FINALE LIGE PRVAKA

Barcelona slavila u Berlinu

Subota, 06. lipnja 2015. 23:11 Napisao/la  SC

Finale: Barcelona - Juventus 3:1

Finale Lige prvaka

BARCELONA - JUVENTUS 3:1

Olimpijski stadion u Berlinu. Gledatelja 75.000

Sudac: Cunevt Cakir (Turska)

Strijelci: 1:0 Rakitić (4) 1:1 Morata (55) 2:1 Suarez (68) 3:1 Neymar (90+7)

Žuti kartoni: Suarez (Barcelona), Vidal, Pogba (Juventus)

BARCELONA: ter Stegen - Dani Alves, Pique, Mascherano, Jordi Alba - Rakitić (90 Mathieu), Busquets, Iniesta (78 Xavi) - Messi, Suarez (90 Pedro), Neymar

JUVENTUS: Buffon - Lichtsteiner, Barzagli, Bonucci, Evra (89 Coman) - Marchisio, Pirlo, Pogba - Vidal (79 Pereyra) - Tevez, Morata (85 Llorente)

Peti puta u povijesti Barcelona je europski nogometni prvak. Veliku večer na berlinskom olimpijskom stradionu, na mjestu gdje su se održavala brojna svjetska sportska natjecanja za hrvatski je nogomet garnirao pogodak Ivana Rakitića već u četvrtoj minuti utakmice za rano vodstvo momaka Luisa Enriquea. Iako je i Juventus pokazao dio svoje napadačke ubojitosti kroz brojne prijetnje početkom drugog dijela, Barcelona je slavila svojom prepoznatljivom igrom.

Trener Juventusa Massimo Allegri odlučio se za recept obrane s četvoricom, na taj je način iz polufinala izbacio lanjskog osvajača Reala. Da to ovoga puta neće biti dobro rješenje pokazao je napadački val Barcelone. Akciju je u četvrtoj minuti spuštanjem lopte na Jordija Albu započeo Messi, nastavio je Neymar koji je sjajno uposlio Iniestu. Ovaj nesebično upošljava Rakitića koji lijevicom pogađa za 1:0 i erupciju oduševljenja na jednoj polovici berlinskog zdanja.

U prvih deset minuta prijetile su obje momčadi. Najprije sijeva kontra Barcelone, potom i Morata s druge strane pokušava svoj udarac koji odlazi visoko preko gola. U 13. minuti Gianluigi Buffon ostvario je prvu veliku obranu kada je ukrotio pokušaj Danija Alvesa.

Loše je u utakmicu ušla Juventusova polušpica Arturo Vidal. U svojoj polivalentnosti imao je Čileanac puno posla i odostraga pa je Barcelona vrlo lako dolazila do viška igrača u kreiranju akcija. Juventus se uglavnom branio i pokušavao iz kontri, jednu je takvu (20) Pogba povukao za Teveza ispred kojeg je Mascherano u zadnji trenutak uklizao.

Talijanski je prvak prvu veliku priliku imao u 27. minuti. Morata je ponovno radio pritisak na zadnju liniju Barcelone koja se od tada počela doimati sve nestabilnijom. Lopta je došla do Marchisija koji je tukao s dvadesetak metara malo poviše grede ter Stegena. Do poluvremena Juventus je htio iznuditi kazneni udarac. Igrala se 36. minuta kada je Pogba pao nakon kontakta s Danijem Alvesom, no turski sudac Cakir ostao je nijem. Blizu je gola bio Suarez u dvije prilike (40), no do novog gola nije došlo do kraja prve dionice susreta.

Ono drugo je novom sjajnom obranom otvorio Buffon. Nakon jednog kornera Juventusa uslijedila je kontra Katalonaca u igri petorice protiv trojice. Akciju je završio Suarez s lijeve strane udarcem u bliži kut, no vratar talijanskog prvaka zaustavio je njegov udarac.

Igra Barcelone najednom je počela gubiti na ubojitosti kada se pojavio Alvaro Morata. U 55. minuti Juventus je imao najkompletniju akciju na susretu u kojoj je sudjelovalo čak pet igrača. Tevez je na koncu pucao iz teške situacije, leđima okrenut golu. Ter Stegen je obranio, ali je na odbijenu loptu natrčao Morata i iz blizine pogodio za 1:1. Juventus je prodisao, mogao je i do vodstva.

U 67. minuti dogodio se sporan detalj koji je možda usmjerio utakmicu kontra Juventusa. Dani Alves srušio je Pogbu, turski sudac ponovno ništa nije svirao. Već u sljedećoj akciji Barcelona je ponovno povela.

Messi je dugo vukao loptu i opalio s ruba kaznenog prostora. Buffon je lijepo obranio, ali i samo odbio do natrčalog Suareza koji zakucava za 2:1.

Juventus je još samo jednom, i to u 89. minuti mogao do eventualnih produžetaka. Udarac Marchisija u donji lijevi kut dobro je obranio ter Stegen. U sudačkoj nadoknadi, bolje rečeno zadnjem napadu susreta za konačnih 3:1 pogodio je Neymar. Brazilac je realizirao kontru Barcelone i zabio svoj deseti pogodak u Ligi prvaka ove sezone čime se izjednačio s Messijem i Cristianom Ronaldom na vrhu ovosezonske ljestvice strijelaca u tom natjecanju.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.