IZMEĐU NOVCA I MORALA

Fabio Capello na rubu novog otkaza

Subota, 28. lipnja 2014. 11:58 Napisao  Patrik Mršnik

U izborničkim vodama (Engleska, Rusija) talijanski trener ne snalazi se baš najbolje

Izbornik ruske nogometne reprezentacije Fabio Capello mogao bi uskoro ostati bez posla. Tamošnji nogometni savez još uvijek dvoji oko ostanka talijanskog stručnjaka na klupi Zbornaje Komande nakon razočaravajućeg rezultata na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Rusi su s jednim bodom nakon mršavog remija s Korejom u prvom kolu izgubili od Belgije, a u odlučujućem susretu ponovno remizirali protiv Alžira. Rusija nema kontinuitet na svjetskim prvenstvima, ali ima 6,7 milijuna razloga biti razočarana.

Toliko je godišnja plaća Fabia Capella. Na ljestvici najplaćenijih trenera Mundijala bivši trener madridskog Reala ima dvostruko veću plaću od Roya Hodgsona, a četverostruko veću od suparnika iz skupine H, Marca Wilmotsa, Vahida Halilhodžića i Hong-Myung-Boa - zajedno!

Nešto ne štima, jasni su i glasni odreda svi ruski nogometni znalci. Neki tvrde da je pitanje dana kada će krovna ruska nogometna organizacija (RFS) otkazati Capellu ugovor o radu koji traje do kraja kampanje za SP 2018. godine. Sigurno je da Capello ne bi ostao izbornik nakon ovakvog rezultata, no dio ruske javnosti mu vjeruje i spremno mu je pružiti povjerenje odnosno dati vremena da glavni projekt - slaganje momčadi za Mundijal 2018. uspije. 

Pitanje je kako će reagirati ruski 'dragi vođa'. Vladimir Putin najavio je dolazak na polufinale u Brazil, no na taj susret ruski predsjednik Vlade ipak neće morati doći. Razlog je jednostavan - ruska delegacija već je kod kuće. Nije tajna da Putin, kao i u svakom polju ruskog društvenog, sportskog i inog života ima vrlo velik utjecaj. Tolik, da bi njegova u krajnjoj liniji mogla biti zadnja. 

Fabio Capello je u Milanu, Romi, Juventusu i u madridskom Realu u dva navrata osvojio niz trofeja, no u izborničkim vodama (Engleska, Rusija) ne snalazi se baš najbolje. Na velikim natjecanjima i dalje nema značajnijeg uspjeha od osmine finala prije četiri godine, a sada je s Rusijom ostao još stepenicu niže. Veliko trenersko ime nije garancija uspjeha, posebice ako se zna da ova ruska generacija nije ni približno jaka onoj Titova, Besčastnog i Sičeva, pa čak ni onoj Aršavina i Pavljučenka otprije nekoliko godina. 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.