FBI ZATVARA KRUG Sepp Blatter optužen da je zataškao mito od 100 milijuna USD

Ponedjeljak, 07. prosinca 2015. 09:16 Napisao/la  SC

Bivši poredsjednik FIFA-e Joao Havelange  napisao je pismo u kojemu priznaje koruptivne radnje i tvrdi da je Blatter sve znao


Svjetske naslovnice donose ekskluzivu, FBI istražuje Seppa Blattera u korupcijskoj aferi teškoj nevjerojatnih 100 milijuna US dolara! Toliko je predsjednik FIFA zataškao novca u podmićivanjima čelnika međunarodne nogometne organizacije, koja je ogrezla u korupciju. Što je najgore, nema praktično ni jednog velikog natjecanja u kojemu nije bilo podmićivanja. Primjerice, istražitelji procjenjuju da je Katar platio 162 milijuna eura mita da bi postao domaćin svjetskog prvenstva.

Nakon zadnjih uhićenja čelnika CONEMBOLA i CONCACAFA-a, najmoćnijih ljudi nogometa s oba američka kontinenta, FBI se opet izravno počeo baviit Blatterom. Američke vlasti sumnjaju da je tolerirao i zataškao korumpiranost nekadašnjeg predsjednika FIFA-e Joaoa Havelangea i člana IO-a, Brazilca Ricarda Teixeirae koji su od tvrtke ISL primili oko 100 milijuna dolara mita, a zauzvrat im osigurali unosna marketinška i tv prava nogometnih utakmica od 1992. do 2000. godine. Obojica su zbog afere priveli kraju svoje foteljaške karijere, iako je Teixeira prije penzije odradio još dva glasanja, dakako za dodjelu domaćinstva SP-a Rusiji 2018. i Kataru 2022. godine.

Blatter je postao predsjednik FIFA-e 1998. godine i zbog ovog slučaja već odgovarao pred Etičkom komisijom FIFA-e. Kazao je da nije upoznat s koruptivnim radnjama svojih prethodnika, koji su se u progonu izvukli samo s novčanom kaznom od 3 milijuna švicarskih franaka s obzirom da u Švicarskoj do 1995. godine mito u poslovanju nije bilo kažnjivo. Što je najgore, Havelange je napisao pismo u kojemu priznaje koruptivne radnje i tvrdi da je Blatter sve znao.

Dok FBI ispituje Havelangeove tvrdnje, Blatter čeka što će se dogoditi pod tromjesečnom suspenzijom Etičkog odbora Fifa-e zbog istrage o isplati 1,8 milijuna eura Michelu Platiniju na temelju usmenog dogovora. Platini je priznao da je uzeo novac, obojica su suspendirani i čekaju saslušanje sredinom prosinca.

Blatter je najavio da odlazi s mjesta predsjednika u veljači 2016. godine.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.