LIGA PRVAKA

Borussia eliminirala Malagu pogotkom iz zaleđa

Utorak, 09. travnja 2013. 22:58 Napisao/la  SC

Četvrtfinale: Borussia (D) - Malaga 3:2. Reus 92. i Santana 93. postignuli pogotke za preokret

Uzvratna utakmica četvrtfinala Lige prvaka

BORUSSIA (D) – MALAGA 3:2

Stadion „Signal Iduna Park“ Gledatelja: 65.829

Sudac: Thomson (Škotska)

Strijelci: Tore: 0:1 Joaquin (25.), 1:1 Lewandowski (40.), 1:2 Eliseu (82.), 2:2 Reus (90'+2), 3:2 Santana (90'+3)   

Žuti kartoni: Schmelzer, Bender (Borussia D), Gamez (Malaga)

BORUSSIA (D): Weidenfeller - Piszczek, Subotić, Santana, Schmelzer - Gündogan (86.Hummels), Bender (72.Sahin) - Blaszczykowski (72. Schieber), Götze - Reus, Lewandowski                     

MALAGA: Willy - Gamez, Demichelis, Sanchez, Antunes - Toulalan, Camacho - Joaquin (87.Portillo), Duda (74.Eliseu), Isco - Julio Baptista (83.Santa Cruz)                       

Borussia Dortmund ostvarila je plasman u polufinale u drami kakva odavno nije viđena u završnici Lige prvaka, tamo od finala Kupa prvaka 1999. godine kada je Manchester United pobijedio Bayern dvama pogocima u sudačkoj nadoknadi. Isto je uspjela Borussia protiv Malage, dvama pogocima u sudačkoj nadoknadi prošlogodišnji njemački prvak preokrenuo je rezultat na 3:2 i ostvario pobjedu vrijednu polufinala.

U 82. minuti Isco je proigrao Julija Baptistu, koji je ispred vratara Weidenfellera gurnuo loptu u prazna vrata, dotrčao je Eliseu iz sumnjive pozicije i potvrdio pogodak – 1:2. Desetak minuta prije kraja činilo se da se Malaga plasirala u polufinale budući da je Borussia morala postići dva pogotka.

Do sudačke nadoknade ništa se u pritisku domaćina nije dogodilo konkretno. Onda je u 91. minuti Subotić izbjegao pažnji obrani gostiju, vratio povratnu loptu Santani, lopta se od bloka odbila natrčalom Reusu koji iz blizine poravnava – 2:2

U 93. minuti Lewandowski je ubacio slijeva, nekoliko igrača Borussije utrčalo je iza leđa gostujuće obrane, Santana je iz drugog pokušaja ugurao loptu u mrežu iz zabranjene pozicije – 2:3. Borussia se plasirala u polufinale pogotkom iz zaleđa, u trenutku kada mu Schrieber gurno loptu prema Santani ispred strijelca je na gol-crti bio samo Antunes.

U vrlo zanimljivom drugom dijelu utakmica se lomila u 76. i 79. minutama kada je vratar Willy redom obranio pokušaje Reusea i Gotzea. Nakon dva neiskorištena zicera, Malaga je kaznila domaćina pogotkom u 82. minuti i činilo se da je glavna priča nogometne večeri u Ligi prvaka gotova. Tek je počela!

Rezultat se mogao promijeniti u 48. minuti kada je Westenfallen izvanredno obranio Joaquinov udarac glavom i u 53. minuti, kada je Gotze poslao loptu u gledalište u čistoj poziciji za završni udarac.

Utakmica velikog uloga u prvom je poluvremenu više sličila opreznom hodu po prstima nego snažnom i agresivnom nogometu koji inače protežiraju obje momčadi. Gledatelji na BVB stadionu odavno nisu vidjeli jaloviju momčad Borussije, koja je unatoč izrazitoj premoći u posjedu lopte (63%) uputila jedan udarac u okvir vratiju Willyja. I taj je u pravom trenutku, nekoliko minuta prije odmora, završio pogotkom kojim je Borussia izjednačila rezultat.

U 40. minuti Gotze je u polukontri proigrao Reusa, koji je petom iz prve gurnuo loptu iza leđa gostujuće obrane, Lewandowski je bio brži od vratara Willyja, zaobišao ga je

i plasirao loptu u mrežu – 1:1.

Borussia se vratila u utakmicu aktivnim rezultatom nakon što je Joaquin u 25. minuti doveo Malagu u vodstvo. U primanju se Joaquin oslobodio uklizalog Schmetzera, prebacio loptu na lijevu nogu i sa 17 metara kroz Subotićeve noge prizemnim udarcem naciljao bliži kut – 0:1.

Do Malagina pogotka igrao se kalkulantski nogomet, koji ne služi na čast takvim momčadima. Malaga je bila oprezna, a Borussia dosadno suzdržana. Od pogotka Borussia je malo podignula ritam, ali nije djelovala goropadno kao inače. Dapače, Lewandowski je pogodak postigao nakon krađe lopte na sredini terena i brze polukontre na nepostavljenu obranu. Dojam je da postavljena obrana Malage ne bi primila pogodak do iduće sezone Lige prvaka.

U minuti sudačke nadoknade Joaquin je propustio jedinu šansu u prvom dijelu utakmice. Duda je okomito ubacio iz slobodnog udarca, a ostavljeni Jaoquin udarcem glavom loptu poslao ravno u ruke vratara Weidenfellera. Bila je to prva i jedna intervencija vratara Borussije u prvom dijelu utakmice.

Pogledajte Santanin pogodak iz zaleđa u 93. minuti

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.