Argentinski tango ili njemačka koračnica: Može li Messi biti 'taj' nakon Kempesa i Maradone?

Četvrtak, 10. srpnja 2014. 14:13 Napisao  Patrik Mršnik

Argentinci su u četiri dosadašnja finala na svjetskim prvenstvima ostvarili polovičan učinak, Njemci love prvi trofej nakon europske krune otprije osamnaest godina

Mjesec dana trajalo je nogometno ludilo u Brazilu. Nakon šezdeset i dvije utakmice te borbe za broncu u Brasiliji, nedjelja će donijeti dvadesetog svjetskog prvaka u zemlji koja je pretrpjela četvrti najveći poraz u povijesti svjetskih prvenstava, i to u polufinalu. Neće u toj završnoj utakmici biti Španjolske, reprezentacije koja je sudjelovala u svim finalima na posljednja tri velika natjecanja i redom ih osvajala. Neće biti ni Italije, Engleske, Portugala, svi su oni ispali još za vrijeme lipnja i grupne faze, u kojoj su ostajali poraženi od, nominalno puno slabijih reprezentacija. Pomor Europljana u grupnoj fazi, na sreću po Michela Platinija nije nastavljen u nokaut-fazi, pa je Stari kontinent uspio dati predstavnika u finalu.

Južnoamerikanaca pak na posljednjoj stepenici svjetske smotre nije bilo od Yokohame 2002. godine. Prije toga, redovno su bili u završnicama. Brazil je izgubio u Francuskoj, prije toga osvojio u SAD-u, Argentina je izgubila u Rimu nakon osvajanja u Meksiku. Tradicija je to koju se ne smije prekidati, pa će svjetski auditorij uistinu moći uživati u igrama dvije ponajbolje vrste na ovogodišnjem Mundijalu. 

Argentina je, gledano po godinama, naslove prvaka osvajala kada je u svojoj momčadi imala vođu, čovjeka kojem bi namjenila taktiku, dala slobodu i omlgučila mu da se dokaže u najboljem svijetlu. Iako je Mario Kempes zabljesnuo tek u drugom dijelu argentinskog 'tanga' 1978. godine, zabivši dva pogotka Poljskoj, pa kasnije i Peruu time je nagovjestio da će biti čovjek koji će odlučiti finale. U produžetku je s Bertonijem realizirao prvu titulu prvaka za svoju zemlju. Osam godina kasnije isto je učinio najveći, Diego Armando Maradona, u trenucima kada je Napoli doživljavao svoju renesansu. U četvrtfinalu je sam izbacio Linekerovu Englesku svojom 'božjom rukom', s dva je pogotka odlučio polufinale protiv Belgije, a iako Njemcima u finalu nije zabio, stigla je nagrada za najboljeg igrača turnira. U četiri finala, dva su puta slavili, dvaput izgubili. Nakon Urugvaja 1930. izgubili su i šezdeset godina kasnije od Njemaca.

Što se Njemaca tiče, ovo će im biti četvrto finale na velikim natjecanjima od ujedinjavanja istoka i zapada druge najmnogoljudnije europske zemlje. Osvojili su europsku krunu u Engleskoj 1996. godine, a izgubili od reprezentacije 's pozivnicom', Danske, četiri godine ranije u Švedskoj. Do europskog naslova nisu uspjeli doći niti 2008. godine, kada su u Kijevu poraženi od Furije pod vodstvom Luisa Aragonesa, pogotkom Fernanda Torresa. Svjetske naslove osvajali su tri puta. Prije šezdeset godina uspjeli su slaviti u Švicarskoj protiv mađarske lakee konjice predvođene Puskasom i Kocsisem, tada najboljim strijelcem turnira (11 golova). Finale poznato pod sintagnom 'Čudo u Bernu' izrežirali su Max Morlock i Helmut Rahn i tako Zapadnoj Njemačkoj donijeli prvi naslov.

Do druge titule stigli su, poput Argentine, na svom terenu. 1974. godine u finalu svladali su moćnu Nizozemsku u kojoj su briljirali Neeskens i Cruyff. Tada je Njemačka u svom sastavu imala neprikosnovenog Gerda Mullera ali i velikane poput Beckenbauera, Breitnera i Hoenessa. Slavili su i 1990. u već spominjanom rimskom finalu protiv Argentine, koje će se reprizirati na Maracani u nedjelju. Andreas Brehme zabio je iz jedanaesterca pet minuta prije kraja za naslov generaciji Matthausa, Vollera i Klinsmanna.

Diego Maradona tada nije mogao sam. Pitanje je dakle, hoće li to ove nedjelje moći i Lionel Messi, čovjek koji je na svojim plećima iznio veliki dio argentinskog uspjeha. Potezima protiv Bosne i Hercegovine te slabašnog Irana omogućio je Gaučosima prolazak dalje, namjestio je Di Mariji gol za četvrtfinale u kojem ga se protiv Belgije nije vidjelo previše, kao ni u polufinalu s Nizozemskom. Ne treba ga podcjenjivati, ipak je to, po mnogima najbolji nogometaš današnjice. 

Elf je pregazio Portugal na početku i Brazil u polufinalu. Ostalo su 'odradili', obveze protiv Gane i SAD-a, kao i Alžir te Francusku u nokaut-fazi. Klose je ušao u povijest, Muller sprema napad na drugu Zlatnu kopačku zaredom, nešto što nikome u povijesti nije uspjelo. Objektivno, nakon prikazanog protiv Brazila nameću se kao favoriti, ali onakav Brazil ne može biti mjerilo.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.