mrvice sa stola bogatih, UEFA u kvalifikacijama ipak namjerava zadržati široku bazu.

Kada bi Hrvatska ostala na 13. mjestu, koje trenutačno zauzima, možda bi imala dva predstavnika u pretkolima Lige prvaka. Iako bi se mogućnost prolaska u drugo pretkolo mjerilo promilima, hrvatski doprvak igrao bi u prvom pretkolu protiv vrlo jakog i atraktivnog protivnika.

Ako UEFA pronađe model prema kojemu hrvatski doprvak ne bi odmah ispao iz europskih natjecanja nakon elimininacije u prvom pretkolu Lige prvaka, natjecanje će opet biti dovoljno atraktivno za bogate i siromašne.

Trenutačni poredak

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.