1/8 LIGE PRVAKA

Manchester Utd. i Borussia (D) neporaženi

Srijeda, 13. veljače 2013. 22:56 Napisao/la  SC

Prve utakmice osmine finala: Real Madrid - Manchester United 1:1, Shakhtar - Borussia (D) 2:2. Srna strijelac za Shakhtar

Prve utakmice osmine finala Lige prvaka

REAL MADRID - MANCHESTER UNITED 1:1

Stadion: "Santiago Bernabeu". Gledatelja: 80.000

Sudac: Felix Brych (Njemačka)                                      

Strijelci: 0:1 Welbeck (20'), 1:1 Ronaldo (30')                                 

Žuti kartoni: Rafael, van Persie, Valencia (Manchester United)

REAL MADRID: Diego Lopez - Arbeloa, Varane, Ramos, Coentrao - Khedira, Xabi Alonso (84' Pepe) - di Maria (75' Modrić), Özil, Ronaldo - Benzema (60' Higuain).   

MANCHESTER UNITED:de Gea - Rafael, Ferdinand, Evans, Evra - Jones, Carrick - Welbeck (73' Valencia), Kagawa (64' Giggs) - Rooney (84' Anderson), van Persie

Nogometaši Real Madrida i Manchester Uniteda odigrali su na Santiagu Bernabeu prvu utakmicu osmine finala bez pobjednika, ali su gosti stekli prednost pogotka u gostima. Ništa presudno uoči neizvjesnog uzvrata na Old Traffordu. Utakmica je opravdala epitet velikog derbija više zbog snažnog nego atraktivnog nogometa.

Početnu inicijativu domaćina presjekao je pogodak gostiju u 20. minuti. Nakon što je sudac pogrešno dosudio udarac iz kuta, Rooney je ubacio, a Welbeck na 5 metara nadskočio Sergija Ramosa i udarcem glavom pogodio lijevi kut – 0:1.

Prije i poslije pogotka Manchester United bio je u podređenoj ulozi, nešto zbog taktike koja je počivala na gustom bloku u zoni udarca, nešto zbog razigranih domaćih igrača predvođenih Ozilom i Di Marijom. Real Madrid je ostvario veći posjed lopte i priredio nekoliko obećavajućih situacija tijekom poluvremena u kojemu sve prštalo od siline brojnih duela.

U 30. minuti Di Maria je oštro ubacio slijeva, Ronaldo skočio nedostižno visoko za Evru i fantastičnim udarcem glavom s čak 10 metara loptu poslao u lijevu vratnicu od koje se odbila u mrežu – 1:1.

U 34. minuti gosti su opet umalo kaznili neopreznost domaće obrane, van Persie je ubacio slijeva, a Welbeck bio za malo kratak ispred domaćeg vratara. U 38. minuti Ozil je slabijom desnom nogom natjerao De Geu na brzu intervenciju na prvoj vratnici čime je završen opus izraženijih prilika.

U drugom dijelu rezultat se nije mijenjao iako je bilo više prilike nego u prvom dijelu. Manchester United i dalje je inzistirao na plitkom bloku i vrlo brzim, okomitim i opasnim otvaranjima. Real Madrid na suprotnoj strani cijelo je poluvrijeme bezuspješno pokušavao poremetiti raspored u gostujućoj obrani. Nije išlo pa je De Gea uglavnom morao braniti udarce s distance.

U 54. minuti sudac nije dosudio prekršaj Varanea na Evri, koji je u kontri sam krenuo prema Lopezu što znači da je domaći stoper zaslužio izravni crveni karton. U 61. minuti Real Madrid propustio je realizirati najbolju priliku u drugom dijelu. Khedira je ubacio zdesna, Coentrao uklizao na suprotnoj vratnici i nogom skrenuo loptu koju je De Gea izbio – nogom!

Nakon desetak minuta predaha navijači Real Madrida ostali su bez daha. U 72. minuti van Persie dvaput je bio blizu pogotka. Prvo je na kraju brze kontre snažnim udarcem natjerao Lopeza na zahtjevnu intervenciju, a onda je ostao sam pred Lopezom nakon što je domaća obrana nespretno izašla. Van Persie nije dobro zahvatio loptu iako je prebacio Lopeza, ali je Xabi Alonso imao dovoljno vremena stići loptu prije nego što je prešla gol-liniju.

U 79. minuti Khedira je pokušao udarcem s 15 metara, De Gea je bio pravodoban. Do kraja utakmice nezamjetni Ronaldo (90+2) nije bio dovoljno brz na Modrićev ubačaj, a zadnju priliku propustio je van Persie kome je Lopez u 3. minuti sudačke nadoknade obranio prizemni udarac.

Luka Modrić ušao je u igru u 75. minuti i preuzeo ulogu organizatora u trenucima kada su domaći igrači neuspješno tražili rupe u zadnjoj liniji gostujuće obrane. U 2. minuti sudačke nadoknade Modrić je priredio priliku Ronaldu.

SHAKHTAR DONETSK - BORUSSIA DORTMUND 2:2

Stadion "Donbass Arena". Gledatelja:52.187

Sudac: Howard Webb. Pomoćnici: Michael Mullarkey i Darren Cann (svi Engleska)

Strijelci:1:0 Srna (31'), 1:1 Lewandowski (41'), 2:1 Douglas Costa (68'), 2:2 Hummels (87')

Žuti karton: Fernandinho (Shakhtar)

SHAKHTAR: Pjatow - Srna, Tschygrynski - Rakicki, Rat - Fernandinho, Hübschman,  Alex Teixeira (84' Eduardo), Mchitarjan, Taison (62' Douglas Costa) - Adriano

BORUSSIA (D): Weidenfeller - Piszczek, Santana, Hummels, Schmelzer - Kehl, Bender - Blasczcykowski (80' Leitner), Götze, Reus (90'+1 Schieber) - Lewandowski 

Puno sjajnih prigoda i pobjedu domaćina vidjeli su gledatelji na rasprodanoj Donbass Areni. Na radost svih hrvatskihj ljubitelja nogometa Shakhtar je u vodstvo doveo kapetan hrvatske reprezentacije i ukrajinskog prvaka.

Darijo Srna u 31. minuti iz slobodnog udarca sa 25 metara majstorski je prebacio živi zid i matirao Weidenfellera. Nakon toga je uslijedio snažan pritisak gostiju koji je deset minuta kasnije rezultirao poravnanjem. Robert Lewandowski, najbolji igrač i strijelac Borussije ostao je sam na šest-sedam metara a to se ne smije dogoditi. Lakoćom je pogodio iza nemoćnog Pjatowa za 1:1.

Šest minuta nakon ulaska u igru Douglas Costa postigao je pogodak koji će se još dugo prepričavati. Primio je dugu loptu preko cijelog terena, prvim dodirom je smirio, a drugim iz voleja preko sebe i svog čuvara zabio za 2:1.

U 84 minuti u igru je u domaćem sastavu ušao i Eduardo da Silva, no imao je premalo vremena da napravi nešto više. Ipak, do kraja utakmice uspjeli su poravnati gosti preko Hummelsa, koji je u 87. minuti nakon kornera glavom iz blizine matirao Pjatowa i svoju momčad odveo na korak od četvrtfinala.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.