Ivan Bebek: Ne oduševljavam se Messijem, na meni je da odradim svoj posao

Četvrtak, 22. studenog 2012. 14:19 Napisao  Marko Babić

U utakmici u Moskvi nitko od igrača se nije pokušao nametnuti na negativan način i to je najbitnije. Vidi se da je Messi profesionalac, o igračkim kvalitetama je već sve rečeno, rekao je riječki sudac

Riječki sudac Ivan Bebek u utorak je doživio rijetku čast. Sudio je utakmicu Lige prvaka u Moskvi između Spartaka i Barcelone. Bebek je već sudio u najelitnijem klupskom natjecanju, ali posebna je čast biti na travnjaku uz Lionela Messija. Bebeku su pomagali Tomislav Petrović i Miro Grbić, dok su dodatni pomoćni suci iza gola bili Splićanin Goran Gabrilo i još jedan Riječanin Domagoj Vučkov.

- Ne gledam na to tako. Na meni je da odradim svoj posao, nije bitno tko je na terenu. Bilo je tu puno vrhunskih igrača i u prijašnjim utakmicama, ali ne oduševljavam se s tim stvarima. U utakmici u Moskvi nitko od igrača se nije pokušao nametnuti na negativan način i to je najbitnije, rekao je Ivan Bebek.  

Ipak, nema svatko priliku dijeliti pravdu najboljem svjetskom nogometašu i jednom od najboljih svih vremena?

- Vidi se da je Messi profesionalac, o igračkim kvalitetama je već sve rečeno i tu se nema što govoriti, dodao je Bebek koji je u tzv. talent program sudaca ušao s 28 godina.

Napredovao je do premier development kategorije, što je zapravo filter na putu do elitne skupine. Bio je kandidat za SP 2010. godine u JAR-u, ali nije dobio priliku suditi. U međuvremenu su promijenjene skupine rangiranja, (elite, elite development, prva, druga...). Tomislav Šetka, jedan od Ivanovih pomoćnika, otišao je u mirovinu tako da je trebalo pronaći novu dobitnu kombinaciju.

Ivan je završio u prvoj skupini, lani je sudio Europsku ligu i ubrzo je dobio povjerenje za suđenje Lige prvaka. Priznanje je tim veće jer se ne nalazi u elitnoj skupini. Ove sezone UEFA je očito zadovoljna njegovim suđenjem, nakon utakmice Zenit - Anderlecht, dobio je priliku suditi u Moskvi. A Ligu prvaka je daleko najteže suditi.

- Ne bi htio samo govoriti o Barceloni iako su eklatantni primjer. Na razini Lige prvaka igra se puno brže i čvršće, postoje nekakve iznenadne situacije. Barcelona može umrtviti utakmicu i onda jednom okomitom loptom stvoriti probleme suparniku, ali i sucu ako nije spreman. Spartak je pak u nekoliko navrata izveo brze kontre i doslovce se u nekoliko koraka našao pred protivničkim golom. Fizički je to jako zahtjevno za suce, dodao je Bebek.

Ipak, čini se da UEFA vjeruje hrvatskim sucima. Uz Bebeka u Ligi prvaka sudi i Mario Strahonja koji je dijelio pravdu na utakmici Kopenhagen - Lille. Njegovi pomoćnici bili su Siniša Premužaj i Igor Krmar dok su Igor Pristovnik i Ante Vučemilović bili pomoćnici iza golova. Velika je vjerojatnost da bi Bebek mogao dobiti i neku utakmicu u nokaut fazi, doduše vjerojatnije u Europskoj ligi nego Ligi prvaka. S druge strane u Prvoj HNL nema kola bez povika na suce.

- Uvijek sam govorio da pogrešaka ima i bit će ih, ali to su samo pogreške i nema ništa iz njih. One se jednostavno događaju u Hrvatskoj i bilo kojoj drugoj državi, Prvoj HNL ili Ligi prvaka. Stvar je percepcije javnosti. Suci imaju 90 minuta i treba im dati prilike da mogu normalno suditi. Eventualne pogreške se trebaju sankcionirati, ali hrvatski suci su pokazali da su sposobni suditi, zaključio je Ivan Bebek.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.