Brazilci blokirali stadione tražeći socijalnu pravdu, vlada potrošila 15 milijardi eura za SP

Petak, 21. lipnja 2013. 00:32 Napisao/la  SC

Prosvjednici moraju shvatiti da je Brazil sam tražio da organizira Svjetsko prvenstvo,  nismo ih mi na to prisilili, kazao je Blatter.

Nekoliko sati prije početka utakmice Španjolske i Tahitija stadion Maracana bio je pod opsadom policajaca i specijalnih postrojbi zbog vala prosvjeda koji su se proširili zemljom. Ni nogomet nije pošteđen, prosvjednici su iskoristili trenutak medijske pažnje i Konfederacijski kup iskoristili u promidžbene svrhe.

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter kritizirao je organizatore prosvjeda, tisuće ljudi u brazliskim gradovima  negoduju zbog socijalnih i ekonomskih problema u zemlji. Pri tome optužuju FIFA-u i organizatore nogometnog SP-a za korupciju, navodeći da Brazil neće imati neke posebne koristi od prvenstva.

- Prosvjednici moraju shvatiti da je Brazil sam tražio da organizira Svjetsko prvenstvo,  nismo ih mi na to prisilili, kazao je Blatter.

Protesti su počeli 2. lipnja kada je u Sao Paulu povećana cijena javnog prijevoza, što je bio fitilj koji je potaknuo eksploziju nezadovoljstva  socijalnim stanjem u državi koja će na organizaciju Konfederacijskog kupa i SP-a potrošiti oko 15 milijardi eura.  

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.