LIGA PRVAKA

Završila Mourinhova era u Real Madridu

Srijeda, 01. svibnja 2013. 09:45 Napisao/la  Leandar Kelentrić

Možda odem ovog ljeta iz Madrida. Točnije, bit ću tamo gdje me žele, kaže Mourinho

Jose Mourinho doživio je u Dortmundu poraz 1:4. koji je odredio prvog finalistu Lige prvaka. Utakmicu života odigrao je napadač Borussije Robert Lewandowski, zabivši Realu poker golova. Mourinho je pogriješio u izboru igrača za taj susret uvrstivši u momčad Pepea, koji je ove sezone imao problema sa ozljedom gležnja. Brazilac sa portugalskom putovnicom u tandemu sa Varanom nikako nije mogao ukrotiti raspoloženog Poljaka. Mourinhovoj momčadi je prije svega nedostajalo agresivnosti. Nije Mourinho bio ljut samo na Pepea. Na "tapeti" su se našli i veznjaci Özil, Khedira i Alonso. Pošteđen je jedino naš Luka Modrić, ne bez razloga.

Luka Modrić pronalazi sve više mjesta u početnom sastavu Reala. Igrao je Luka dobro u Dortmundu gdje je djelomično zaslužan za gol Reala, petom je proigrao loptu prema Higuainu. Luka je i uzvratnoj utakmici (2:0) bio dirigent Realove momčadi, njegove lopte bile su brze i precizne, a kad igra Luka i Real je opasan. U prvom polufinalnom ogledu podbacila je gotovo cijela momčad. Nijemac Özil premalo je pomagao obrani, a prema naprijed nije odigrao gotovo ništa. Puno više očekivalo se i od dvojice zadnjih veznih igrača. Alonso je pokušavao dugim loptama koje nisu pronalazile Ronalda i Higuaina, premalo za igrača koji mora biti duša momčadi.

 - Ne mogu zaboraviti prvu utakmicu u kojoj smo stvarno bili slabi. Tamo je otišlo naše finale, priznao je Mourinho, koji je imao dosta zamjerki na suđenje u uzvratnom dvoboju. 

 - Howard Webb je meni jedan od omiljenih sudaca. Ali, ljut sam na njega, ljut sam jer nije dao crveni karton Hummelsu. Svi su vidjeli taj crveni, vidio ga je i on. No, očito je u tom trenutku bio samo čovjek, a ne sudac, rekao je za ITV Mourinho.

U uzvratu je bilo drugačije. Ramos se vratio u sredinu obrane i "istukao" Lewandowskog.  I tko zna kako bi susret završio da su Ronaldo, Özil ili Higuain zabili gol(ove) iz matnih pozicija u otvaranju susreta. Vratar Weidenfeller u tim je trenucima spašavao Borussiju. Klopp je bio na mukama, ozlijedio se i Mario Götze u 12. minuti i morao napustiti igru.  

A onda se opet raspala igra Reala. Počelo je preskakanje igre, nepovezana igra,  pokušaji da se dugim loptama pronađe Cristiana Ronalda. Prednjačili su Alonso i Di Maria, a to je bio lak plijen za stopere Borussije Hummelsa i Subotića. Početkom nastavka Borussia se oslobodila pritiska. Povezala je konce igre i imala dvije velike prigode da osigura finale na Wembleyu. Odlični Reus u 50. minuti pravovremeno je proigrao Lewandowskog koji pogađa gredu, a nešto kasnije je Diego Lopez obranio zicer Gündoganu, opet je dodavač bio Reus.

Mourinho je tada u igru ubacio Kaku i Benzemu i Real je opet postao opasan, te je u završnici susreta smišljenim akcijama i dodavanjima sa dva pogotka (Benzema i Ramos) došao nadomak cilja. Pokušao je na silu i do trećeg pogotka, ali nije išlo. Portugalac je nakon susreta razočarano priznao: 

- Možda odem ovog ljeta iz Madrida. Točnije, bit ću tamo gdje me žele.

Borussia zasluženo odlazi na Wembley gdje će pokušati u svom drugom finalu stići i do drugog naslova. Nadmudrio je Klopp u dva susreta Mourinha, koji će možda uskoro pakirati kofere za Englesku. Nijemac sada može početi pripreme za finalni susret, a protiv koga će igrati, znat ćemo u srijedu navačer kada na Camp Nou uzvratnu utakmicu odigraju Barcelona i Bayern. I dok su Bavarci već jednom nogom na Wembleyu zbog prednosti od 4:0 iz prvog susreta, navijači Barcelone vjeruju u čudo.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.