CITY FOOTBALL GROUP

Kupuje trinaesti klub u trinaestoj državi

Nedjelja, 25. rujna 2022. 10:11 Napisao/la  SC

Vlasnik Manchester Cityja kupuje brazilski klub

 Mansour bin Zayed
Mansour bin Zayed

City Football Group kupuje još jedan klub.

Investicijski fond najpoznatiji je po tome što je vlasnik Manchester Cityja, manje je poznato da je (su)vlasnik ukupno 12 klubova.

Uskoro će kupiti 13. klub u 13. državi, City Football Group najavio je kupovinu 90% dionica brazilskog kluba Esporte Clube Bahia za oko 200 mil. dolara.

Nedugo nakon što je Brazilski nogometni savez dopustio klubovima da razgovaraju o mogućim prodajama sa stranim investitorima, klub iz Bahije pronašao je novog vlasnika.

Bahia je klub s 91-godišnjom tradicijom, od 2021. godine je drugoligaš, dvaput je bio brazilski prvak (1959., 1988.), igra na novom stadionu igrađenim 2013. godine zbog SP-a.

City Football Group je za sada (su)vlasnik sljedećih klubova:
Manchester City (Engleska)
New York City (SAD)
Melbourne City (Australija)
Montevideo City Torque (Urugvaj)
Girona (Španjolska)
Sichuan Jiuniu (Kina)
Mumbai City (Indija)
Club Bolivar (Bolivija)
Lommel (Belgija)
Yokohama Marinos (Japan)
Troyes (Francuska)
Palermo (Italija)

Vrhunski nogomet odavno je poprimio poslovnu strukturu klasičnog show businessa, prema engleskoj klasifikaciji nogometni biznis postao je jedna od vodećih grana tzv. entertainment industry (industrija zabave) koja obrće milijarde eura što sa stanovišta siromašnog HNL-a izgleda nestvarno.

Iza fonda City Football Group stoji kapital šeika Mansoura bin Zayeda Al Nahyana (UAE), najpoznatiji član kraljevske obitelji prema Forbesu ima oko 30 milijardi eura.


Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.