NOGOMETNA LIGA PRVAKA

Milan pobijedio nemoćnu Barcelonu

Srijeda, 20. veljače 2013. 23:01 Napisao/la  SC

Prve utakmice 1/8 finala: Milan - Barcelona 2:0, Galatasaray - Schalke 1:1. Barcelona nije stvorila ni jednu priliku za gol!

Prve utakmice osmine finala Lige prvaka

MILAN - BARCELONA 2:0

Stadion "Giuseppe Meazza" Gledatelja: 80.065

Sudac: Craig Thomson  (Škotska)

Strijelac: 1:0 Boateng (57'), 2:0 Muntari (81')                                       

Žuti kartoni: Meyes, Traore' (Milan), Pique, Busquets (Barcelona)                                 

MILAN: Abbiati - Abate, Mexes, Zapata, Constant - Ambrosini, Montolivo, Muntari, Boateng, El Shaarawy (88' Traore') - Pazzini (75' Niang)                     

žBARCELONA: Valdes - Dani Alves, Pique, Puyol (88' Mascherano), Jordi Alba - Xavi, Busquets, Fabregas (62' Alexis Sanchez) - Pedro, Messi, Iniesta      

Nogometaši Milana pobijedili su Barcelonu u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka i ostvarili jedan od najvećih rezultata posljednjih sezona. Za klub koji živi od slavne prošlosti pobjeda od 2:0 protiv najbolje momčadi svijeta ravna je osvajanju Lige prvaka.

Milan je do pobjede došao na jedini mogući način. Trener Allegri posložio je cijelu momčad u plitku formaciju oko kaznenog prostora i zaželio svojim igračima sve najbolje prije utakmice. Ostalo je bilo u nogama igrača Barcelone, koji nisu iskazali očekivanu dozu agresivnosti da bi mogli probiti gusti obrambeni blok. Zbog toga je utakmica bila dosadna za gledanje sve do prvog pogotka Milana, beskrajna dodavanja igrača Barcelone u širinu uspavala su gledatelje.

Fantastična koordinacija po vertikali i horizontali, te visoka koncentracija cijele momčadi Milana, ishodovale su podatak za nogometne anale: Barcelona tijekom cijele utakmice nije stvorila ni jednu priliku za pogodak! Tipična utakmica u kojoj do izražaja dolazi manjkavost igre bez prvog klasičnog napadača, Barceloni se događa jednom ili dvaput godišnje. Toga dana Messi obično zapinje u bloku od najmanje dvojice, češće trojice igrača i Barcelona izgubi probojnost. Krajnje pojednostavljeno, budući da su svi prilazi vratima Milana bili zatvoreni, Barcelona nije imala igrača koji je kadar stvoriti višak u igri jedan na jedan.

Dosadni ritam u prvom dijelu razbijali su povremeni kontranapadi Milana iz kojih je stvorena jedina prilika poluvremena: u 16. minuti Muntari je izbacio El Sharrawyja ravno prema Valdesu, ali je Milanov napadač u odsutnom trenutku izgubio kontrolu nad loptom pa je Puyol uspio odbiti loptu u korner. Primivši loptu iz kuta Boateng je nogom u ravnini prve vratnice gađao suprotni kut i promašio. To je bilo sve vrijedno pažnje u prvom poluvremenu!

Nakon petnaestak minuta igre u drugom dijelu, Montolivo je u 57. minuti uputio udarac, loptu je na vrhu kaznenog prostora rukom slučajno  zaustavio Zapata, što je iskoristio Boateng za udarac s 15 metara kojim se mreža Barcelone zatresala prvi put – 1:0.

Od toga trenutka igra Milana dobila je drugačiji smisao, samopouzdanje domaćih igrača raslo je sa svakom idućom minutom. Povrh duela u obrani, igrači Milana sve su češće počeli dobivati duele u napadu, pa je utakmica u pojedinim razdobljima postala demonstracija moći Milanove momčadi koja je počela parirati i posjedom lopte.

U 81. minuti povezana akcija u kaznenom prostoru Niang – El Shaarawy – Muntari omogućila je potonjem neometani udarac s 10 metara – 2:0. U preostalih petnaestak minuta ništa se nije moglo dogoditi budući da je Milan igrao obranu tako dominantno da Barcelona ne bi stvorila šansu do kraja tjedna. Ta činjenica za Barcelonu zvuči poražavajuće od poraza.

GALATASARAY - FC SCHALKE 04 1:1

Stadion "Turk Telekom Arena" Gledatelja: 50.000

Sudac: William Collum (Škotska)

Strijelci: 1:0 Burak Yilmaz (12'), 1:1 Jones (45')

Žuti kartoni: Muslera, Amrabat, Nounkeu, Selcuk Inan (Galatasaray), Jones, Kolašinac, Höger, Bastos (Schalke 04)

GALATASARAY: Muslera - Sabri (83' Bulut), Kaya, Nounkeu, Riera - Hamit Altintop (66' Eboue'), Melo, Selcuk Inan, Sneijder (46' Amrabat) - Burak Yilmaz, Drogba        

SCHALKE 04: Hildebrand - Höger, Höwedes, Matip, Kolašinac - Jones, Neustädter - Farfan, Draxler (84' Barnetta), Bastos - Huntelaar (75' Pukki).

Iako je Galatasaray dominirao velikim dijelom ovoga susreta Nijemci se kući vraćaju sa velikim remijem i što je za njih još važnije, sa postignutim pogotkom. U posljednjoj minuti prvoga poluvremena kontru je povukao Farfan i proigrao Jermainea Jonesa koji je lakoćom matirao Musleru za 1:1.

Domaćine je 12. minuti u vodstvo prekrasnim pogotkom doveo njihov najbolji strijelac Burak Yilmaz, koji je postao prvi turski nogometaš sa sedam postignutih pogodaka u jednoj sezoni Lige prvaka. Sjajno mu je asistirao Inan, potom je Yilmaz prevrario svoga čuvara i pogodio na oduševljenje "Turk Telekom Arene".

U 18. minuti Turci su mogli udvostručiti prednost. Sjajno je pucao Drogba, obranio je Hildebrand, na odbijenu loptu natrčao je Hamit Altintop i pogodio stativu. Potom su se nizale prigode posebno pred vratima Hildebranda koji je s punim pravom ponio epitet igrača utakmice.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.