×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 50

Liga prvaka: Drogba matirao Barcelonu, Chelsea s prednošću putuje na Nou Camp

Srijeda, 18. travnja 2012. 22:37 Napisao/la 

Chelsea - Barcelona 1:0. Londonska je momčad minimalno slavila u prvom susretu polufinala Lige prvaka protiv Barce. Jedini pogodak postigao je Didier Drogba, osiguravši dovoljno zanimljivosti i za uzvrat.

Polufnalni dvoboj Chelsea i Barcelone izvukao je iz ormara hrpu kontroverzi i podsjećanja na tri godine staru utakmicu istih protivnika. Tada je bilo doista svega, ali je srećom Pep Guardiola bio u pravu kada je poručio kako je ovo, ipak, sasvim nova priča koju ne treba usko povezivati s onom iz prošlosti. Chelsea i Barca odigrali su dvoboj dostojan razine natjecanja, svu prljavštinu ostavili su van travnjaka i ponudili bezrezervnu korektnost. Osim, naravno, standardnih "glumačkih ispada" kojima su ionako skloni svi, bez obzira na rang i boju dresa. Od starta je bilo jasno kako će Englezi na taktičkim temeljima tražiti put do novog finala.

Brzo je na površinu isplivao klasični obrazac Barcinih utakmica. Posjed lopte debelo je naginjao na stranu Katalonaca, Chelsea se orijentirao na (polu)kontre, u kojima je ključna figura bio Didier Drogba. Nažalost po "Bluese", Drogba je uglavnom "visio" u zaleđu i svađao se s pomoćnim sucem. Domaćin je taktičkom disciplinom nastojao parirati tehnički dominantnijem protivniku. Ali, kako je repertoar Barceloninih "trikova" nevjerojatno bogat, tako je Messi zbunjivao domaćina čestim izletima na - vlastitu polovicu.

Dolazio je najbolji Barcin igrač i strijelac duboko u polje, kako bi kreirao začetke napadačkih akcija. Naravno, njegovim "odmicanjem" uredno je ostajala rupa, koju domaći braniči u pojedinim trenucima nisu znali ili stigli zatvoriti. Tako se u 9. minuti Sanchez stvorio sam pred Cechom, prebacio je loptu preko njega, ali je ona odsjela na gredi. Sreća je u tim trenucima nosila plavi dres, kao i u 17. minuti kada je Fabregas promašio nemoguće, s pet metara je, nakon odbijanca vratara domaćin, traljavo odario loptu koja je otišla van okvira. Pokušavali su opet Fabregas, Messi, Iniesta, ali je Cech bio siguran i stabilan. Barcelona je dominirala, Chelsea čekao pravi trenutak za savršeni protuudar.

Takav je stigao u drugoj minuti sudačke nadoknade prvoga dijela. Odigrali su perfektnu kontru domaćini; Lampard je sa svoje polovice lansirao Ramiresa na lijevom boku, Brazilac je odjurio prema vratima Katalonaca, a onda poslao prizemnu loptu prema drugoj vratnici. Didier Drogba još ima "to" u nogama, Adriano je zakasnio, ali lukavi Drogba nije, iz prve je ljevicom zabio pogodak kraj nemoćnog Valdesa za 1:0. Stamford Bridge je eksplodirao, a negdje daleko gore u VIP loži Roman Abramovič se smješkao. Barcelona je progutala udicu taktičke postavke koju im je postavio Roberto Di Matteo. Barem u prvom dijelu.

Ništa bitnije se u rasporedu i odnosu nije promijenilo ni u nastavku. Osim možda preferiranja klasičnog "catenaccia" od strane Chelsea, koji "zabetonirao" sve prilaze prema vlastitom golu. Roberto Di Matteo je, svjestan kako će Barcelona nastojati izjednačiti, pred šesnaesterac svoje momčad naslagao praktički sve igrače, osim Drogbe. Odabir koji nekima, možda, neće baš najbolje sjesti, ali odavno je poznato kako ciljevi opravdavaju sredstva i tu se doista nema što prigovoriti "Bluesima". Imali su, istina, gosti nekoliko izglednih šansi, no londonski zid je izdržao sve, prije svega zahvaljujući inspirativnoj večeri Cecha, koji je nalazio rješenja na sve enigme koje su pred njega stavili igrači Barcelone. Najveći stres domaćini su doživjeli u 93. minuti kada je Pedro pogodio vratnicu, a Busquets odbijenu loptu početnički napucao na tribine. Chelsea je dobio barem djelomičnu satisfakciju za "mitsku pljačku" iz 2009. Za potunu zadovoljštinu još im ostaje preživjeti na Nou Campu...

Prva utakmica polufinala Lige prvaka

CHELSEA - BARCELONA 1:0

London, stadion Stamford Bridge. Gledatelja: 37000

Sudac: Felix Brych

Strijelci: 1:0 Drogba (45+2)

CHELSEA: Cech; Ivanović, Cahill, Terry, Cole; Lampard, Obi Mikel, Meireles; Ramires (88 Bosingwa), Mata (74 Kalou), Drogba.

BARCELONA: Víctor Valdés; Alves, Puyol, Mascherano, Adriano; Busquets, Xavi (87 Cuenca), Iniesta, Cesc Fabregas (78 Alcantara); Sanchez (66 Pedro), Messi.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.