ARGENTINA - BiH (24) Safet Sušić: Ovo je najveća stvar koja se dogodila našoj zemlji od samostalnosti

Nedjelja, 15. lipnja 2014. 04:58 Napisao  Patrik Mršnik

Na ovom Svjetskom prvenstvu valja biti pragmatičan. Takvi moramo biti ukoliko želimo doći do određenog rezultata, rekao je Safet Sušić na zadnjem obraćanju novinarima u Rio De Janeiru

Bosna i Hercegovina živi za ovaj dan, reći će mnogi. Svjetsko prvenstvo i nama susjednu zemlju do danas, odnosno do kraja europskh kvalifikacija u studenom nije se moglo staviti u istu rečenicu. Osam mjeseci kasnije, otvorit će Zmajevi Maracanu, barem što se tiče završnice dvadesete svjetske smotre u zemlji nogometa, sambe i karnevala. Rio de Janeiro je prva postaja na putu izabranika Safeta Sušića, a prvi protivnik reprezentacija Argentine, jedan od favorita za osvajanje naslova prvaka svijeta. Tako ih je na posljednjoj press-konferenciji naslovio i sam Sušić.

Sabella: Pjanić i Misimović su najopasniji
Birao je riječi argentinski izbornik Alejandro Sabella uoči premijernog nastupa svoje reprezentacije na SP-u u Brazilu. Nije previše komentirao igru i stanje u redvoima Argentine već je govorio o prijetnjama koje mu dolaze iz sastava Bosne i Hercegovine:
- Onisu odlična, vrlo jaka i tehnički nezgodna reprezentacija. Najveća su nam opasnost kreativci poput Pjanića i Misimovića. Moram naglasiti da povrh svega vjerujem u pobjedu nogometa i u to da ćemo nakon utakmice jako malo spominjati suce. Nadam se da se greške poput onih s početka turnira neće događati na Maracani, riječi su Sabelle.

- Mi za protivnike u skupini imamo Argentinu, Iran i Nigeriju. Dok su Gaučosi po meni jedna od četiri reprezentacije koje mogu otićido kraja, Iran i Nigeriju ne podcjenjujemo ni u kojem smislu. Mnogi od nas očekuju da u društvu Argentinaca prođemo skupinu, a ja ću reći da za to imamo snage, iako nam k tome spočitavaju i neiskustvo. 

Bosna i Hercegovina svijetu se predstavila uvjerljivom igrom u kvalifikacijama, u kojima je kao najbolji strijelac bio Edin Džeko. Izbornik SUšić najavio ga je usamljenog u vrhu napada, dok će Vedad Ibišević svoju priliku čekati s klupe za pričuvne igrače. Poznato je da Sušić preferira igru s dvije klasične špice, no odlučio se za drugu varijantu.

- Na ovom Svjetskom prvenstvu valja biti pragmatičan. Takvi moramo biti ukoliko želimo doći do određenog rezultata. Možda se varam, možda ćemo se u sljedećim utakmicama vratiti na staro, ali zasada sam odlučio da ću na Argentinu poslati Džeku bez partnera u liku Ibiševića. Igrat ćemo u formaciji 4-2-3-1, kaže Sušić.

Neiskustvo može biti problem, ali izbornik Zmajeva ne misli da njegova momčad ne može parirati bilo kojem protivniku. Govorio je tako o prednostima, naglašavajući bitno u karakteristikama svojih glavnih vedeta:

- Naša ekipa možda i ima nekih svojih nedostataka, ali imamo Džeku i Pjanića koji bi se adekvatno ukopili u bilo koju reprezentaciju na ovome prvenstvu, imamo jakog Emira Spahića na kojem gradimo postojanost zadnje linije kao i jednog od najboljih vratara - Asmira Begovića. Kada bi mogao birati vratara iz bilo koje reprezentacije, odabrao bi baš njega, rekao je Sušić.

Tri ujedinjena entiteta pokušao je napraviti Ćiro Blažević prije četiri godine, no bila je tada jača reprezentacija Portugala, a prije dvije godine na Stade de Franceu bolji su bili Francuzi. Sada kad je konačno Bosna i Hercegocina na velikoj pozornici pred očima milijarde ljudi, Sušić se imao potrebu zahvaliti svima onima koji podržavaju njegove momke.

- Mislim da je ovo najbolja stvar koja se Bosni i Hercegovini dogodila od njene samostalnosti. Rat je još uvijek svijež, situacija u državi je takva kakva je, naš narod još uvijek pati i nogomet je jedna od rijetkih stvari koja im može donijeti malo sreće u živote, zaključio je izbornik BiH.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.