Platinijeva čarolija: Dinamo sve bliže statusu nositelja u pretkolu Lige prvaka

Ponedjeljak, 07. svibnja 2012. 19:48 Napisao/la  Z. G.

Dinamo će na putu do Lige prvaka izbjeći  klubove iz Liga petice kao i momčadi iz Portugala, Rusije, Nizozemske, Ukrajine, Grčke, Turske i Danske

Dinamo je sve bliži novoj "porciji" u Ligi prvaka. Momčad ne djeluje nimalo čvršćom, sigurnijom niti maštovitijom u odnosu na jesenske europske "bravure", a opet joj je otvoren put prema elitnom klupskom natjecanju. Zagrepčani su, nakon Apoelovog posrtaja ovoga vikenda, korak bliži statusu nositelja u zadnjem, četvrtom pretkolu Lige prvaka. Proteklog je vikenda AEL Limassol osvojio naslov ciparskoga prvaka čime je detronizirao "čudesni" Apoel, svojevrsnu senzaciju Lige prvaka ove sezone. Paradoks je što je Apoel među osam najboljih u Europi, ali istodobno tek - drugi na Cipru. Jasno je, dakle, da Apoel više neće biti smetnja Dinamu u lovu na status nositelja. U bubnju je AEL Limassol koji ima niži UEFA-in koeficijent nego Dinamo.

U zadnjem će pretkolu Lige prvaka nastupiti 10 momčadi, a status nositelja imat će Basel, belgijski Anderlecht, škotski Celtic, bjeloruski BATE Borisov i vjerojatno Salzburg. Razlika je tek u tome što Salzburg još uvijek nije teoretski osigurao naslov prvaka. No, tri kola prije kraja austrijskoga prvenstva ima čak šest bodova prednosti u odnosu na prvoga pratitelja, bečki Rapid.

Dinamo je, sukladno UEFA-inom koeficijentu, odmah iza Salzburga, dakle prvi "ispod crte". To znači da bi status nositelja mogao uloviti samo ako bi neka od ovih pet momčadi ispala u ranijem pretkolu. Dodatne bi probleme mogla unijeti Sparta ako preskoči Slovan Liberec i osvoji naslov češkoga prvaka. Sparta ima bolji koeficijent od Dinama pa bi u tom slučaju Zagrepčani bili drugi "ispod crte". Dva kola prije kraja Slovan Liberec ima dva boda više od Sparte.

Zagrepčani na putu do Lige prvaka ne mogu nabasati niti na jednoga suparnika iz zemalja rangiranih od 1. do 12. mjesta na UEFA-inoj ljestvici. Izbjeći će, dakle, klubove iz "liga petice" kao i momčadi iz Portugala, Rusije, Nizozemske, Ukrajine, Grčke, Turske i Danske. "Plavi“ će u europsku sezonu zakoračiti u drugom pretkolu, prve su utakmice na rasporedu 17. i 18. srpnja, a uzvrati tjedan dana kasnije. Ukoliko, pak, Dinamo dogura do zadnjega pretkola i izbori status nositelja, potencijalni će mu suparnik biti i beogradski Partizan. Okršaji Hrvatske i Srbije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo mogli bi, dakle, imati jednako "urnebesnu" predigru.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.