CIJENE LETE U NEBO

Man. City potrošio 1,5 milijarde eura

Petak, 28. prosinca 2018. 17:55 Napisao/la  SC

Klubovi iz liga poput hrvatske žive od mrvica

Neymar i Mbappe zajedno koštali 402 mil. eura
Neymar i Mbappe zajedno koštali 402 mil. eura

 

Marca je na kraju 2018. godine analizirala rast cijena igrača u zadnjih deset godina.

Od 2009. godine, kada je Real Madrid platio 96 mil. eura Manchester Unitedu za Cristiana Ronalda do 2018. godine, kada je PSG platio 180 mil. eura Monacu za Kyliana Mbappea, prosječna visina transfera raste usporedo s rastom zarade od televizijskih prava.

Od 30 najvećih transfera svih vremena, čak 29 ih se dogodilo u zadnjih deset godina.

Apsolutni rekorder je Neymar kojega je PSG platio Barceloni 222 mil. eura.

Što se tiče klubova, u zadnjih deset godina najviše je potrošio Manchester City koji je 69 igrača platio 1,5 milijarde eura.

U milijardama slijede Chelsea (1,25), Barcelona (1,2), PSG (1,1), Juventus (1,14), Manchester United (1,06), Real Madrid (1,04, Liverpool (1,04), Inter (0,77), Atletico Madrid (0,744)...

Ovdje treba napomenuti da je PSG zadnje dvije godine potrošio najviše budući da je samo na kupovinu Neymara i Mbappea potrošio 402 mil. eura.

Premda su klubovi (Man. City, PSG...) u vlasništvu arapskih fondova pod stalnim monitoringom zbog opravdane sumnje u pranje novca, glavni razlog takve ekspanzije rasta cijena igrača je rast prodaje televizijskih prava.

U sezoni 2007/08 od televizijskih prava najviše je zaradio Real Madrid (365 mil. eura), u sezoni 2016/17 Manchester United zaradio je gotovo dvostruko više (676 mil. eura), kada je postao najgledaniji klub.

Prema sadašnjoj projekciji, cijena televizijskih prava idućih godina i dalje će rasti više od 10 posto na godišnjoj razini što znači da će rasti i cijene igrača.

Jasno da se navedena projekcija odnosi na bogate klubove iz lige petice.

Klubovi iz liga poput hrvatske žive od mrvica koje padnu sa stola bogatih prije nego što ih UEFA podijeli siromašnima.

A najbogatiji su postali toliko bezobrazno bogati da je Rijeka u 2017. godini od prodaje igrača i europskih nastupa dobila nešto manje od 16 milijuna.

Ne mrvica nego eura!

  Evo najvećih transfera u zadnjih deset godina:

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.