HRVATI U LIGI PRVAKA

Imamo igrače, suce pa čak i klub! Gdje su treneri?

Petak, 23. studenog 2012. 12:03 Napisao  I. V.

Hrvatski treneri odavno ne mogu naći posao ni u jednom ozbiljnom europskom klubu

Nogometaši Dinama imaju zadnju priliku osvojiti bod(ove) u zadnjem kolu Lige prvaka, početkom prosinca u Maksimiru igraju protiv Dynama Kijev. U dvije sezone koliko se natječe u skupinama Lige prvaka, Dinamo još nije osvojio ni bod. Ove sezone otišao je korak nazad u odnosu na prošlu, hrvatski prvak u pet kola još nije postigao pogodak.

Nastupe Dinama u skupinama Lige prvaka treba promatrati kroz prizmu promjena koeficijenata, koji zadnje dvije sezone omogućuju hrvatskom prvaku da u skupine Lige prvaka ulazi preko lakših protivnika u pretkolima. Budući da poslovna politika predsjednika UEFA-e Michela Platinija nema veze sa sportskim vrijednostima, postalo je normalno da u skupine Lige prvaka ulaze klubovi iz nogometno inferiornih zemalja poput Hrvatske.

Kada se vrijednost hrvatskog nogometa promatra kroz prizmu elitnog europskog natjecanja, dolazi se do zanimljivih podataka koji određuju višu vrijednost našeg nogometa od sramotno niske razine koju prezentira Dinamo.

Ako se nastupi igrača Dinama zanemare u kontekstu ozbiljnog nogometa, u natjecanju po skupinama Lige prvaka ove sezone igrala su devetorica hrvatskih igrača (Kranjčar, Vukojević/Dynamo K., Perišić/Borussia D., Eduardo, Srna/Shakhtar, Runje, Tičinović/Nordsjaelland, Mandžukić/Bayern, Bjelanović/Cluj). Trojica reprezentativaca plasirali su se u osminu finala (Mandžukić/Bayern, Perišić/Borussia D., Eduardo, Srna/Shakhtar) prije zadnjeg kola.

U natjecanju po skupinama sudila su dvojica hrvatskih sudaca, Ivan Bebek i Marijo Strahonja. Uz njih utakmice su kao pomoćnici sudila još osmorica sudaca (Petrović, Grbić, Gabrilo, Vučkov, Premužaj, Krmar, Pristovnik, Vučemilović).

Dakle, ukupno su desetorica sudaca i devetorica igrača sudjelovala u natjecanjima po skupinama Lige prvaka, a jedino Ivan Perišić (Borussia D.) nije prošao filter hrvatske lige.

Zauvijek ostaje zapisano da je Dinamo u sezonama 2011/12 i 2012/13 nastupao u natjecanjima po skupinama Lige prvaka, a kako je igrao povijest neće pamtiti. Prema tome, hrvatski nogomet u Ligi prvaka ove sezone zastupali su igrači, suci pa čak i jedan klub. A gdje su treneri?

Da struka postaje problem našeg nogometa ukazuju europski parametri, hrvatski treneri odavno ne mogu naći posao ni u jednom ozbiljnom europskom klubu. Naši treneri (Jurčić, Čačić) u završnicu Lige prvaka po inerciji se mogu plasirati samo na klupi Dinama. Nakon ispadanja Dinama iz Lige prvaka njihova je međunarodna karijera zapečaćena za sva vremena!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.