LIGA PRVAKA

Dinama nije pobijedio luksemburškog prvaka

Srijeda, 15. srpnja 2015. 22:48 Napisao/la  SC

Prvi susret drugog pretkola: Dinamo - Fola Esch 1:1

Drugo pretkolo Lige prvaka - prvi susret

DINAMO - FOLA ESCH 1:1

Stadion Maksimir. Gledatelja 6.500

Sudac: Neil Doyle (Irska) 6.5

Strijelci: 0:1 Hadji (25) 1:1 Henriquez (36)

Žuti kartoni: Goncalo, Machado, Šimunović, Soudani, Pivarić (Dinamo), Martino, Francoise, Kirch (Fola Esch)

Crveni karton: Ronny (64 - preoštar start)

DINAMO: Eduardo 6 - Pinto 5.5, Šimunović 5.5, Taravel 5.5 (79 Hodžić -), Pivarić 6 - Goncalo 5.5 (68 Cekici -), Machado 5.5 (59 Pamić 5) - Soudani 5.5, Rog 6, Pjaca 6 - Henriquez 6.5

FOLA ESCH: Hym 6.5 - Martino 6, Klein 5.5, Martin 5.5, Kirch 5 - Payal 5.5 - Bensi 5 (25 Hornuss 5.5), Ronny 5.5, Dallevedove 6, Francoise 5.5 (78 Rani -) - Hadji 6 (82 Camerling -)

Nisu dobro nogometaši hrvatskog prvaka Dinama krenuli u novu europsku sezonu. Na startu u Maksimiru protiv luksemburškog prvaka Fole Esch odigrali su tek 1:1, što za goste predstavlja itekako aktivan rezultat u kontekstu uzvrata koji će se sljedećeg tjedna odigrati u Luksemburgu. Ne treba čuditi niti ako Fola prođe jer zagrebački sastav igra daleko od forme koja mu je potrebna za ulazak u najelitnije europsko klupsko nogometno natjecanje.

Nije bio pretjerani problem prije utakmice odgovoriti na pitanje kako riješiti prolazak u treće pretkolo, više se trebalo potruditi Damiru Krznaru oko slaganja momčadi za utakmicu protiv luksemburškog prvaka. Nedostajalo mu je osam igrača do izlaska na zagrijavanje kad je na zdravstveni bilten podebljan za još jedno ime. Ozljedio se Ante Čorić pa je umjesto njega u igru morao najskuplji Dinamov eksponat u povijesti Marko Rog. U Krznarovoj momčadi nije bilo ozljeđenih Ademija, Juniora Fernandesa, Schildenfelda, Antolića, Radonjića, Sigalija, Husejinovića i Pavičića. Rog je zauzeo Čorićevo mjesto iza Henriqueza, u ravnini s krilnim napadačima Soudanijem i Pjacom.

Ostali rezultati prvih utakmica drugog pretkola: Qarabag (Aze) - Rudar Pljevlja (CG) 0:0, Malmo (Šve) - Žalgiris (Lit) 0:0, BATE Borisov (Blr) - Dundalk (Irl) 2:1 (Karnitskiy 11, Yablonski 38/McMillan 32), Celtic (Ško) - Stjarnan (Isl) 2:0 (Boyata 44, Johansen 56)

Nije krenulo dobro za domaću momčad, gosti iz Luksembura dva su puta zaprijetili u otvaranju utakmice. Kreator igre, njemac Dallevedove uputio je dalekometan udarac iskosa s desne strane u 3. minuti, Eduardo je njegov pokušaj efektno odbio u korner. Portugalski je vratar morao intervenirati i u 10. minuti kada je Klein glavom pucao nakon već trećeg kornera za Folu. Prvu je opasniju priliku Dinamo imao preko Marka Roga minutu kasnije, Dinamo je uspio raširiti prostor i napasti iz kontranapada, Rog je sam istrčao tridesetak metara i uputio dobar udarac kojeg je Hym bez većih poteškoća zaustavio.

U 25. minuti dogodio se šok za Dinamo. Fola je bila bolji suparnik do tada, što je ostalo kapitalizirano pogotkom za 0:1. Najprije je ozljeđenog Bensija morao odmjeniti Hornuss koji je tek nakon što je ušao u teren glavom asistirao za pogodak Hadjiju. S desne je strane bio izveden slobodan udarac, Hornuss je prilikom prosljeđivanja lopte Šimunovića ostavio na krivoj nozi, napadaču Fole nije bilo teško pogoditi vrata iz neposredne blizine.

Dinamo ništa nije pokazao do izjednačujućeg pogotka. Osim spomenutog pokušaja Roga u 30. je minuti pucao Pjaca ali neprecizno. Pogodak je pao u trenucima kad je publika osim Zdravku Mamiću zviždala i slaboj igri svoje momčadi. Igrala se 36. minuta kada je Soudani prvo dobio loptu na desnoj strani, a potom se izborio za prostor kojeg je iskoristio kako bi fino ubacio za Henriqueza koji zabija za 1:1. Henriquez je bio u prilici i dvije minute kasnije, ponovno na asistenciju Soudanija no završetak te akcije nije bio istovjetan onom prethodnom.

U drugom poluvremenu vremena za zadršku nije bilo. Dogodio im se već primljen pogodak, on se od protivnika takvog ranga ne smije dogoditi. Očekivalo se da će Luksemburžani pasti s obzirom da su prvo poluvrijeme odigrali u jakom ritmu. Počelo se to događati u 52. minuti, od onda je Dinamo sve češće bio stanovnik Folinog kaznenog prostora. Iz te minute bilježi se poluvolej Pjace, pokušao je hrvatski reprezentativac pogoditi no pucao je po sredini gola.

Tražio je Dinamo put do gola, bilo mu je lakše nakon 64. minute kada je gostujući kapetan Ronny dobio izravan crveni karton. Rog je prešao centar, Ronny je s namjerom startao na Dinamovog ofanzivnog veznjaka s dvije noge, sudac Doyle bez razmišljanja je potegao crveni karton. Rog je u 69. minuti pretrpio još jedan teži prekršaj, opet na polovici terena no Kirch se izvukao samo sa žutim kartonom.

Osim Pjacinog pokušaja (51) i blage terenske dominacije ponovno se ništa od kvalitetnijega nije moglo vidjeti s Dinamove strane. Krznar je u posljednjih deset minuta pokušao s uvođenjeg ofanzivca Hodžića umjesto stopera Taravela no rezultat se do kraja nije promjenio. Luksemburžani mogu biti itekako zadovoljni rezultatom a u Dinamovom taboru nakon remija s Hajdukom dogodilo se isto i protiv mnogo manje renomiranog protivnika na startu europske sezone. Cilj se kroz posljednje dane prometnuo u imperativ, a to je - grupna faza Lige prvaka. S današnjom predstavom od nje su igrači Dinama jako daleko.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.